Pont-en-Royans, kleurrijk dorp tussen rivier en rotsen

Het Vercorsmassief rijst op in het landschap van de Franse vooralpen als een natuurlijke vesting. Aan de voet van de rotswanden aan de westelijke kant, genesteld in een smalle opening tussen de kliffen, vind je het leuke dorp Pont-en-Royans. Dankzij de strategische ligging al jaren een belangrijke doorgangsplaats voor reizigers die verder richting de Alpen gingen. Grootste bezienswaardigheid van het dorp zijn de zogenaamde maisons suspendues, huizen met balkons die hoog boven het water van de Bourne uitsteken.

Het ontstaan van Pont-en-Royans heeft dan ook alles te maken met die rivier. De naam zegt het al een beetje, in de begindagen werd er hier een brug over de rivier gebouwd, in de landstreek Royans. Op die brug hief men tol, en omdat het zo’n belangrijke doorgang vormde, zorgde dat voor veel inkomsten. Dat trok meer mensen aan, en al snel verrezen er aan beide zijden van de rivier allerlei huizen. Het water van de rivier de Bourne, dat iets hoger bergopwaarts flink onrustig kan zijn en voor diepe gorges heeft gezorgd, vormde in meerdere opzichten de levensader voor de inwoners van het dorp.

Vanuit hun huizen aan het water bouwden ze handige constructies waarmee ze in de rivier konden vissen. Onderaan de huizen waren kleine kelders met bassins, waar de gevangen vissen vers gehouden konden worden. En met behulp van emmers konden ze zo hun drinkwater uit de rivier naar boven takelen. Met hygiène namen ze het in die tijd nog niet zo nauw, want op de balkons die boven het water hingen werden ook wc’s gebouwd, die zo uitkwamen in het ‘frisse’ water van de Bourne. En dan wasten ze ook nog hun kleren in het water van de rivier, iets verderop!

Uitzicht

Vandaag de dag zijn er nog enkele van die wc’s in originele staat bewaard gebleven. Omdat we hier ontvangen worden door het plaatselijke Office de Tourisme krijgen we een unieke mogelijkheid om even in zo’n oud huis aan het water te kijken, en een blik te werpen in een van de nog overgebleven balkon-wc’s. Normaal niet toegankelijk, maar het hebben van een reisblog over Frankrijk opent soms bijzondere deuren voor je in la douce France. We krijgen tenslotte nog wat tips voor een rondwandeling door het dorp mee en lopen vervolgens een rondje door Pont-en-Royans. Natuurlijk beginnen we bij het uitzicht op de kleurrijke huizen die vanaf beneden bijna op kleine flats lijken, met soms wel zeven verdiepingen. Het beste kun je vanaf de brug naar beneden afdalen langs de rivier, aan de zuidoever. Zo heb je het mooiste zicht op de hoge huizen aan de rivier.

Als we beneden bij het steenachtige strandje aan de rivier komen zien we nog iets bijzonders: twee duikers maken zich op om het heldere en diepe water van de Bourne te gaan verkennen. De oever van de rivier is sowieso een leuke plek, je vindt er tal van picknicktafeltjes waarop de locals gezellig komen eten en drinken, terwijl de kinderen in het nu rustige water van het riviertje spelen en naar mooi gevormde steentjes zoeken.

Musée de l’Eau

Maar Pont-en-Royans heeft meer te bieden dan alleen de overhangende huizen. Dat ontdek je al snel als je de rivier beneden weer oversteekt en verder loopt. We komen dan bijvoorbeeld langs het Musée de l’Eau, in een oud industrieel pand waar vroeger onder andere een zijde-fabriek gevestigd was, dat z’n energie uit het water van de rivier haalde. In het museum krijg je een beeld van de veelzijdige manier waarop water een rol speelt in het leven van mensen.

Verderop, aan de overkant van de hoofdstraat die dwars door het dorp loopt, treffen we de overblijfselen van het middeleeuwse centrum van Pont-en-Royans. Je ziet onder meer de resten van een oude poort en andere verdedigingswerken. Ook het religieuze verleden komt aan bod. Zo lopen we door de Rue du Temple, genoemd naar een protestantse kerk die hier door de toenmalige in meerderheid protestantse bevolking van de zestiende eeuw werd gebouwd. In de negentiende eeuw besloot het parlement in Grenoble tot de vernietiging van alle protestantse kerken in de Dauphiné. Nu is het daardoor alleen de naam van de straat nog die laat weten dat er hier vroeger zo’n temple stond. Ook in dit deel van het dorp staat l’horloge, een klokkentoren waarvan de voet dateert uit de veertiende eeuw en deel uitmaakte van de verdedigingswerken.

We sluiten onze wandeling aan dit leuke en rustige dorpje af met een bezoekje aan de ijswinkel die ons aangeraden werd, aan de place de la Halle. Niet te missen op een warme dag als vandaag!

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Pont-en-Royans, kleurrijk dorp tussen rivier en rotsen

 • Boeiende blog die mooie herinneringen oproept. 40 Jaar geleden brachten we onze huwelijksreis in die regio door en aten in Pont-en-Royans de beste verse forel ooit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.