Kaas én leuk dorp in Normandië: Pont l’Évêque

In het noordoosten van de streek Calvados ligt een bijzonder dorpje: Pont l’Évêque. Het heeft de charmante uitstraling van een typisch Normandisch dorp, inclusief vakwerkhuisjes. Maar het is ook de naamgever van een heerlijk romig kaasje dat je als kaasliefhebber niet links kan laten liggen. Tijdens onze recente reis langs enkele van de hoogtepunten van Normandië namen we even de tijd om Pont l’Évêque uitgebreid te bekijken.

Streektips

Zelf ook deze mooie streek ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!

Pont l’Évêque is een van die plaatsjes in Frankrijk waar het leven ondanks het toerisme gewoon doorgaat. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een klein nadeel daarvan merk je wanneer je het dorp te voet verkent. Over de hoofdstraat die dwars door het dorp heenloopt gaat namelijk nogal wat verkeer, waar je als voetganger soms wat last van kan hebben. Een oplossing zou natuurlijk de aanleg van een rondweg rondom het dorp zijn, maar dan heb je weer de kans dat het té toeristisch wordt. Best een dilemma voor de plaatselijke bestuurders, lijkt me.

D-Day

We laten ons er echter niet door weerhouden om eens goed rond te kijken in het dorp. Het centrale punt van Pont l’Évêque ligt op een soort eilandje in de rivier de Touques, veel water dus hier. Dat levert schilderachtige plaatjes op. Via een bruggetje lopen we naar de kerk, het herkenningspunt van het dorp. Deze staat er nu prachtig bij, maar een bord met een foto erop herinnert aan andere tijden. Bij de bevrijding van Europa, na D-Day, werd er hier zwaar gevochten en moest ook dit dorp het ontgelden. De kerk veranderde in een ruïne, alleen de muren stonden nog overeind. Na de oorlog werd het gebouw beetje bij beetje hersteld. Het orgel dateert bijvoorbeeld uit 1958.

Naast de kerk zijn ook het gemeentehuis en de voormalige gevangenis, Joyeuse Prison, de moeite waard. Maar het leukst aan Pont l’Évêque zijn toch vooral de tientallen leuke huisjes met vakwerkgevel, met name in het wijkje Vaucelles.

Pont l’Évêque-kaas

Het zal je niet ontgaan wanneer je in de streek Calvados een verswinkel of restaurant binnenstapt, er is ook een kaas die de naam Pont l’Évêque heeft gekregen. Deze stamt uit het dorp en is een van de oudste kazen van Normandië. Het recept zou zijn bedacht door cisterciënzer monniken uit de twaalfde eeuw. Sinds 1996 heeft dit vierkante kaasje een AOP-label, wat betekent dat het een beschermd en streekgebonden product is.

De beste tijd om deze kaas te eten is van mei tot september, na een rijping van 4 tot 6 weken. Het gaat om een gewassen korstkaas met een oranjegele korst. De smaak (en geur) is behoorlijk uitgesproken en wordt pikanter naarmate de kaas ouder is.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

  1. Vroeger met mijn ouders vaak geweest als tussenstop/tussenovernachting wanneer we op weg waren naar Bretagne, Cap Frehel.
    Kan mij alleen nog herinneren dat het heel rustig was, jaren 70-80.
    Zou het graag weer eens terugzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien