P

Pujols, leuk oud dorpje in het dal van de Lot

Het glooiende landschap van de streek Agenais heeft tal van pareltjes waaraan je zo voorbij zou rijden. Een daarvan is het vestingdorpje Pujols le Haut, bij Villeneuve-sur-Lot. Iedere zondag vanaf de maand april komt dit dorpje tot leven op de wekelijkse markt. De rest van de week is het een dorpje zoals zoveel in Frankrijk: eeuwenoud, karakteristiek, verstild.

Streektips

Zelf naar deze mooie streek op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wat tegenwoordig een groot deel van het departement Lot-et-Garonne was, stond vroeger ook wel bekend als de provincie Agenais. Het ligt wat weggestopt onder de bij toeristen veel populairdere Dordognestreek, maar heeft zijn eigen charme en verdient dan ook zeker een bezoekje. Er zijn allerlei leuke stadjes, zoals Agen of Villeneuve, maar nog veel meer bezienswaardige dorpjes. Een daarvan is dus Pujols, waar ik enkele jaren geleden naar toe ging op aanraden van een Frans gezin in wiens tuin we onze tent een nachtje mochten neerzetten.

Het dorpje bestaat uit een hoog gedeelte, waar in de loop der tijd ook een lager gedeelte is bijgekomen. Het middeleeuwse gedeelte is autovrij, en telt slechts enkele straten. Daar loop je zo doorheen, zou je zeggen, maar neem eens uitgebreid de tijd om de huizen te bekijken, de kerkjes, waarvan de 14e-eeuwse Église Saint-Nicolas de oudste is, de restanten van de oude burcht, en ook het uitzicht dat je over de omliggende streek hebt.

Hou je van verstilde rust, dan kun je Pujols het beste door de weeks bezoeken. Maar vind je het leuk om in een gezellige drukte door oude straatjes te slenteren en regionale producten te bewonderen, dan moet je vanaf april tot september zeker eens op een zondagmorgen langsgaan, dan wordt er namelijk een markt gehouden die mensen vanuit de wijde omgeving trekt.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *