Een bijzondere blik op Port de Pailhères: wandelen boven een wolkenzee

Wie de laatste jaren de Tour de France heeft gevolgd zag hem geregeld voorbij komen: sinds 2003 is de Port de Pailhères op de grens van de departementen Ariège en Aude al vijfmaal opgenomen in het parcours. Maar wist je dat je er ook heerlijk kunt wandelen? Vorige zomer was ik er, en dat leverde met dank aan een laag hangend dicht wolkendek fraaie plaatjes op!

Oké, toen we ‘s morgens vroeg de tent uit kwamen gekropen waren de meeste gezichten niet al te enthousiast van het weer: grijs en grauw, een fijne mistdamp die al snel overal doorheen drong. Maar omdat je in de bergen nooit weet hoe het weer boven of in een ander dal is, én de vooruitzichten redelijk waren, werd toch besloten een flinke dagtocht te gaan maken. En hoe hoger we met de auto kwamen, hoe vaker af en toe een zonnestraal door het wolkendek heen brak. Na even zoeken naar de juiste parkeerplek op de col (je moet na Ascou-Pailhères nog een stukje doorrijden), begonnen we vol goede moed aan de beklimming van de Pic de Tarbésou, die zo’n 360 meter hoger dan de col ligt, op 2364 meter.

Aan het begin van de wandeling werd het uitzicht nog belemmerd door de wolken, die gaandeweg veranderden in mistflarden en uiteindelijk plaats maakten voor een heldere en vrije blauwe lucht. Niet dat de wolken verdwenen, die bleven gewoon waar ze waren. Maar wij klommen hoger en hoger, tot we uiteindelijk boven het wolkendek uitkwamen.

Via een redelijk begaanbaar pad (op de kaart aangegeven met een rode stippellijn) ging het gestaag omhoog. Af en toe was het goed zoeken naar de juiste route, maar gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. The only way is up, over een vrij smalle berggraat gaat het laatste eind naar de top. De top van de Pic de Tarbésou zelf bestaat uit een weinig indrukwekkend, compact grasveld met wat steenvelden. Maar daar kijk je al snel voorbij, want het uitzicht bovenop is magnifiek! Beneden een onafgebroken wolkendek, in de verte de toppen van de hogere gedeeltes van de Pyreneeën, richting Spanje. Je waande je bijna op een eiland in de Stille Oceaan!

Vanaf de top zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden, ofwel dezelfde weg terug, ofwel een hele steile afdaling naar het zuiden. Omdat je via dezelfde weg terug uiteindelijk ook weer een afslag hebt naar het zuiden besloten we voor die laatste optie te gaan, naar beneden glijden en glibberen door het lager gelegen wolkendek zag er niet al te aantrekkelijk uit. De wandeling kun je na de beklimming van de top vervolgen door een mooie route naar drie lager gelegen meertjes. Daar kun je ofwel heerlijk relaxed de rest van de dag doorbrengen, ofwel nog even verder lopen. Duidelijk is wel: Port de Pailhères is niet alleen voor wielrenners!


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Wandelen bij Pailheres in de Pyreneeen in Frankrijk

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.