Peyre, dorpje tegen de rotsen bij Millau

In de Aveyron vind je maar liefst tien dorpjes die het predikaat ‘Plus beaux villages de France’ hebben. Peyre, aan de rivier de Tarn, is er daar een van. Het ligt op een steenworp afstand van de iconische Viaduc de Millau, geklemd tegen een rotswand, met beneden in het dal de rivier de Tarn.

Als ik mijn auto op het ruime parkeerterrein net buiten het dorp achterlaat, daalt er een gestage regen uit de wolken neer. Dat maakt de omgeving een stuk somberder dan op de plaatjes die ik eerder van het dorpje gezien had. Maar tegelijk geeft het iets extra’s, een mystiek element. Doordat het al dagenlang achter elkaar regent, is de Tarn, de rivier onder me, gezwollen tot grote hoogtes.

Peyre lijkt ver weg van het drukke leven in de stad, uit het zicht van alles en iedereen, in een bocht van de rivier. Dat gevoel wordt dan weer tegengesproken door wat ik even later in de verte boven het dal uit zie verrijzen: de machtige brug van Millau, een sterk staaltje bouwkunst uit het begin van de eenentwintigste eeuw. Vanaf daar is Peyre onbeschut, zichtbaar voor iedereen.

Over de geschiedenis van het dorp is weinig bekend. Wel dat het in de middeleeuwen al bestond, maar het is in de loop der tijd redelijk anoniem gebleven. Bijzonder aan het dorp is dat er veel huizen te vinden zijn die deels in de rotsen zijn ingebouwd. En nog bijzonderder wat dat betreft is de kerk, die in de zeventiende eeuw herbouwd is. Hiervan staat de voorgevel tegen de rotsen aan, van binnen is de kerk volledig een opening in de rotsen, een grot.

Een bezoek aan Peyre hoeft niet heel lang te duren, je bent in een oogwenk door de smalle straatjes heengelopen. Maar de moeite waard is het zeker, en misschien nog iets meer wanneer het weer beter is en de straatjes iets meer gevuld zijn met gezelligheid.

Peyre, Aveyron
Peyre, Aveyron

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

peyre-millau-aveyron-dorp

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

1 reactie op Peyre, dorpje tegen de rotsen bij Millau

 • Zo lieflijk mooi plaatsje. Bezocht in de zomer en gezien vanaf het water tijdens kanotocht.
  Echt de moeite waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur