Provins, ommuurde middeleeuwse marktplaats

Toen we in de zomer van 2021 vanuit Zuidwest-Frankrijk terug naar Nederland reisden, wilden we wel eens een keer rechtsom Parijs in plaats van via Normandië, zoals we eerder al eens deden. Als je aan de oostkant Parijs passeert, vind je haast automatisch de schitterende stad Provins op je weg. Na het zien van enkele foto’s van de indrukwekkende stadsmuren kozen we er dan ook direct voor om hier een overnachting te plannen. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van dit deel van Frankrijk.

Nadat we een jaar eerder via Chartres en Beauvais in noordelijke richting waren teruggereden, was het nu tijd om een andere mooie route te ontdekken. Van oudsher ligt de stad Provins op een kruispunt van wegen en ook tegenwoordig kom je er langs als je bijvoorbeeld vanuit de Loirestreek naar de Champagnestreek reist, of vanuit Bourgogne richting Parijs. In de Romeinse tijd was Provins dan ook al een belangrijke pleisterplaats, nog eens te meer omdat er zich een verhoging in het landschap bevindt. Dat was de ideale plek voor een burcht. De latere heersers over de Champagnestreek zagen eveneens het belang van deze plaats in. Halverwege de middeleeuwen kreeg de stad rechten om enkele keren per jaar een belangrijke streekmarkt te organiseren, waar handelaars van zowel de noordelijke delen van Europa als de zuidelijke delen samenkwamen. Eerst nog op het pleintje voor de priorij in de benedenstad, later op het grote plein in het hogere gedeelte van Provins. Ter verdediging van deze belangrijke marktstad kwam er maar liefst vijf kilometer aan massieve muren, die zowel de benedenstad als de bovenstad omringden.

Ville Haute

Nog altijd bestaat de stad uit een ville basse en een ville haute, die laatste is het best bewaard gebleven. Daar, aan de westkant, vind je ook de laatste restanten van de stadsmuren, nog ruim één kilometer in lengte. De rest werd in de loop der tijd afgebroken of verwoest. De bovenstad is het meest interessant om te bezoeken. Rondom de Rue Couverte zijn enkele straten met de typische vakwerkhuizen die je ook in andere steden in de streek tegenkomt. Als je de Rue du Palais uitloopt, kom je bij de Tour César, die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht. Hier vind je ook het oudste huis van Provins, een romaans bouwwerk waar nu een museum gevestigd is. De nooit afgebouwde middeleeuwse Collégiale Saint-Quiriace is vanwege werkzaamheden gesloten tijdens ons bezoek.

Provins is een ideale overnachtingsplek. We verblijven in het hotel Aux Vieux Remparts, middenin het oude stadsdeel, en van daaruit heb je in een middag en avond de belangrijkste bezienswaardigheden wel ontdekt. Vergeet niet om even de kelder van nummer 9 aan de Rue de Jouy binnen te stappen. Hier vind je namelijk een kleine boekwinkel, onder middeleeuwse gewelven. Ben je met kinderen, dan is het ook de moeite waard om bij de roofvogelshow te gaan kijken, aan de westkant tegen de stadsmuren. Verder is er bij de Porte Saint-Jean ook nog een paardenshow. Tijdens een bezoek aan Provins komen de middeleeuwen zo ineens weer heel dichtbij.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Provins, ommuurde middeleeuwse marktplaats

 • prachtige verslagen doe zoo verder ik geniet van jullie verslagen nu dat ik thuis zit door mijn ziekte kan ik nog genienten om te lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.