Pointe du Raz en Pointe du Van in Finistère

Een van de meest opvallende plekken aan de uiterste westkust van Frankrijk is de Pointe du Raz. Al in het interbellum in de twintigste eeuw groeide de kaap uit tot een toeristische bestemming en verrezen er hotels en souvenirwinkeltjes. Het spectaculaire uitzicht op de ongewoon sterke zeestromingen en de golven die op de rotsen stukslaan, geven de plek nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht.

De Pointe du Raz is niet het meest westelijk gelegen puntje van het Franse vasteland. Die eer is weggelegd voor de Pointe de Corsen ter hoogte van Brest, meer naar het noorden. Dankzij het spits toelopende schiereiland is de plek echter wel een stuk fotogenieker en meer tot de verbeelding sprekend, als ‘einde van de wereld’.

Hoewel we al wel hadden begrepen dat de Pointe du Raz en de Pointe du Van veel bezocht worden, niet in het minst vanwege de bestempeling van die eerste als Grand Site de France, wilden we deze iconische plek met eigen ogen zien toen we in de buurt van Douarnenez verbleven. We reden over de D7 vanuit Douarnenez westwaarts, en namen onderweg naar de Pointe du Van ook de tijd om naar een drietal hunebedden te kijken, die iets van de doorgaande weg verwijderd liggen. In dit gedeelte van Bretagne zijn nog bijzonder veel overblijfselen uit de prehistorie te vinden. Bijzonder om te bedenken dat hier zo lang geleden al mensen rondliepen.

De Pointe du Van is de meest rustige van de twee puntige uitsteeksels van Cap Sizun, zoals het schiereiland ten westen van Douarnenez heet. We parkeren de auto op de grote parkeerplaats en lopen een rondje om de kaap. Het landschap bestaat hier, net als op veel andere kapen in Bretagne, uit een ruig gebied met rotsen en heide. Opvallend aan de Pointe du Van is de Chapelle Saint-They, een kerkje dat dateert uit de zeventiende eeuw en op de plek staat van een eerdere kapel. Een fotogenieke plek, met de kerk die boven de oceaan en de rotsen uittorent.

Pointe du Raz

Vervolgens zetten we koers naar de Pointe du Raz. Waar de Pointe du Van nog vrij rustig was, geldt het tegenovergestelde voor de kaap die genoemd is naar de bijzondere zeestroming voor de kust. Een leuk weetje is dat het woord raz of ras, in het oud-Frans ook de basis is van het Engelse woord race, in de betekenis van ‘snelle voortbeweging’. Al in de Klassieke Oudheid was deze kaap berucht vanwege de verraderlijke stroming. Het liefst voer men er met een wijde boog omheen. Toch verscheen er pas halverwege de negentiende eeuw een eerste vuurtoren op deze plek. In 1887 werd de Phare de la Vieille – op het kleine rotsige eilandje voor de Pointe du Raz – in gebruik genomen.

Op een kwartiertje lopen van de punt van de kaap ligt tegenwoordig een grote parkeerplaats. Deze is betaald, voor een auto kost het momenteel vier euro. Bij de parkeerplaats vind je enkele restaurants en winkeltjes. Om naar de kaap te wandelen kun je kiezen uit een drietal routes, bovenlangs over het kustpad, in een rechte lijn over een breed wandelpad of onderlangs over het kustpad. Qua natuur en uitzicht is het kustpad het meest interessant om te volgen. Ook kom je daar iets minder mensen tegen dan over het centrale pad.

Hoewel de Pointe du Raz een indrukwekkend natuurfenomeen vormt, in combinatie met de sterke stroming, vonden wij de kaap, met name vanwege de drukte, minder bijzonder dan de kapen van het schiereiland van Crozon, die we eerder die week bezocht hadden. Vooral de Pointe de Dinan is feitelijk minstens zo indrukwekkend en ook nog eens een stuk rustiger. Toch is de Pointe du Raz zeker wel een bezoek waard als je in de buurt bent. De stroming die je hier ziet, vind je maar op weinig plekken ter wereld en het uitzicht richting het verderop gelegen Île de Sein is erg mooi. Het beste wat je kunt doen is een rustig plekje opzoeken, bijvoorbeeld aan de zuidkant van de kaap, met alleen zicht op de zee en de rotsen, dan kun je even doen alsof al die andere mensen er niet zijn.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Pointe du Raz en Pointe du Van in Finistère

 • Lees het schitterend getekende stripverhaal van Emmanuel Lepage: Ar-men, l’enfer des enfers over de bouw van deze vuurtoren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.