Provence: Mooie fietsroutes door de lavendel

Het lavendelseizoen staat op het punt van beginnen! De ideale gelegenheid om de Provence in te duiken. Maar in plaats van met de auto langs de lavendelvelden te toeren, is het nog veel leuker om op de fiets te stappen, om de kruidige geuren direct op je in te kunnen laten werken. De organisatie Grande Traversée des Alpes heeft een aantal fietsroutes uitgezet die je door de mooiste delen van de Provence leiden.

Wanneer bloeit de lavendel?
Het gebeurt nogal eens dat je vakantiegangers verbaasd hoort verzuchten dat ze dan wel in de Provence zijn geweest, maar geen bosje lavendel gezien of geroken hebben. Dat kan dan best kloppen, want het lavendelseizoen duurt niet het hele jaar lang.. Afhankelijk van de ligging bloeit de lavendel in de Provence ongeveer slechts 1 tot 2 maanden per jaar. Het Franse bureau voor toerisme heeft een lijstje opgesteld met bloeitijden:
– Haute Provence tot aan de Verdon: Midden juni – midden juli
– Tussen Luberon en Lure: Begin juli – midden augustus
– Préalpes Provencales, vanaf Buëch tot aan Baronnies: Midden juli – eind augustus
– Tussen de Ventoux en de Luberon: Begin juli – eind augustus
– Vanaf de Drôme Provençale tot aan de Haut-Vaucluse: Midden juni – eind juli
– Vanaf Vercors tot aan Diois: Midden juli – eind augustus

Fietsen!
Waar wil je beginnen? Grande Traversée des Alpes heeft maar liefst zes verschillende routes uitgezet met tips voor verblijfplaatsen en dingen om te doen onderweg. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken hoe lavendel gedestilleerd wordt, om er olie van te maken. Ook kun je de diverse soorten lavendel leren onderscheiden, of te weten komen wat er allemaal van lavendel gemaakt wordt. Bovendien worden er elke zomer talloze kleur- en geurrijke lavendelfestivals gehouden.

De volgende zes circuits zijn mogelijk (elk circuit bestaat uit meerdere routes):
In de streken Diois en Buëch
rond Montélimar en Nyons
de Baronnies-Provençales
rondom de Mont-Ventoux
tussen Digne en de Verdon
rondom Grasse

Bij elke route staan op de site van Grande Traversée des Alpes een overzichtskaartje en tips aangegeven. De informatie op de site is zowel in het Frans als in het Engels te raadplegen.

Fietsen huren
Geen eigen fietsen meegenomen? Er zijn diverse plekken in de Provence waar je fietsen kunt huren. Ook leuk: e-bikes. Een stukje minder vermoeiend, maar toch sportief! Dus waar wacht je nog op? Move Your Alps!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Gratis ebook?

Schrijf je net als 22.513 anderen in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50