Pic de Bugarach, wandelen op een mysterieuze berg

Tijdens ons bezoek aan de Aude willen we graag de Bugarach beklimmen, met 1230 meter de hoogste berg van de Corbières. We starten onze wandeling vanuit het dorp Bugarach, aan de voet van de berg. Het is is een onbeduidend gehucht, maar werd in 2012 desalniettemin overspoeld door mensen van over de hele wereld, die hoopten dat hier ze de apocalyps zouden overleven. Inmiddels is de rust weergekeerd en vind je op de berg vooral natuurliefhebbers, die willen genieten van het 360-graden-uitzicht over de groene hellingen van de Aude en de Pyreneeën in de verte.

Het dorp en de berg Bugarach kregen bekendheid door een voorspelling op de Maya-kalender, die aankondigde dat op 21 december 2012 de wereld zou vergaan. Bugarach was een van de vijf uitverkoren plekken op aarde waar je deze apocalyps kon overleven. Binnen in de berg zouden al diverse UFO’s klaarstaan om de gelukkige aanwezigen te redden. Mensen kwamen vanuit alle hoeken van de wereld naar het kleine dorp en prijzen voor een hotelkamer of kampeerplaats rezen de pan uit. Uiteindelijk moest het leger eraan te pas komen om ervoor te zorgen dat wanhopige mensen zich niet van de berg zouden storten, in de hoop opgevangen te worden door de vliegende schotels.

Hippiefiguren

Het is onnodig te vermelden dat de wereld niet verging. Inmiddels is de rust weergekeerd en is het moeilijk voor te stellen dat op de Bugarach mensen blootvoets in processie de berg opliepen, of vanuit Genève op één dag heen en weer reden om gered te worden. Toch zie je rondom Bugarach en de nabijgelegen dorpen Rennes-le-Château en Rennes-le-Bain nog opvallend veel hippiefiguren rondlopen. Het volgende ‘einde van de wereld’ is aangekondigd voor 2023; dan kun je maar beter in de buurt blijven.

Omgekeerde berg

Maar niet alleen voor UFO-zoekers of new agers is de berg interessant, ook geologen halen hier hun hart op. De Bugarach wordt namelijk de ‘omgekeerde berg’ genoemd, omdat de bovenkant ouder is dan de onderliggende lagen. Dit kan verklaard worden doordat een oude plaat over een jongere is geschoven, al wordt ook wel gezegd dat de berg is omgevallen en zo de oudere lagen aan de oppervlakte heeft gebracht.

Wind

De top van de Bugarach is bereikbaar via de Col du Linas in het oosten of via het Sentier Cathare in het westen. Wij kiezen voor laatstgenoemde route en zijn van plan om via de indrukwekkende Sentier des Crêts naar boven te wandelen. Maar het gaat steeds harder waaien, een natuurverschijnsel dat in deze omgeving niet zeldzaam is. Onze gids Patrick Courtin vind het uiteindelijk niet verantwoord om de graatwandeling te maken en dus keren we na een uur wandelen weer om, zodat we via een andere route verder kunnen gaan.

Dat het een goede keuze is om om te draaien, blijkt als we hogerop komen. De wind jaagt door onze haren. Verscholen achter een paar flinke stenen verorberen we onze lunch, voordat we aan het laatste gedeelte van de klim beginnen. Dit is het meest pittige stuk, vol steile rotspassages en een spannend stukje langs La Fenêtre (‘het venster’), een markant gat in de rots. We passeren een andere wandelaar, die hijgend en verlangend omhoog kijkt richting de top. Het is overduidelijk geen route voor een ongeoefende wandelaar. Toch vertelt onze gids dat hij eens een gezin met twee kinderen tegenkwam, dat zonder water en op normale schoenen probeerde de top te bereiken.

Als wij bovenop de Bugarach staan, worden we bijna weggeblazen door de stevige wind. Een andere wandelaar is op jacht naar zijn weggewaaide pet. Wij gaan even zitten om te genieten van het weidse uitzicht, met de groene hellingen van de Aude ver onder ons. In de verte zien we de kastelen van Queribus en Peyrepertuse en de hogere toppen van de Pyreneeën, met duidelijk zichtbaar die andere mythische berg, de Canigou.

Bekijk de beschrijving van deze wandelroute op onze andere website Bergwandelroutes.nl.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek