wandelen-bugarach
AudeOccitanie

Pic de Bugarach, wandelen op een mysterieuze berg

Tijdens ons bezoek aan de Aude willen we graag de Bugarach beklimmen, met 1230 meter de hoogste berg van de Corbières. We starten onze wandeling vanuit het dorp Bugarach, aan de voet van de berg. Het is is een onbeduidend gehucht, maar werd in 2012 desalniettemin overspoeld door mensen van over de hele wereld, die hoopten dat hier ze de apocalyps zouden overleven. Inmiddels is de rust weergekeerd en vind je op de berg vooral natuurliefhebbers, die willen genieten van het 360-graden-uitzicht over de groene hellingen van de Aude en de Pyreneeën in de verte.

Streektips

Wil je zelf op ontdekkingstocht in deze bijzondere streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het dorp en de berg Bugarach kregen bekendheid door een voorspelling op de Maya-kalender, die aankondigde dat op 21 december 2012 de wereld zou vergaan. Bugarach was een van de vijf uitverkoren plekken op aarde waar je deze apocalyps kon overleven. Binnen in de berg zouden al diverse UFO’s klaarstaan om de gelukkige aanwezigen te redden. Mensen kwamen vanuit alle hoeken van de wereld naar het kleine dorp en prijzen voor een hotelkamer of kampeerplaats rezen de pan uit. Uiteindelijk moest het leger eraan te pas komen om ervoor te zorgen dat wanhopige mensen zich niet van de berg zouden storten, in de hoop opgevangen te worden door de vliegende schotels.

Hippiefiguren

Het is onnodig te vermelden dat de wereld niet verging. Inmiddels is de rust weergekeerd en is het moeilijk voor te stellen dat op de Bugarach mensen blootvoets in processie de berg opliepen, of vanuit Genève op één dag heen en weer reden om gered te worden. Toch zie je rondom Bugarach en de nabijgelegen dorpen Rennes-le-Château en Rennes-le-Bain nog opvallend veel hippiefiguren rondlopen. Het volgende ‘einde van de wereld’ is aangekondigd voor 2023; dan kun je maar beter in de buurt blijven.

Omgekeerde berg

Maar niet alleen voor UFO-zoekers of new agers is de berg interessant, ook geologen halen hier hun hart op. De Bugarach wordt namelijk de ‘omgekeerde berg’ genoemd, omdat de bovenkant ouder is dan de onderliggende lagen. Dit kan verklaard worden doordat een oude plaat over een jongere is geschoven, al wordt ook wel gezegd dat de berg is omgevallen en zo de oudere lagen aan de oppervlakte heeft gebracht.

Wind

De top van de Bugarach is bereikbaar via de Col du Linas in het oosten of via het Sentier Cathare in het westen. Wij kiezen voor laatstgenoemde route en zijn van plan om via de indrukwekkende Sentier des Crêts naar boven te wandelen. Maar het gaat steeds harder waaien, een natuurverschijnsel dat in deze omgeving niet zeldzaam is. Onze gids Patrick Courtin vind het uiteindelijk niet verantwoord om de graatwandeling te maken en dus keren we na een uur wandelen weer om, zodat we via een andere route verder kunnen gaan.

Dat het een goede keuze is om om te draaien, blijkt als we hogerop komen. De wind jaagt door onze haren. Verscholen achter een paar flinke stenen verorberen we onze lunch, voordat we aan het laatste gedeelte van de klim beginnen. Dit is het meest pittige stuk, vol steile rotspassages en een spannend stukje langs La Fenêtre (‘het venster’), een markant gat in de rots. We passeren een andere wandelaar, die hijgend en verlangend omhoog kijkt richting de top. Het is overduidelijk geen route voor een ongeoefende wandelaar. Toch vertelt onze gids dat hij eens een gezin met twee kinderen tegenkwam, dat zonder water en op normale schoenen probeerde de top te bereiken.

Als wij bovenop de Bugarach staan, worden we bijna weggeblazen door de stevige wind. Een andere wandelaar is op jacht naar zijn weggewaaide pet. Wij gaan even zitten om te genieten van het weidse uitzicht, met de groene hellingen van de Aude ver onder ons. In de verte zien we de kastelen van Quéribus en Peyrepertuse en de hogere toppen van de Pyreneeën, met duidelijk zichtbaar die andere mythische berg, de Canigou.

Bekijk de beschrijving van deze wandelroute op onze andere website Bergwandelroutes.nl.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant