P

Pointe du Raz en Pointe du Van in Finistère

Pointe du Raz

Een van de meest opvallende plekken aan de uiterste westkust van Frankrijk is de Pointe du Raz. Al in het interbellum in de twintigste eeuw groeide de kaap uit tot een toeristische bestemming en verrezen er hotels en souvenirwinkeltjes. Het spectaculaire uitzicht op de ongewoon sterke zeestromingen en de golven die op de rotsen stukslaan, geven de plek nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht.

Streektips

Zelf op ontdekkingstocht langs de kust van Finistère? Misschien heb je wat aan deze tips!

De Pointe du Raz is niet het meest westelijk gelegen puntje van het Franse vasteland. Die eer is weggelegd voor de Pointe de Corsen ter hoogte van Brest, meer naar het noorden. Dankzij het spits toelopende schiereiland is de plek echter wel een stuk fotogenieker en meer tot de verbeelding sprekend, als ‘einde van de wereld’.

Hoewel we al wel hadden begrepen dat de Pointe du Raz en de Pointe du Van veel bezocht worden, niet in het minst vanwege de bestempeling van die eerste als Grand Site de France, wilden we deze iconische plek met eigen ogen zien toen we in de buurt van Douarnenez verbleven. We reden over de D7 vanuit Douarnenez westwaarts, en namen onderweg naar de Pointe du Van ook de tijd om naar een drietal hunebedden te kijken, die iets van de doorgaande weg verwijderd liggen. In dit gedeelte van Bretagne zijn nog bijzonder veel overblijfselen uit de prehistorie te vinden. Bijzonder om te bedenken dat hier zo lang geleden al mensen rondliepen.

De Pointe du Van is de meest rustige van de twee puntige uitsteeksels van Cap Sizun, zoals het schiereiland ten westen van Douarnenez heet. We parkeren de auto op de grote parkeerplaats en lopen een rondje om de kaap. Het landschap bestaat hier, net als op veel andere kapen in Bretagne, uit een ruig gebied met rotsen en heide. Opvallend aan de Pointe du Van is de Chapelle Saint-They, een kerkje dat dateert uit de zeventiende eeuw en op de plek staat van een eerdere kapel. Een fotogenieke plek, met de kerk die boven de oceaan en de rotsen uittorent.

Pointe du Raz

Vervolgens zetten we koers naar de Pointe du Raz. Waar de Pointe du Van nog vrij rustig was, geldt het tegenovergestelde voor de kaap die genoemd is naar de bijzondere zeestroming voor de kust. Een leuk weetje is dat het woord raz of ras, in het oud-Frans ook de basis is van het Engelse woord race, in de betekenis van ‘snelle voortbeweging’. Al in de Klassieke Oudheid was deze kaap berucht vanwege de verraderlijke stroming. Het liefst voer men er met een wijde boog omheen. Toch verscheen er pas halverwege de negentiende eeuw een eerste vuurtoren op deze plek. In 1887 werd de Phare de la Vieille – op het kleine rotsige eilandje voor de Pointe du Raz – in gebruik genomen.

Op een kwartiertje lopen van de punt van de kaap ligt tegenwoordig een grote parkeerplaats. Deze is betaald, voor een auto kost het momenteel vier euro. Bij de parkeerplaats vind je enkele restaurants en winkeltjes. Om naar de kaap te wandelen kun je kiezen uit een drietal routes, bovenlangs over het kustpad, in een rechte lijn over een breed wandelpad of onderlangs over het kustpad. Qua natuur en uitzicht is het kustpad het meest interessant om te volgen. Ook kom je daar iets minder mensen tegen dan over het centrale pad.

Hoewel de Pointe du Raz een indrukwekkend natuurfenomeen vormt, in combinatie met de sterke stroming, vonden wij de kaap, met name vanwege de drukte, minder bijzonder dan de kapen van het schiereiland van Crozon, die we eerder die week bezocht hadden. Vooral de Pointe de Dinan is feitelijk minstens zo indrukwekkend en ook nog eens een stuk rustiger. Toch is de Pointe du Raz zeker wel een bezoek waard als je in de buurt bent. De stroming die je hier ziet, vind je maar op weinig plekken ter wereld en het uitzicht richting het verderop gelegen Île de Sein is erg mooi. Het beste wat je kunt doen is een rustig plekje opzoeken, bijvoorbeeld aan de zuidkant van de kaap, met alleen zicht op de zee en de rotsen, dan kun je even doen alsof al die andere mensen er niet zijn.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *