Puy Mary: uitzicht over de grootste vulkaan van Europa

Het landschap van Frankrijk stelt je keer op keer weer voor verrassingen. Misschien wist je al langer dan vandaag dat het midden van Frankrijk, het Centraal Massief, een bijzonder divers vulkanisch gebied is. Maar wist je ook dat de grootste vulkaan van Europa zich in Frankrijk bevindt?

Ken je de beelden van de gigantische uitbarsting van Mount Saint Helens, in de VS, waarbij een deel van de top verdween? Geologen gaan ervan uit dat zich in de Auvergne maar liefst minstens drie keer zo’n grote uitbarsting heeft afgespeeld. En wel in het gebergte van de Cantal, dat enkele miljoenen jaren geleden met 70-80 kilometer doorsnede de grootste vulkaan van Europa was. Na al die tijd is het landschap zwaar aangetast door erosie van water en wind, maar nog altijd valt makkelijk te zien dat dit een uniek gebied is. De Puy Mary, het middelpunt van de Monts du Cantal, is bovendien een prachtig uitgangspunt voor wandelingen.

De plek is een tijdje geleden aangewezen als een van de ‘Grands sites de France’. Een label dat aangeeft dat we hier met iets heel bijzonders te maken hebben. Vanaf de parkeerplaats aan de Pas de Peyrol is het nog zo’n 200 meter klimmen naar de top, over een aangelegd pad met tredes. Dat klinkt wat jammer, maar het is noodzakelijk om de grote stroom toeristen zonder schade over de berg te leiden. Want jaarlijks komen meer dan 500.000 mensen van het uitzicht op de omgeving genieten. Laat je daar echter niet door weerhouden, want zeker in het voor- en najaar kun je in alle rust dit hoogtepunt van de Auvergne bezoeken. Bovendien beklimmen de meeste mensen enkel de top, om daarna snel weer terug naar de auto te lopen. Het omliggende gebied, met toppen als de Puy du Rocher (1.813 meter), de Peyre Arse (1.806 meter), de Puy Brunet (1.806 meter) en de Puy Griou (1.690 meter), is rijk aan wandelmogelijkheden door ongerepte natuur.

Bovenop de al miljoenen jaren uitgedoofde vulkaantop heb je bij onbelemmerd zicht de mogelijkheid de Mont-Blanc te ontwaren. Maar bovendien kijk je uit over maar liefst zeven valleien, uitgesleten door even zoveel riviertjes. Dat zorgt voor een bijzonder beeld in alle richtingen. Een daarvan is de Vallée de la Jordanne, waar ik eerder over schreef.

Wil je de drukte op de berg wat vermijden, dan is er ook nog een alternatieve route omhoog. Die start bij een parkeerplaats verder richting het zuidwesten, en loopt via de zuidkant van de Puy Mary omhoog. Alleen het laatste stukje van de beklimming deel je dan het pad met de rest van de bezoekers. Bovendien heb je vanaf deze kant een nog beter zicht op de prachtige Vallée de la Jordanne.

De bergpas kronkelt om de Puy Mary heen.
De bergpas kronkelt om de Puy Mary heen.
Een van de zeven valleien rondom de Puy Mary.
Een van de zeven valleien rondom de Puy Mary.
De meeste mensen lopen alleen de Puy Mary op, maar om de berg heen lopen diverse mooie wandelroutes.
De meeste mensen lopen alleen de Puy Mary op, maar om de berg heen lopen diverse mooie wandelroutes.
Via de alternatieve route omhoog, zodat je alleen de laatste meters over het aangelegde pad loopt.
Via de alternatieve route omhoog, zodat je alleen de laatste meters over het aangelegde pad loopt.
Ook de Auvergne heeft zijn 'Brèche de Roland', net als de Pyreneeën. Dit gat in de bergrug werd vernoemd naar die in de Pyreneeën omdat hij er wel wat op lijkt. Over de bergrug voert een mooie wandeling.
Ook de Auvergne heeft zijn ‘Brèche de Roland’, net als de Pyreneeën. Dit gat in de bergrug werd vernoemd naar die in de Pyreneeën omdat hij er wel wat op lijkt. Over de bergrug voert een mooie wandeling.
De iconische top van de Puy Griou, met z'n Fonolietsteen.
De iconische top van de Puy Griou, met z’n Fonolietsteen.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.