O

Ontdekkingstocht op het Plateau d’Argentine tussen Dordogne en Charente

Een bijna verlaten dorpje, mysterieuze eeuwenoude grotwoningen, kleurrijke orchideeën, wilde tulpen en reptielen: op het kalkstenen plateau bij de dorpjes Argentine en La Rochebeaucourt in de grensstreek van de Dordogne en Charente is veel te zien en te beleven. Een ontdekkingspad leidt je langs de hoogtepunten en laat je kennismaken met de lange geschiedenis en veelzijdigheid van het natuurpark Périgord-Limousin.

Streektips

Zelf ook wandelen in deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Een kalkstenen plateau, dat doet me denken aan de zuidkant van de Dordogne en vooral de Lot en Aveyron, met de welbekende Causses. Maar toch zit je hier helemaal in het noorden van de Dordognestreek, zowat in de Charente. Het wordt dan ook gezien als een van de meest bijzondere delen van het regionale natuurpark op de grens tussen de Limousin en Dordogne.

Mijn bezoek aan de Périgord Vert, zoals de streek in het noorden van het departement Dordogne ook wel genoemd wordt, begin ik met een wandeling. De ideale manier om tot in detail de afwisselende landschappen te ervaren. Na driekwartier rijden van mijn gîte op camping La Nozillière in Haute-Vienne, sla ik net buiten het dorpje La Rochebeaucourt een smal weggetje in dat me naar een parkeerterrein bovenop het Plateau d’Argentine brengt. Daar begint een wandelpad van ongeveer vijf kilometer.

Voie romaine

Allereerst volgt het pad een stuk van wat lokaal aangeduid wordt als ‘voie romaine’, Romeinse weg. Of dit echt een Romeinse weg was vroeger is nog maar de vraag, maar duidelijk is wel dat het pad al eeuwenlang gebruikt wordt. Het loopt langs een landingsbaan voor sportvliegtuigjes van de plaatselijke vliegclub. Het bijzondere hiervoor is dat dit ervoor zorgt dat orchideeën de volle ruimte hebben om te groeien, ze hebben hier geen last van hogere struikjes die het zonlicht wegnemen. Het gras langs het pad is dan ook bezaaid met kleine paarse bloemen, die hier in deze tijd van het jaar volop bloeien.

Al snel kom ik bij het eerste informatiebord van het ontdekkingspad. Hier word je gewezen op de geologische wortels van het gebied. Ooit was het hier zee, getuigen daarvan zijn de vele fossielen van schelpdieren in het gesteente. Ook de flora van het gebied komt aan bod op de bordjes die her en der langs de route gelegen zijn. Wanneer ik bij het meest oostelijke deel van het wandelpad kom passeer je bovendien de demarcatielijn: de grens die Frankrijk een deel van de Tweede Wereldoorlog in bezet en vrij gebied verdeelde.

Steengroeve

Vervolgens loop ik over het tracé van een oude spoorlijn, die inmiddels al meer dan zestig jaar verdwenen is. Je loopt hier onderlangs het plateau, en op een gegeven moment kom ik bij een grote rechthoekige opening in het gesteente. Ik loop naar binnen, en ontdek dat hier vroeger een steengroeve gevestigd was. Nadat men hier stopte was de overgebleven grot nog een aantal jaar in gebruik als champignonkwekerij.

Na ongeveer een uur lopen kom ik weer bij het beginpunt van de wandeling. Nu is het tijd voor een uitstapje naar het westen van het plateau, naar het kleine gehucht Argentine. Ooit was dit dorp groter dan het nabijgelegen La Rochebeaucourt, maar enkele eeuwen geleden werd het vrij plotseling verlaten en raakte het in verval. Hoogtepunt van dit dorp is het kerkje, waarvan grote delen uit de elfde eeuw stammen. De klokkentoren en de ronde afsluiting van het koor zijn de oudste gedeeltes. Erg veel bekend is er niet over de geschiedenis van dit dorp, maar duidelijk is wel dat er ooit ook een kasteel gestaan heeft. Achter de begraafplaats naast de kerk ontdek ik ook nog ruïnes van wat ooit een herenhuis geweest moet zijn, te zien aan de vrij luxe overblijfselen van schoorstenen.

Grotwoningen

Iets voor de kerk valt mijn blik op een informatiebord over ‘Les Cluzeaux d’Argentine’. Ik volg de richtingwijzers en kom bij een pad uit dat langs de rotsen naar beneden voert. Na enkele trappen sta je plotseling midden in een grot, waarvan men nu denkt dat deze vroeger dienst deed als woning en/of opslagruimte. De in totaal twee grotten hier zouden in gebruik zijn geweest van ongeveer de zevende tot elfde eeuw, en een van de twee werd vervolgens omgevormd tot begraafplaats. Een bijzondere vondst en leuke afsluiter van deze enerverende wandeltocht!

Wil je meer weten over het plateau van Argentine en de wandeltocht, bekijk dan deze flyer van het regionale natuurpark Périgord-Limousin.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *