AudeOccitanie

Pic de Madrès, bergtop op de grens tussen Aude en Pyrénées-Orientales

De Aude is een van de meest afwisselende departementen van Frankrijk. Van de wijngaarden in de Minervois en de Corbières tot de kuststrook bij Narbonne en de oeroude stad Carcassonne, liefhebbers van cultuur en sfeervolle landschappen komen hier volop aan hun trekken. Maar ook voor de meer avontuurlijk ingestelde mens is er veel te beleven. Aan de zuidkant van de Aude loopt het landschap er namelijk langzaam op naar de Pyreneeën. In deze wandeling verkennen we het hoogste punt van de Aude.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Wil je zelf wandelen in deze streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

De Pic de Madrès is een vrij gemakkelijk begaanbare berg die op de top een mooi panorama naar alle windrichtingen biedt. Zo heb je er uitzicht op de Canigó, de bekendste berg van Catalonië, maar je ziet er ook de Pic Carlit, het hoogste punt van de Pyrénées-Orientales. De streek Cerdagne strekt zich onder je uit, tijdens de wandeling naar de top heb je ook kans de vlakte van Perpignan en de Middellandse Zee te zien.

Bollende vlakte

Er lopen van meerdere kanten wandelroutes naar de top van de Madrès. Wij kiezen voor de Col de Jau, aan de oostkant, omdat die het gemakkelijkst bereikbaar is vanuit Quillan, waar we een weekje op Domaine de l’Espinet doorbrengen. Vanaf de parkeerplaats op de pashoogte nemen we een bospad in zuidwaartse richting. Deze volgen we een tijd tot we bij een al enige tijd gesloten berghut aankomen. Hierna gaat de route westwaarts en al snel verlaten we het bospad om verder te gaan over een smal wandelpaadje. Vanaf nu volgen we globaal de loop van het riviertje Castellane, dat op de flanken van de Madrès ontspringt. De bomen maken geleidelijk plaats voor lagere begroeiing en aan het eind van het dal gaat het steil omhoog. Hiervandaan is het niet ver meer naar de top, die gevormd wordt door een bollende vlakte, begroeid met gras en aan de zuidkant begrensd met wat steilere en ruigere rotsen.

De stilte heerst

Het weer zit ons mee, want er zijn slechts wat kleine wolken te zien waardoor het uitzicht grandioos is. Voor ons ligt de Canigó, waar we eerder deze reis op stonden. Rechts daarvan zien we de hogere toppen van de Pyreneeën. En om ons heen heerst de stilte, tijdens deze hele wandeling zijn we niemand tegengekomen.

Praktisch

Wil je ook naar de top van de Pic de Madrès wandelen? Bereid je voor op een flinke dagtocht, neem goed schoeisel, kleding en genoeg water mee. Deze bergwandeling neemt ongeveer vijfenhalf uur in beslag, drie uur heen en tweeënhalf uur terug, over hetzelfde pad. Je overbrugt zo’n duizend hoogtemeters. Bekijk de uitgebreide beschrijving van de route op Bergwandelroutes.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant