Pic de Madrès, bergtop op de grens tussen Aude en Pyrénées-Orientales

De Aude is een van de meest afwisselende departementen van Frankrijk. Van de wijngaarden in de Minervois en de Corbières tot de kuststrook bij Narbonne en de oeroude stad Carcassonne, liefhebbers van cultuur en sfeervolle landschappen komen hier volop aan hun trekken. Maar ook voor de meer avontuurlijk ingestelde mens is er veel te beleven. Aan de zuidkant van de Aude loopt het landschap er namelijk langzaam op naar de Pyreneeën. In deze wandeling verkennen we het hoogste punt van de Aude.

De Pic de Madrès is een vrij gemakkelijk begaanbare berg die op de top een mooi panorama naar alle windrichtingen biedt. Zo heb je er uitzicht op de Canigó, de bekendste berg van Catalonië, maar je ziet er ook de Pic Carlit, het hoogste punt van de Pyrénées-Orientales. De streek Cerdagne strekt zich onder je uit, tijdens de wandeling naar de top heb je ook kans de vlakte van Perpignan en de Middellandse Zee te zien.

Bollende vlakte

Er lopen van meerdere kanten wandelroutes naar de top van de Madrès. Wij kiezen voor de Col de Jau, aan de oostkant, omdat die het gemakkelijkst bereikbaar is vanuit Quillan, waar we een weekje op Domaine de l’Espinet doorbrengen. Vanaf de parkeerplaats op de pashoogte nemen we een bospad in zuidwaartse richting. Deze volgen we een tijd tot we bij een al enige tijd gesloten berghut aankomen. Hierna gaat de route westwaarts en al snel verlaten we het bospad om verder te gaan over een smal wandelpaadje. Vanaf nu volgen we globaal de loop van het riviertje Castellane, dat op de flanken van de Madrès ontspringt. De bomen maken geleidelijk plaats voor lagere begroeiing en aan het eind van het dal gaat het steil omhoog. Hiervandaan is het niet ver meer naar de top, die gevormd wordt door een bollende vlakte, begroeid met gras en aan de zuidkant begrensd met wat steilere en ruigere rotsen.

De stilte heerst

Het weer zit ons mee, want er zijn slechts wat kleine wolken te zien waardoor het uitzicht grandioos is. Voor ons ligt de Canigó, waar we eerder deze reis op stonden. Rechts daarvan zien we de hogere toppen van de Pyreneeën. En om ons heen heerst de stilte, tijdens deze hele wandeling zijn we niemand tegengekomen.

Praktisch

Wil je ook naar de top van de Pic de Madrès wandelen? Bereid je voor op een flinke dagtocht, neem goed schoeisel, kleding en genoeg water mee. Deze bergwandeling neemt ongeveer vijfenhalf uur in beslag, drie uur heen en tweeënhalf uur terug, over hetzelfde pad. Je overbrugt zo’n duizend hoogtemeters. Bekijk de uitgebreide beschrijving van de route op Bergwandelroutes.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.