Portes du Soleil

Grenzeloos skiën in Portes du Soleil

Op zoek naar een leuk skigebied voor je volgende wintersportvakantie? Ik ontdekte Portes du Soleil, een van de grootste skigebieden van de Franse Alpen. Afwisseling en eindeloze pistes, dat zijn de troeven van Portes du Soleil. Vanuit de skidorpen Châtel en Avoriaz maak je daarnaast eenvoudig uitstapjes naar de Zwitserse kant van dit aaneengesloten skigebied.

Schrijven over een van de grootste skigebieden van Frankrijk, past dat wel bij Frankrijk Puur? Ik was eerst wat huiverig toen het plan vorm kreeg om met vrienden naar Portes du Soleil te gaan. En dan ook nog naar Avoriaz, de meest budget-proof bestemming die je in Portes du Soleil zult vinden. Maar inmiddels ben ik er van overtuigd dat Portes du Soleil voor de veeleisende wintersporter toch echt wel een pure bestemming genoemd mag worden.

Eerder bezocht ik al eens een ander groot skigebied in de Franse Alpen, Les Trois Vallées. Dat deed ik toen vanuit het charmante skidorp St-Martin-de-Belleville. Verderop in dat dal vind je onder andere Val Thorens, misschien wel de meest niet-pure bestemming van de Franse skigebieden. Bij Avoriaz (en de andere dorpen van Portes du Soleil), stelde ik mezelf ook zoiets voor, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Sterker nog, Portes du Soleil is misschien wel een van de meest sfeervolle grote wintersportgebieden in Frankrijk!

Verblijf in Portes du Soleil

Op zoek naar een mooie verblijfplek in het skigebied Portes du Soleil? Ontdek dan de luxe appartementen en penthouses van AlpChalets Portes du Soleil, aan de rand van het sfeervolle dorp Abondance. De woningen zijn voorzien van een luxe designkeuken, veelal meerdere luxe badkamers, verwarmde houten en/of stenen vloeren, comfortabele meubelen, uitstekend slaapcomfort, gratis WiFi en Nederlandse TV, digitale TV in de woonkamer en alle slaapkamers. Sommige hebben een sauna of jacuzzi.

Meer informatie

Dorpen

Portes du Soleil bestaat uit een aantal met elkaar verbonden wintersportdorpen. Het grootste deel daarvan ligt in Frankrijk, een klein deel in Zwitserland.

Abondance

Abondance is het meest afgelegen onderdeel van het skigebied. Het heeft een eigen deelgebiedje, en het dorp valt op door de authentieke uitstraling. Abondance is namelijk een charmant eeuwenoud bergdorpje, waar je geen grote gebouwen en flats zult aantreffen.

Avoriaz

Het meest moderne skidorp van Portes du Soleil is Avoriaz. Dit dorp werd in de jaren ’60 van de grond af opgebouwd, en bestaat uit een verzameling gebouwen die opvallen door hun bijzondere vormgeving. De architecten hebben ervoor gezorgd dat de gebouwen bijna naadloos in de omgeving opgaan. Dankzij de houten façades heeft het, ondanks de grootschalige opzet, een authentieke uitstraling.

Châtel

Een van de meest centrale dorpen is Châtel. Vanaf hier kun je alle kanten op, naar Zwitserland maar ook verder Frankrijk in richting Abondance en Avoriaz/Morzine/Les Gets. Het dorp zelf is vrij groot, maar heeft een charmante uitstraling. Een deel van de bevolking leeft nog altijd van het boerenbedrijf, wat ook zorgt voor een rustiek karakter.

La Chapelle d’Abondance

Het pittoreske Chapelle d’Abondance is vooral geschikt voor gezinnen die rustig van de wintersport willen genieten maar wel directe toegang willen tot de grote en uitgestrekte sneeuwwereld van Portes du Soleil. Het dorp ligt in een rustig dal en is kleinschalig.

Les Gets

Een sfeervol bergdorp, met een goede combinatie van nieuw en oud. De pistes zijn uitermate geschikt voor beginners en gevorderde skiërs. Bijzonder hier zijn de weidse uitzichten bovenaan de pistes, richting zowat alle kanten.

Montriond

Montriond is onderdeel van het skigebied maar heeft zelf geen directe toegang tot de pistes. Dat zorgt ervoor dat het ideaal is voor als je naast wintersporten ook gewoon van de rust en de witte bergwereld wilt genieten. Om bij de pistes te komen moet je een paar minuten met de skibus of auto, richting Morzine.

Morzine

Morzine is een groot dorp dat in een dal ligt. Niet alle huizen zijn er even authentiek, maar het voordeel is dat je hier alle voorzieningen onder handbereik hebt. Aan beide kanten van het dorp vind je skiliften, de ene voert je richting Avoriaz, de andere richting Les Gets.

Saint-Jean-d’Aulps

Saint-Jean-d’Aulps is een rustig dorp met een eigen deelgebiedje om te skiën en snowboarden. Blijf je alleen in dit gebied, dan is het een van de goedkoopste opties aangezien skipassen hier niet duur zijn. Wel is het skigebiedje net buiten het dorp gelegen, zodat je niet direct vanuit je accommodatie kunt beginnen met wintersporten. Ook de rest van Portes du Soleil is niet aangesloten, daarvoor moet je met een skibus of met de auto.

Zwitserland

Aan de Zwitserse kant van de grens heb je nog Torgon, Morgins, Champoussin, Champéry en Les Crosets. Een van de meest gezellige en authentieke dorpjes in dit deel van Zwitserland is Champéry. Het meest centraal ten opzichte van Portes du Soleil is echter Les Crosets, vanwaar je zo richting Avoriaz en verder de Zwitserse richting op kunt skiën.

Mooiste pistes en uitzichtpunten

Verreweg het mooiste punt van Portes du Soleil vonden we bovenaan Le Ranfoilly bij Les Gets. Een schitterend uitzicht op het Mont-Blancmassief! Je vindt hier een stalen uitzichtsplateau, met panoramatafel en camera waarmee je met behulp van je skipas een foto van jezelf kunt maken. Deze kun je vervolgens via mail naar jezelf toesturen.

Ook indrukwekkend waren de vergezichten vanaf de Chamoissière, boven bij Morzine. Hiervandaan zie je onder andere het meer van Genève liggen! En het gebied met de mooiste pistes ligt naar mijn mening bij Avoriaz de grens over. In dit dal in Zwitserland, bij Les Crosets, ski je met een overweldigend uitzicht op de Dents du Midi en de Dents Blanches, twee bergketens die zich grotendeels in Zwitserland bevinden.

Deze pistes mag je wat mij betreft in elk geval niet missen in Portes du Soleil: de Chamoissière (rood of zwart) bij Morzine, de Abricotine (blauw) vanaf Les Mossettes helemaal naar beneden bij Avoriaz, de Baron (blauw) bij Super-Morzine.

Uitvalsbasis

Wat mij betreft is Avoriaz de perfecte uitvalsbasis om Portes du Soleil te verkennen. Je zit dan het meest centraal en kunt alle kanten op: naar Zwitserland, met Les Crosets en Morgins, naar Châtel, naar Morzine en Les Gets. Alleen Abondance, Chapelle d’Abondance en Saint-Jean-d’Aulps zijn dan lastig bereikbaar, maar die skidorpen liggen hoe dan ook vrij geïsoleerd. Niet alle dorpen zijn even goed op elkaar aangesloten, was mijn ervaring. Voor beginnende skiërs is het sowieso lastig om naar de noordelijke delen te komen: om vanuit Avoriaz naar Châtel te gaan moet je een stuk rode piste volgen, en om naar Morgins te gaan eveneens. Maar beginners hebben rond Avoriaz meer dan genoeg pistes om te oefenen en te genieten van het wintersportleven.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant