Auvergne-Rhône-AlpesCantal

Puy Mary: uitzicht over de grootste vulkaan van Europa

Het landschap van Frankrijk stelt je keer op keer weer voor verrassingen. Misschien wist je al langer dan vandaag dat het midden van Frankrijk, het Centraal Massief, een bijzonder divers vulkanisch gebied is. Maar wist je ook dat de grootste vulkaan van Europa zich in Frankrijk bevindt?

Streektips

Zelf ook eens wandelen op en rondom de Puy Mary in de Auvergne? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Ken je de beelden van de gigantische uitbarsting van Mount Saint Helens, in de VS, waarbij een deel van de top verdween? Geologen gaan ervan uit dat zich in de Auvergne maar liefst minstens drie keer zo’n grote uitbarsting heeft afgespeeld. En wel in het gebergte van de Cantal, dat enkele miljoenen jaren geleden met 70-80 kilometer doorsnede de grootste vulkaan van Europa was. Na al die tijd is het landschap zwaar aangetast door erosie van water en wind, maar nog altijd valt makkelijk te zien dat dit een uniek gebied is. De Puy Mary, het middelpunt van de Monts du Cantal, is bovendien een prachtig uitgangspunt voor wandelingen.

De plek is een tijdje geleden aangewezen als een van de ‘Grands sites de France’. Een label dat aangeeft dat we hier met iets heel bijzonders te maken hebben. Vanaf de parkeerplaats aan de Pas de Peyrol is het nog zo’n 200 meter klimmen naar de top, over een aangelegd pad met tredes. Dat klinkt wat jammer, maar het is noodzakelijk om de grote stroom toeristen zonder schade over de berg te leiden. Want jaarlijks komen meer dan 500.000 mensen van het uitzicht op de omgeving genieten. Laat je daar echter niet door weerhouden, want zeker in het voor- en najaar kun je in alle rust dit hoogtepunt van de Auvergne bezoeken. Bovendien beklimmen de meeste mensen enkel de top, om daarna snel weer terug naar de auto te lopen. Het omliggende gebied, met toppen als de Puy du Rocher (1.813 meter), de Peyre Arse (1.806 meter), de Puy Brunet (1.806 meter) en de Puy Griou (1.690 meter), is rijk aan wandelmogelijkheden door ongerepte natuur.

Bovenop de al miljoenen jaren uitgedoofde vulkaantop heb je bij onbelemmerd zicht de mogelijkheid de Mont-Blanc te ontwaren. Maar bovendien kijk je uit over maar liefst zeven valleien, uitgesleten door even zoveel riviertjes. Dat zorgt voor een bijzonder beeld in alle richtingen. Een daarvan is de Vallée de la Jordanne, waar ik eerder over schreef.

Wil je de drukte op de berg wat vermijden, dan is er ook nog een alternatieve route omhoog. Die start bij een parkeerplaats verder richting het zuidwesten, en loopt via de zuidkant van de Puy Mary omhoog. Alleen het laatste stukje van de beklimming deel je dan het pad met de rest van de bezoekers. Bovendien heb je vanaf deze kant een nog beter zicht op de prachtige Vallée de la Jordanne.

De bergpas kronkelt om de Puy Mary heen.
De bergpas kronkelt om de Puy Mary heen.
Een van de zeven valleien rondom de Puy Mary.
Een van de zeven valleien rondom de Puy Mary.
De meeste mensen lopen alleen de Puy Mary op, maar om de berg heen lopen diverse mooie wandelroutes.
De meeste mensen lopen alleen de Puy Mary op, maar om de berg heen lopen diverse mooie wandelroutes.
Via de alternatieve route omhoog, zodat je alleen de laatste meters over het aangelegde pad loopt.
Via de alternatieve route omhoog, zodat je alleen de laatste meters over het aangelegde pad loopt.
Ook de Auvergne heeft zijn
Ook de Auvergne heeft zijn ‘Brèche de Roland’, net als de Pyreneeën. Dit gat in de bergrug werd vernoemd naar die in de Pyreneeën omdat hij er wel wat op lijkt. Over de bergrug voert een mooie wandeling.
De iconische top van de Puy Griou, met z
De iconische top van de Puy Griou, met z’n Fonolietsteen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant