Puilaurens, strategisch gelegen kasteel in de Pyreneeën

Als je door de landstreek Fenouillèdes op de grens van de Pyrénées-Orientales in westelijke richting rijdt, zie je hem bij het dorp Lapradelle opdoemen als een trouwe wachter. Het kasteel van Puilaurens bewaakte de toegang tot drie dalen die elkaar hier kruisen en vormde bovendien een van de laatste toevluchtsoorden van de katharen in de dertiende eeuw.

Genoeg redenen om dit kasteel eens te bezoeken, tijdens ons verblijf in de Aude. Eerder was ik al eens bij de kastelen Queribus en Peyrepertuse geweest, dus ik wist al wat meer van de geschiedenis van de streek. Het kasteel werd in 1229 gebouwd op de plek waar waarschijnlijk eerder al een versterkte kerk stond. Eromheen ontstond eveneens een klein dorp. In 1245 en 1246 zochten enkele katharen hier hun toevlucht tijdens de kruistochten tegen dit (volgens de Rooms-Katholieke kerk) ketterse geloof. Het kasteel werd tijdens deze kruistochten echter niet belegerd en ging rond 1250 over in handen van de Franse staat. Die ging het kasteel gebruiken als verdedigingslinie tegen Aragon, een voormalig graafschap in het tegenwoordige Spanje.

Bij het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 schoof de grens een stuk op naar het zuiden, ter hoogte van de natuurlijke grens van de Pyreneeën. Daardoor verdween het belang van het kasteel en gaandeweg raakte het wat in verval. Het werd echter nooit grootscheeps geplunderd, waardoor er vandaag de dag nog veel van het oorspronkelijke kasteel overeind staat.

Je kunt het kasteel van eind maart tot half november dagelijks (tegen betaling) bezoeken. Vanaf de parkeerplaats klimmen we de laatste tientallen meters omhoog richting de eeuwenoude muren. Het laatste stukje gaat slingerend omhoog, waarbij je een goed beeld krijgt van de verdedigingslinies van het kasteel. Als je het terrein van het kasteel binnenloopt vind je aan je linkerhand de meest intacte gedeeltes. Aan de rechterkant is een grote vlakte, waar in vroeger tijden nog allerlei (waarschijnlijk vooral houten) gebouwen stonden. Uiterst rechts vind je een doorgang waar je een weids uitzicht hebt over de omgeving en kunt ontdekken waarom het kasteel op deze plek gebouwd werd. Je kunt van alle kanten namelijk heel goed in de gaten houden wie er allemaal door het gebied reist.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur