P

Prehistorische tekeningen en zeventiende-eeuwse graffiti in de Grotte de Niaux

Grotte de Niaux

Op veel plekken in Frankrijk vind je grotten met prehistorische tekeningen en gravures. De bekendste en meest bijzondere liggen in de Dordogne, Lot en Ardèche. Maar ook elders zijn grotten die je, als je een beetje geïnteresseerd bent in de verre geschiedenis, gezien moet hebben. Een daarvan is de Grotte de Niaux in het departement Ariège. Er zijn onder andere tekeningen van bizons, steenbokken en paarden. Je ontdekt de grot tijdens een avontuurlijke rondleiding, voorzien van je eigen zaklamp.

In de tijd dat de grottekeningen van Niaux gemaakt werden, zag het landschap er in deze streek nog wat anders uit. Er lag een gletsjer verderop in het dal waar nu het riviertje Vicdessos stroomt. De prehistorische mensen kwamen hier waarschijnlijk met name ‘s zomers naartoe om te jagen op steenbokken. Op ongeveer een halve kilometer van de grot van Niaux ligt de Grotte de la Vache, een minder diepe grot die dienstdeed als verblijfplaats. Hier zijn tal van resten van haardvuren, allerlei voorwerpen en andere sporen van bewoning gevonden. In de grot van Niaux zijn die sporen niet gevonden, enkel tekeningen op de wanden en gravures in de poreuze zandsteen op de vloeren.

De grot van Niaux bestaat uit een lang stelsel van gangen van in totaal zo’n veertien kilometer. Tijdens een bezoek aan de grot ontdek je een lange, brede gang en de Salon Noir, de belangrijkste zaal met tekeningen. Het bezichtigen van de grot kan enkel door deel te nemen aan een rondleiding in groepen van maximaal zo’n vijfentwintig man. Als wij er zijn, is de grot net weer open na de confinement in verband met corona, en kun je alleen op reservering vooraf deelnemen aan zo’n rondleiding. De tour door de grot duurt ruim anderhalf uur en je moet in totaal twee en een halve kilometer door de donkere gangen lopen. Er is geen verlichting aanwezig, voor vertrek krijg je een grote lamp overhandigd die je zelf draagt en waarmee je dus op eigen houtje de wanden kunt bekijken. In de grote zaal op het eind, waar de meeste rotstekeningen zijn te vinden, neemt de gids het over en licht hij zelf de belangrijkste bezienswaardigheden uit.

Graffiti

Onderweg naar die grote zaal is er genoeg te zien. Bijzonder aan de Grotte de Niaux is namelijk dat deze al eeuwenlang bekend is en bezocht werd. De talloze bezoekers lieten er vaak hun naam achter en het jaartal, en soms nog een persoonlijke boodschap. De oudste graffiti die we zagen dateerde uit 1652. Ze deden dat met name op de wanden van de lange gang die naar de Salon Noir toevoert. Ze hadden in die tijd echter geen idee van de werkelijke oudheid van de grot en de tekeningen zelf, anders hadden ze het waarschijnlijk niet gedaan. Pas in de negentiende eeuw kwamen historici erachter dat er prehistorische mensen waren die verantwoordelijk waren voor de fraaie tekeningen van met name dieren. Door het vele bezoek in de loop der tijd zijn de meeste sporen op de vloeren van de grot inmiddels helaas wel uitgewist. Slechts op enkele plekken, en in de delen die minder goed toegankelijk zijn, hebben speleologen en onderzoekers voetsporen uit de prehistorie teruggevonden.

Waarom lieten de prehistorische mensen hier (en elders) allerlei fraaie tekeningen op de wanden achter? De precieze betekenis is niet duidelijk en waarschijnlijk nooit meer te achterhalen. Interessant is dat bij de tekeningen van de grot van Niaux geregeld ook pijlen op de tekeningen zijn terug te vinden, waardoor je zou kunnen denken aan een soort instructies voor de jacht: waar moet je een dier raken om hem uit te schakelen? Maar wetenschappers denken bij dit soort grotten ook vaak aan meer rituele of wellicht spirituele functies.

Hoe dan ook, een bezoek aan dit soort prehistorische grotten is altijd een leuk en interessant uitje tijdens een verblijf in de streek. Het wordt aangeraden voor kinderen vanaf zes jaar, maar als je kind avontuurlijk is en goed kan lopen kan het wellicht ook wel iets eerder. Goede wandelschoenen en warme kleding zijn noodzakelijk, in de grot heerst een constante temperatuur van zo’n twaalf tot dertien graden.

Wil je meer te weten komen over de prehistorie in deze streek? Breng dan ook een bezoek aan de Grotte de la Vache en het Parc de la Préhistoire bij Tarascon-sur-Ariège. Wij zelf hadden hier helaas geen tijd meer voor in onze planning, maar het vormt (naast de indrukwekkende natuur) een goede reden om nog eens naar de streek terug te willen.

CategorieënAriège Occitanië
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *