Provins
Île-de-FranceSeine-et-Marne

Provins, ommuurde middeleeuwse marktplaats

Toen we in de zomer van 2021 vanuit Zuidwest-Frankrijk terug naar Nederland reisden, wilden we wel eens een keer rechtsom Parijs in plaats van via Normandië, zoals we eerder al eens deden. Als je aan de oostkant Parijs passeert, vind je haast automatisch de schitterende stad Provins op je weg. Na het zien van enkele foto’s van de indrukwekkende stadsmuren kozen we er dan ook direct voor om hier een overnachting te plannen. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van dit deel van Frankrijk.

Streektips

Zelf een bezoek brengen aan Provins? Misschien heb je wat aan deze tips!

Nadat we een jaar eerder via Chartres en Beauvais in noordelijke richting waren teruggereden, was het nu tijd om een andere mooie route te ontdekken. Van oudsher ligt de stad Provins op een kruispunt van wegen en ook tegenwoordig kom je er langs als je bijvoorbeeld vanuit de Loirestreek naar de Champagnestreek reist, of vanuit Bourgogne richting Parijs. In de Romeinse tijd was Provins dan ook al een belangrijke pleisterplaats, nog eens te meer omdat er zich een verhoging in het landschap bevindt. Dat was de ideale plek voor een burcht. De latere heersers over de Champagnestreek zagen eveneens het belang van deze plaats in. Halverwege de middeleeuwen kreeg de stad rechten om enkele keren per jaar een belangrijke streekmarkt te organiseren, waar handelaars van zowel de noordelijke delen van Europa als de zuidelijke delen samenkwamen. Eerst nog op het pleintje voor de priorij in de benedenstad, later op het grote plein in het hogere gedeelte van Provins. Ter verdediging van deze belangrijke marktstad kwam er maar liefst vijf kilometer aan massieve muren, die zowel de benedenstad als de bovenstad omringden.

Ville Haute

Nog altijd bestaat de stad uit een ville basse en een ville haute, die laatste is het best bewaard gebleven. Daar, aan de westkant, vind je ook de laatste restanten van de stadsmuren, nog ruim één kilometer in lengte. De rest werd in de loop der tijd afgebroken of verwoest. De bovenstad is het meest interessant om te bezoeken. Rondom de Rue Couverte zijn enkele straten met de typische vakwerkhuizen die je ook in andere steden in de streek tegenkomt. Als je de Rue du Palais uitloopt, kom je bij de Tour César, die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht. Hier vind je ook het oudste huis van Provins, een romaans bouwwerk waar nu een museum gevestigd is. De nooit afgebouwde middeleeuwse Collégiale Saint-Quiriace is vanwege werkzaamheden gesloten tijdens ons bezoek.

Provins is een ideale overnachtingsplek. We verblijven in het hotel Aux Vieux Remparts, middenin het oude stadsdeel, en van daaruit heb je in een middag en avond de belangrijkste bezienswaardigheden wel ontdekt. Vergeet niet om even de kelder van nummer 9 aan de Rue de Jouy binnen te stappen. Hier vind je namelijk een kleine boekwinkel, onder middeleeuwse gewelven. Ben je met kinderen, dan is het ook de moeite waard om bij de roofvogelshow te gaan kijken, aan de westkant tegen de stadsmuren. Verder is er bij de Porte Saint-Jean ook nog een paardenshow. Tijdens een bezoek aan Provins komen de middeleeuwen zo ineens weer heel dichtbij.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant