Er zijn van die dingen die je eigenlijk niet mag missen wanneer je in Frankrijk bent, ook al is zowat iedereen er misschien al geweest. De Eiffeltoren, natuurlijk, maar ook Mont-Saint-Michel, de Pont du Gard en de Mont-Ventoux, om maar wat te noemen. De Puy de Dôme in de Auvergne is er ook zo een. Een toeristische attractie die jaarlijks honderdduizenden mensen trekt. Laat hem niet links liggen als je in de buurt bent, want ondanks de drukte (vooral ‘s zomers) is er veel moois en interessants te zien voor de oplettende bezoeker.

Streektips

Wil je zelf ook wandelen op de Puy de Dôme en in de omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Er zijn meer van die plekken waar er constant een gevecht lijkt te zijn tussen natuur en toerisme. Eerder schreef ik bijvoorbeeld al over de Puy de Sancy, waar een wintersportgebied direct grenst aan een beschermd natuurgebied. Ook op de Puy de Dôme moeten de beheerders alle zeilen bijzetten om de stroom toeristen in goede banen te leiden. Daar is in 2012 een nieuw begin mee gemaakt door de berg af te sluiten voor autoverkeer en fietsers. In plaats daarvan kwam er een tandradbaantje, de Panoramique des Dômes. Deze brengt je in een kwartiertje tijd vanaf de parkeerplaats naar de top van deze bijzondere vulkaan.

Want een vulkaan, dat is het, en dat zie je er ook wel aan af. En het is ook een van de meest iconische van de omgeving, de kratervormige top steekt overal bovenuit. De laatste uitbarsting van deze vulkaan vond ruim zeven en een half duizend jaar geleden plaats, en daarmee is het een van de jongste vulkanen van de Auvergne. Omdat het gebied hiermee vrij recent nog vulkanisch actief was, kan ook niet helemaal uitgesloten worden dat er in de toekomst nog weer nieuwe uitbarstingen zullen plaatsvinden. Maar voorlopig hoeven we daar volgens vulkanologen niet bang voor te zijn.

Wanneer je via de tandradbaan omhoog gaat, heb je al snel een overweldigend uitzicht op de rest van de Chaîne des Puys, die in totaal zo’n 80 vulkanen telt. Bij velen kun je de kratervorm nog goed zien. Ben je eenmaal boven op de top, dan krijg je bovendien een goed overzicht van de rest van de omgeving, met allerlei interessante geologische fenomenen. Zo zie je tussen de berg en het tien kilometer verderop gelegen Clermont-Ferrand een langgerekt plateau, een verhoging in het landschap. En verderop naar het zuiden het Plateau de Gergovie, waar de de Gallische krijgsheer Vercingetorix vocht tegen de troepen van Julius César. Maar ook de ligging van de overige vulkanen is bijzonder, een lijn van noord naar zuid. Niet voor niets is dit landschap kandidaat om opgenomen te worden in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Wil je optimaal genieten van de Puy de Dôme, dan kun je het beste met de trein naar boven, en wandelend naar beneden. Er zijn twee routes die naar beneden voeren, waarvan de leukste loopt via het chemin de Chèvres. Je gaat dan eerst een stukje langs de spoorrails naar beneden, en slaat dan aan de noordkant van de berg naar rechts af, waarna je op de hoogvlakte ten noorden van de Puy de Dôme uitkomt. Hier loop je nog door een andere krater heen, en vervolgens wandel je via de bosrijke hellingen weer terug naar de parkeerplaats. In totaal neemt deze wandeling zo’n anderhalf tot twee uur in beslag.

Sinds 2012 kun je met de Panoramique des Dômes naar boven.
Sinds 2012 kun je met de Panoramique des Dômes naar boven.
Een bezienswaardigheid boven op de top van de Puy de Dôme: de ruïne van de tempel van Mercurius die dateert uit de 2e eeuw.
Een bezienswaardigheid boven op de top van de Puy de Dôme: de ruïne van de tempel van Mercurius die dateert uit de 2e eeuw.
Delen van de ruïne zijn gereconstrueerd.
Delen van de ruïne zijn gereconstrueerd.
De gids wijst op het plateau dat zich vanaf hier tot aan Clermont-Ferrand uitstrekt.
De gids wijst op het plateau dat zich vanaf hier tot aan Clermont-Ferrand uitstrekt.
De vulkanen liggen prachtig op een rijtje.
De vulkanen liggen prachtig op een rijtje.
Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand
Op de flanken van de Puy de Dôme kun je heerlijk wandelen.
Op de flanken van de Puy de Dôme kun je heerlijk wandelen.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *