Pélussin, bijzonder plaatsje in natuurpark Pilat

Geniet jij er ook altijd zo van om onbekende leuke stadjes te ontdekken in Frankrijk? Vandaag neem ik je mee naar Pélussin, op een steenworp afstand van de Rhône, zo’n vijftig kilometer onder Lyon. Een stadje met een interessante geschiedenis, en pal naast een mooi bergachtig natuurpark waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Voordat ik zelf een indrukwekkende wandeling door het natuurpark maakte, nam een van de gidsen van het toerismebureau me mee voor een korte blik op Pélussin en de omgeving. We liepen vanaf de plek waar het Maison du Parc du Pilat gevestigd is naar een uitzichtpunt, een oude hal waar vroeger de geweven zijde gedroogd werd.

Geschiedenis

De legende gaat dat Pélussin in de tweede eeuw na Christus gesticht werd door een groep christenen die in Lyon ontsnapte aan de vervolgingen. Ze stichtten er een kerk, Notre-Dame-sous-Terre. In de daaropvolgende eeuwen werd het platteland aan deze kant van de Rhône het toneel van wijngaarden en boomgaarden. Nog steeds vormt de fruitteelt en druiventeelt een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van deze streek. In Pélussin zelf kwam vanaf ongeveer de zestiende eeuw een vrij grote weefindustrie op gang.

Pélussin is een bijzonder stadje, want in feite bestaat het uit drie aparte kernen die ieder een eigen verhaal en geschiedenis hebben, Notre-Dame, Les Croix en Virieu. Historisch gezien is de bovenste, Virieu, het meest interessant. Hier vind je bijvoorbeeld het Château de Virieu en nog overblijfselen van de weverijen. Bovendien is hier het Maison du Parc de Pilat gevestigd, dat je zowel een overzicht van de geschiedenis van Pélussin als alle ins en outs over het natuurpark geeft.

De verdeling in drie kernen heeft in de loop der geschiedenis nogal voor wat rivaliteit gezorgd. In de negentiende eeuw groeide de parochiekerk in de wijk Notre-Dame namelijk uit zijn voegen door een groeiende bevolking. Dat zorgde voor spanningen tussen ‘zij van boven’ en ‘zij van beneden’, en er moesten zelfs ordetroepen de rust komen herstellen.

Pilat

Het stadje ligt dus zoals gezegd in het natuurpark Pilat . Dit gebied heeft toppen van tot ruim 1.400 meter. Doordat de hele streek ten westen van de Rhône vrij steil oploopt heb je op heel veel plekken een grandioos uitzicht over de Rhônevallei en kun je met een beetje geluk aan de horizon de hoge Alpentoppen zien, waaronder de Mont Blanc. Dat uitzicht heb je ook in Pélussin zelf. Loop daarvoor met helder weer in elk geval even naar de oude hal in Virieu waar vroeger de weverijen hun stoffen in de zon en wind lieten drogen.

Interesse in een verblijf in deze rustige streek? Overnachten doe je bijvoorbeeld in een sfeervolle chambre d’hôtes . Ook vind je in Pélussin een camping, verschillende vakantiehuizen en enkele hotels .

Hier was vroeger een weverij gevestigd.

Een van de torens van het Château de Virieu. Heeft haast wel wat weg van een minaret…

Een hal uit de zestiende eeuw waar stoffen gedroogd werden.
Uitzicht richting de Alpen, met tussenin de rookpluimen van de industrie in het Rhônedal.

‘Les Trois Dents du Pilat’, drie rotsachtige bultjes. In dit gebied zijn mooie wandelingen te maken.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.