Ontdekkingstocht op het Plateau d’Argentine tussen Dordogne en Charente

Een bijna verlaten dorpje, mysterieuze eeuwenoude grotwoningen, kleurrijke orchideeën, wilde tulpen en reptielen: op het kalkstenen plateau bij de dorpjes Argentine en La Rochebeaucourt in de grensstreek van de Dordogne en Charente is veel te zien en te beleven. Een ontdekkingspad leidt je langs de hoogtepunten en laat je kennismaken met de lange geschiedenis en veelzijdigheid van het natuurpark Périgord-Limousin.

Een kalkstenen plateau, dat doet me denken aan de zuidkant van de Dordogne en vooral de Lot en Aveyron, met de welbekende Causses. Maar toch zit je hier helemaal in het noorden van de Dordognestreek, zowat in de Charente. Het wordt dan ook gezien als een van de meest bijzondere delen van het regionale natuurpark op de grens tussen de Limousin en Dordogne.

Mijn bezoek aan de Périgord Vert, zoals de streek in het noorden van het departement Dordogne ook wel genoemd wordt, begin ik met een wandeling. De ideale manier om tot in detail de afwisselende landschappen te ervaren. Na driekwartier rijden van mijn gîte op camping La Nozillière in Haute-Vienne, sla ik net buiten het dorpje La Rochebeaucourt een smal weggetje in dat me naar een parkeerterrein bovenop het Plateau d’Argentine brengt. Daar begint een wandelpad van ongeveer vijf kilometer.

Voie romaine

Allereerst volgt het pad een stuk van wat lokaal aangeduid wordt als ‘voie romaine’, Romeinse weg. Of dit echt een Romeinse weg was vroeger is nog maar de vraag, maar duidelijk is wel dat het pad al eeuwenlang gebruikt wordt. Het loopt langs een landingsbaan voor sportvliegtuigjes van de plaatselijke vliegclub. Het bijzondere hiervoor is dat dit ervoor zorgt dat orchideeën de volle ruimte hebben om te groeien, ze hebben hier geen last van hogere struikjes die het zonlicht wegnemen. Het gras langs het pad is dan ook bezaaid met kleine paarse bloemen, die hier in deze tijd van het jaar volop bloeien.

Al snel kom ik bij het eerste informatiebord van het ontdekkingspad. Hier word je gewezen op de geologische wortels van het gebied. Ooit was het hier zee, getuigen daarvan zijn de vele fossielen van schelpdieren in het gesteente. Ook de flora van het gebied komt aan bod op de bordjes die her en der langs de route gelegen zijn. Wanneer ik bij het meest oostelijke deel van het wandelpad kom passeer je bovendien de demarcatielijn: de grens die Frankrijk een deel van de Tweede Wereldoorlog in bezet en vrij gebied verdeelde.

Steengroeve

Vervolgens loop ik over het tracé van een oude spoorlijn, die inmiddels al meer dan zestig jaar verdwenen is. Je loopt hier onderlangs het plateau, en op een gegeven moment kom ik bij een grote rechthoekige opening in het gesteente. Ik loop naar binnen, en ontdek dat hier vroeger een steengroeve gevestigd was. Nadat men hier stopte was de overgebleven grot nog een aantal jaar in gebruik als champignonkwekerij.

Na ongeveer een uur lopen kom ik weer bij het beginpunt van de wandeling. Nu is het tijd voor een uitstapje naar het westen van het plateau, naar het kleine gehucht Argentine. Ooit was dit dorp groter dan het nabijgelegen La Rochebeaucourt, maar enkele eeuwen geleden werd het vrij plotseling verlaten en raakte het in verval. Hoogtepunt van dit dorp is het kerkje, waarvan grote delen uit de elfde eeuw stammen. De klokkentoren en de ronde afsluiting van het koor zijn de oudste gedeeltes. Erg veel bekend is er niet over de geschiedenis van dit dorp, maar duidelijk is wel dat er ooit ook een kasteel gestaan heeft. Achter de begraafplaats naast de kerk ontdek ik ook nog ruïnes van wat ooit een herenhuis geweest moet zijn, te zien aan de vrij luxe overblijfselen van schoorstenen.

Grotwoningen

Iets voor de kerk valt mijn blik op een informatiebord over ‘Les Cluzeaux d’Argentine’. Ik volg de richtingwijzers en kom bij een pad uit dat langs de rotsen naar beneden voert. Na enkele trappen sta je plotseling midden in een grot, waarvan men nu denkt dat deze vroeger dienst deed als woning en/of opslagruimte. De in totaal twee grotten hier zouden in gebruik zijn geweest van ongeveer de zevende tot elfde eeuw, en een van de twee werd vervolgens omgevormd tot begraafplaats. Een bijzondere vondst en leuke afsluiter van deze enerverende wandeltocht!

Wil je meer weten over het plateau van Argentine en de wandeltocht, bekijk dan deze flyer van het regionale natuurpark Périgord-Limousin.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.