AriègeOccitanie

Een bijzondere blik op Port de Pailhères: wandelen boven een wolkenzee

Wie de laatste jaren de Tour de France heeft gevolgd zag hem geregeld voorbij komen: sinds 2003 is de Port de Pailhères op de grens van de departementen Ariège en Aude al vijfmaal opgenomen in het parcours. Maar wist je dat je er ook heerlijk kunt wandelen? Vorige zomer was ik er, en dat leverde met dank aan een laag hangend dicht wolkendek fraaie plaatjes op!

Streektips

Ook op vakantie in deze mooie omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Oké, toen we ‘s morgens vroeg de tent uit kwamen gekropen waren de meeste gezichten niet al te enthousiast van het weer: grijs en grauw, een fijne mistdamp die al snel overal doorheen drong. Maar omdat je in de bergen nooit weet hoe het weer boven of in een ander dal is, én de vooruitzichten redelijk waren, werd toch besloten een flinke dagtocht te gaan maken. En hoe hoger we met de auto kwamen, hoe vaker af en toe een zonnestraal door het wolkendek heen brak. Na even zoeken naar de juiste parkeerplek op de col (je moet na Ascou-Pailhères nog een stukje doorrijden), begonnen we vol goede moed aan de beklimming van de Pic de Tarbésou, die zo’n 360 meter hoger dan de col ligt, op 2364 meter.

Aan het begin van de wandeling werd het uitzicht nog belemmerd door de wolken, die gaandeweg veranderden in mistflarden en uiteindelijk plaats maakten voor een heldere en vrije blauwe lucht. Niet dat de wolken verdwenen, die bleven gewoon waar ze waren. Maar wij klommen hoger en hoger, tot we uiteindelijk boven het wolkendek uitkwamen.

Via een redelijk begaanbaar pad (op de kaart aangegeven met een rode stippellijn) ging het gestaag omhoog. Af en toe was het goed zoeken naar de juiste route, maar gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. The only way is up, over een vrij smalle berggraat gaat het laatste eind naar de top. De top van de Pic de Tarbésou zelf bestaat uit een weinig indrukwekkend, compact grasveld met wat steenvelden. Maar daar kijk je al snel voorbij, want het uitzicht bovenop is magnifiek! Beneden een onafgebroken wolkendek, in de verte de toppen van de hogere gedeeltes van de Pyreneeën, richting Spanje. Je waande je bijna op een eiland in de Stille Oceaan!

Vanaf de top zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden, ofwel dezelfde weg terug, ofwel een hele steile afdaling naar het zuiden. Omdat je via dezelfde weg terug uiteindelijk ook weer een afslag hebt naar het zuiden besloten we voor die laatste optie te gaan, naar beneden glijden en glibberen door het lager gelegen wolkendek zag er niet al te aantrekkelijk uit. De wandeling kun je na de beklimming van de top vervolgen door een mooie route naar drie lager gelegen meertjes. Daar kun je ofwel heerlijk relaxed de rest van de dag doorbrengen, ofwel nog even verder lopen. Duidelijk is wel: Port de Pailhères is niet alleen voor wielrenners!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant