P

Pointe du Hoc, bomkraters, bunkers en steile kliffen

Pointe du Hoc

Er zijn veel plekken in Normandië waar de oorlog zijn sporen heeft achtergelaten. Maar weinig spreken zo tot de verbeelding als de kliffen van Pointe du Hoc, ten noordwesten van Bayeux. Het nu als monument ingerichte landschap van de kaap is bezaaid met bomkraters en de restanten van metersdikke betonnen bunkers. Pointe du Hoc speelde een belangrijke rol tijdens le débarquement, zoals de Fransen D-Day noemen.

Streektips

Ook een bezoek brengen aan Pointe du Hoc? Misschien heb je wat aan deze tips!

Geschiedenis
Op de morgen van 5 juni 1944 voerden 35 B-17 bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht een bombardement uit op de landpunt tussen Utah Beach en Omaha Beach. Hier bevond zich zwaar geschut van de Duitsers dat beide stranden bestreek. Ze wierpen honderd ton aan bommen af, waaronder een aantal 500-ponders. Deze brachten schade toe aan enkele bunkers op het terrein, maar de belangrijkste, waar zich de Duitse manschappen ophielden, werden nauwelijks beschadigd. Wat de geallieerden bovendien niet wisten, was dat de Duitsers vanwege eerdere bombardementen in april het geschut al grotendeels uit de belangrijkste bunkers hadden verwijderd en verder landinwaarts hadden geplaatst.

Versterkingen
Een dag later, op D-Day, gaan enkele honderden Rangers, Amerikaanse speciale troepen, aan land op dit stukje Frankrijk, na een kort bombardement vanaf geallieerde schepen. Ze moeten daarbij over een smal strand en vervolgens tientallen meters hoge kliffen overbruggen. Dat doen ze met behulp van touwladders die omhoog worden gelanceerd. Ze gebruiken bovendien enkele ladders die ze van de Londense brandweer hebben geleend. Als ze rond 7 uur de kliffen overmeesterd hadden, moesten ze een lichtkogel afschieten, waarna versterkingen arriveerden. Vanwege de slechte weersomstandigheden en de rook van het bombardement door de schepen, drijven de Rangers echter te ver af en duurt het langer voordat ze aan land konden gaan. Pas wanneer ze er in slagen de kliffen te beklimmen en boven aankomen zien ze dat de bunkers geen zware kanonnen meer bevatten.

Tegen negen uur ontdekken enkele verkenners het geschut verderop, en ze weten het zonder verdere tegenstand onklaar te maken. Maar omdat de beloofde versterkingen inmiddels ergens anders aan land gezet zijn, raakt het bataljon geïsoleerd en krijgen ze met zware verliezen te maken. Van de 225 Rangers die op Pointe du Hoc aan land gingen, raakten uiteindelijk 135 gewond, gedood of vermist. Pas in de morgen van 8 juni weten de Amerikanen met behulp van kleine versterkingen de Duitsers terug te dringen en Saint-Pierre-du-Mont – een dorpje op korte afstand van Pointe du Hoc – te veroveren.

Bezoek
Een bezoek aan Pointe du Hoc is een must als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Toen ik mijn reis door Normandië plande nam ik deze dan ook zonder twijfel op in het programma. Sinds eind jaren ’70 is het beheer van dit stukje Frankrijk in handen van de Verenigde Staten en trekt het veel bezoekers. Ondanks de drukte kun je er echter dankzij de grootte van het gebied vrij ongestoord rondlopen en op je gemak een idee krijgen van de strijd die zich hier afspeelde.

De vele kraters die je her en der ziet zijn getuigen van het geweld van de bommen, ze maken je als vanzelf stil. Je kunt je over het hele terrein vrij bewegen en diverse bunkers van binnen bekijken, voor zover ze niet verwoest werden. Langs het pad staan verschillende informatieborden met beschrijvingen van de strijd en belangrijke personages. Het meest indrukwekkend is een bezoek aan de observatiebunker het dichtst bij de kliffen. Van hier zie je precies wat de Duitsers gezien hebben als ze over zee uitkeken, door het smalle gat op ooghoogte.

Een wandeling over Pointe du Hoc neemt ongeveer een uur in beslag, als je het hele rondje loopt. Dat is de moeite waard, want niet alleen de geschiedenis is interessant, ook de natuur hier is schitterend, ondanks de vele kraters die als littekens hier liggen. Tussen de kalkstenen kliffen nestelen diverse vogels en in de verte zie je het schiereiland Cotentin. De schoonheid van de natuur vormt een schril contrast met de feiten uit de geschiedenis, die hier zo tastbaar aanwezig zijn.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

CategorieënCalvados Normandië

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *