Puy de Sancy: het dak van de Auvergne

Op het hoogste punt van de Auvergne lopen smalle bergpaadjes langs ijzingwekkende afgronden. Een wankel evenwicht voor de wandelaar die zich een weg baant door dit prachtige landschap, dat soms doet denken aan het ruige IJsland. Een wankel evenwicht is er bovendien tussen de verschillende bestemmingen die deze bergketen heeft. Toerisme en natuur staan hier vaak lijnrecht tegenover elkaar.

Berggids en geoloog Jean Michel Bernardon wijst me regelmatig op de smalle scheidslijn tussen de twee: als je links kijkt zie je de pistes van het skigebied van Le Mont-Dore, en als je rechts kijkt de ruige natuur van de Vallée de la Fontaine Salée, een gletsjerdal met tal van mineraalrijke bronnen, vandaar de naam. Daar tussenin voert een smal pad met houten treden je van het kabelbaanstation naar de top van de Puy de Sancy. Een pad dat jaarlijks wordt betreden door meer dan honderdduizend toeristen, het merendeel in het hoogseizoen. Vandaag, eind mei, op een van de eerste zonnige dagen van het jaar, is er van al die toeristen echter nog weinig te merken.

De kabelbaan naar boven, waarvandaan het nog een kwartiertje lopen is naar de top.
De kabelbaan naar boven, waarvandaan het nog een kwartiertje lopen is naar de top.
Natuur en toerisme strijden om een plekje. Aan de linkerkant de skipistes...
Natuur en toerisme strijden om een plekje. Aan de linkerkant de skipistes…
...en aan de rechterkant het beschermde natuurgebied.
…en aan de rechterkant het beschermde natuurgebied.

De hoogste tijd dus voor de beheerders van dit park om de invloed van de winter op de paden en constant eroderende rotshellingen op te nemen. We ontmoeten twee beheerders die vandaag eropuit trekken om het pad te inspecteren en hier en daar te herstellen. De berg moet klaargemaakt worden voor al die duizenden toeristen, waarvan velen het niet zo nauw nemen met de regels die hier gelden. Om de erosie te beperken zijn naast de aangelegde paden ook touwen gespannen en staan her en der borden waarmee wordt aangespoord om toch vooral op de paden te blijven. Het schijnen met name de Fransen zelf te zijn die hier wat lacherig mee omspringen. Onderweg komen we ook een berg-gendarme tegen met zijn hond, die een rondje over de Puy de Sancy loopt. Dat hun taak niet zonder gevaar is blijkt wel uit het feit dat enige tijd geleden nog enkele van zijn collega’s om het leven kwamen bij een lawine in de Alpen. Zowel in de winter als in de zomer hebben ze hun handen vol aan toeristen die hun eigen ski- en wandelkunsten overschatten, zo vertelt hij.

De berg-gendarme en zijn hond inspecteren de omgeving.
De berg-gendarme en zijn hond inspecteren de omgeving.

Vanaf de top van de Puy de Sancy heb je een overweldigend uitzicht over de wijde omgeving. Je ziet de Puy de Dôme uiteraard, richting het noorden, maar ook de zuidelijker gelegen Monts du Cantal, met de Puy Mary als bekendste punt. Daartussen strekt zich een hoogvlakte uit. Ik neem er alle tijd om de omgeving in me op te nemen en te luisteren naar de vele verhalen die Jean Michel me vertelt. Over zijn leven, dat zich grotendeels in de natuur afspeelt, als het niet in Frankrijk is dan wel in Scandinavië, maar vooral over zijn regio, de Auvergne. Aan de hand van zijn grootouders en ouders ontdekte hij de mooiste plekjes, en leerde hij de flora en fauna kennen. Hoewel de Puy de Sancy, waar we nu lopen, de hoogste berg is, is de bergketen die we aan de overkant zien, rond de Puy Mary, minstens zo interessant, ook uit geologisch oogpunt. Het is namelijk de grootste stratovulkaan van Europa, oftewel een vulkaan die in de loop der tijd door verschillende uitbarstingen beetje bij beetje is aangegroeid.

De Monts du Cantal, met in het midden de Puy Mary.
De Monts du Cantal, met in het midden de Puy Mary.

We besluiten de afdaling vanaf de Puy de Sancy niet met de kabelbaan, maar wandelend te doen. Dat neemt zo’n anderhalf uur in beslag, en onderweg is er weer genoeg gelegenheid voor allerlei bijzondere verhalen. We lopen door het Val de Courre, dat in de winter het decor is van alpinisten die hier de steile bergwanden met hun ijspikkel en touwen bedwingen. Ooit leerde ook Jean Michel op deze rotswanden de kunst van het bergbeklimmen. Vandaag de dag is dat hier echter ‘s zomers niet meer toegestaan, vanwege het natuurbeheer. Tussen de rotsen huizen allerlei soorten vogels en kleine gronddieren. Geregeld moeten natuurbeheerders echter nog optreden tegen klimmers die hier al jaren komen, en hun plekje niet zo gemakkelijk afstaan. Onderweg zien we marmotten schichtig wegschieten achter rotsen, en verschijnen twee dwergarenden boven de bergkam. En dat terwijl ik eerder, boven, ook al een zeldzame rode rotslijster en zijn vrouwtje op de gevoelige plaat wist vast te leggen. Een unicum, zo verzekert Jean Michel me.

De rode rotslijster laat zich over het algemeen niet graag fotograferen, maar vandaag zet hij zijn beste beentje voor.
De rode rotslijster laat zich over het algemeen niet graag fotograferen, maar vandaag zet hij zijn beste beentje voor.

Wanneer we beneden bij het dalstation van het skigebied aankomen lopen we nog langs de ruïnes van een zomerverblijf van boeren uit vroeger tijden. Hierin is een gedenksteen geplaatst voor drie verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog hier werden vermoord en verbrand. Een droeve herinnering temidden van een van de meest bijzondere landschappen van Frankrijk.

Werken aan de weg..
Werken aan de weg..

De Puy de Sancy is per kabelbaan te bereiken vanaf de parkeerplaats bij het Station du Mont-Dore. Kijk voor ticketprijzen en openingstijden op deze website. De beste manier om dit gebied te verkennen is naar boven met de kabelbaan, en naar beneden wandelen, de afdaling is mogelijk via een westelijke of oostelijke route.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

5 reacties op Puy de Sancy: het dak van de Auvergne

 • Hallo Martijn,
  In de eerste plaats dank voor alle uitgebreide info. Heerlijk om je met jou uitgebreide info voor te bereiden op een tour door Frankrijk. Eén opmerkin: De link naar de site met info over de kabelbaan naar de Puy de Sancy werkt niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.