Moeder en zoon lopen in de tuinen van Pays d'Auge.
CalvadosNormandie

Port-en-Bessin: historische vissershaven in Normandië

Er zijn veel redenen voor een bezoekje aan Port-en-Bessin. Als je van vis of fruits de mer houdt kun je er van dinsdag tot zondag ‘s morgens terecht voor verse vangst. Het is daarbij ook nog eens idyllisch gelegen tussen de kliffen en het heeft een bijzondere rol gespeeld in de geschiedenis. Maar het is ook gewoon een leuk stadje om bootjes te kijken, die af en aan varen door de smalle sluis die de haven van de zee scheidt.

Streektips

Ook op ontdekkingstocht in Normandië? Misschien heb je wat aan deze tips!

Port-en-Bessin ligt tussen de landingsstranden Omaha Beach en Gold Beach in. Omdat de haven flink verdedigd werd door Duitse soldaten, vormde het geen direct doel in de landingen van D-Day. Maar na de veroveringen van de geallieerden ging het toch een bijzondere rol spelen in de operatie. Hier kwam namelijk de brandstof aan land die zo nodig was bij de verdere opmars. Vanaf Port-en-Bessin vertrokken enorme pijpleidingen verder Frankrijk in, waarmee de brandstof regelrecht naar de oprukkende troepen gepompt kon worden. Een monument aan de rand van de haven herinnert nog aan deze tijd. Sindsdien draagt Port-en-Bessin de bijnaam Port pétrolièr du débarquement.

Circuit du Patrimoine

Maar bij ons bezoek aan Port-en-Bessin stuiten we op meer stukjes historie. Het stadje is namelijk al veel langer in gebruik als haven, waarschijnlijk al sinds de Romeinse tijd. In de middeleeuwen speelde het ook een rol in de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar. Het was een van de havens waar de grote vloot zich verzamelde voor de oversteek. Onder Louis XIV versterkte de bekende militaire architect Vauban de kustverdediging. De Tour Vauban aan de oostkant van de haven vormt hier het enige tastbare overblijfsel van. We volgen het Circuit du Patrimoine, een wandelroute van ongeveer een uur die het lokale toerismebureau heeft uitgezet. Langs de route geven informatieborden uitleg. Zo ontdek je onder meer de indeling van de oude vissershuisjes: met een trap aan de buitenzijde, de onderste verdieping was voor de opslag van netten en andere benodigdheden, en de woonvertrekken lagen op de eerste verdieping.

Het circuit leidt tenslotte naar de haven. We moeten even wachten op een vissersboot die door de sluis vaart, vervolgens lopen we richting de kliffen aan de oostkant. Aan de waterlijn liggen enorme stapels met coquilles, de welbekende Sint Jakobsschelpen. Later lezen we dat die in feite het afval zijn van de vissers die hier hun waar aan land brengen. Ze worden, blijkbaar tegen de zin van de burgemeester in, nog steeds massaal gedumpt en vormen grote hopen op het strand. Desondanks is het leuk om wat puntgave exemplaren mee naar huis te nemen, ter decoratie, bijvoorbeeld als kaarsenhouder.

Voor filmliefhebbers is er trouwens nog een reden om Port-en-Bessin en de directe omgeving te bezoeken. Hier zijn delen van de monumentale oorlogsfilm The Longest Day opgenomen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant