Peyre, Aveyron
AveyronOccitanie

Peyre, dorpje tegen de rotsen bij Millau

In de Aveyron vind je maar liefst tien dorpjes die het predikaat ‘Plus beaux villages de France’ hebben. Peyre, aan de rivier de Tarn, is er daar een van. Het ligt op een steenworp afstand van de iconische Viaduc de Millau, geklemd tegen een rotswand, met beneden in het dal de rivier de Tarn.

Streektips

Als ik mijn auto op het ruime parkeerterrein net buiten het dorp achterlaat, daalt er een gestage regen uit de wolken neer. Dat maakt de omgeving een stuk somberder dan op de plaatjes die ik eerder van het dorpje gezien had. Maar tegelijk geeft het iets extra’s, een mystiek element. Doordat het al dagenlang achter elkaar regent, is de Tarn, de rivier onder me, gezwollen tot grote hoogtes.

Peyre lijkt ver weg van het drukke leven in de stad, uit het zicht van alles en iedereen, in een bocht van de rivier. Dat gevoel wordt dan weer tegengesproken door wat ik even later in de verte boven het dal uit zie verrijzen: de machtige brug van Millau, een sterk staaltje bouwkunst uit het begin van de eenentwintigste eeuw. Vanaf daar is Peyre onbeschut, zichtbaar voor iedereen.

Over de geschiedenis van het dorp is weinig bekend. Wel dat het in de middeleeuwen al bestond, maar het is in de loop der tijd redelijk anoniem gebleven. Bijzonder aan het dorp is dat er veel huizen te vinden zijn die deels in de rotsen zijn ingebouwd. En nog bijzonderder wat dat betreft is de kerk, die in de zeventiende eeuw herbouwd is. Hiervan staat de voorgevel tegen de rotsen aan, van binnen is de kerk volledig een opening in de rotsen, een grot.

Een bezoek aan Peyre hoeft niet heel lang te duren, je bent in een oogwenk door de smalle straatjes heengelopen. Maar de moeite waard is het zeker, en misschien nog iets meer wanneer het weer beter is en de straatjes iets meer gevuld zijn met gezelligheid.

Peyre, Aveyron
Peyre, Aveyron

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant