Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Pélussin, bijzonder plaatsje in natuurpark Pilat

Geniet jij er ook altijd zo van om onbekende leuke stadjes te ontdekken in Frankrijk? Vandaag neem ik je mee naar Pélussin, op een steenworp afstand van de Rhône, zo’n vijftig kilometer onder Lyon. Een stadje met een interessante geschiedenis, en pal naast een mooi bergachtig natuurpark waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Voordat ik zelf een indrukwekkende wandeling door het natuurpark maakte, nam een van de gidsen van het toerismebureau me mee voor een korte blik op Pélussin en de omgeving. We liepen vanaf de plek waar het Maison du Parc du Pilat gevestigd is naar een uitzichtpunt, een oude hal waar vroeger de geweven zijde gedroogd werd.

Geschiedenis

De legende gaat dat Pélussin in de tweede eeuw na Christus gesticht werd door een groep christenen die in Lyon ontsnapte aan de vervolgingen. Ze stichtten er een kerk, Notre-Dame-sous-Terre. In de daaropvolgende eeuwen werd het platteland aan deze kant van de Rhône het toneel van wijngaarden en boomgaarden. Nog steeds vormt de fruitteelt en druiventeelt een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van deze streek. In Pélussin zelf kwam vanaf ongeveer de zestiende eeuw een vrij grote weefindustrie op gang.

Pélussin is een bijzonder stadje, want in feite bestaat het uit drie aparte kernen die ieder een eigen verhaal en geschiedenis hebben, Notre-Dame, Les Croix en Virieu. Historisch gezien is de bovenste, Virieu, het meest interessant. Hier vind je bijvoorbeeld het Château de Virieu en nog overblijfselen van de weverijen. Bovendien is hier het Maison du Parc de Pilat gevestigd, dat je zowel een overzicht van de geschiedenis van Pélussin als alle ins en outs over het natuurpark geeft.

De verdeling in drie kernen heeft in de loop der geschiedenis nogal voor wat rivaliteit gezorgd. In de negentiende eeuw groeide de parochiekerk in de wijk Notre-Dame namelijk uit zijn voegen door een groeiende bevolking. Dat zorgde voor spanningen tussen ‘zij van boven’ en ‘zij van beneden’, en er moesten zelfs ordetroepen de rust komen herstellen.

Pilat

Het stadje ligt dus zoals gezegd in het natuurpark Pilat. Dit gebied heeft toppen van tot ruim 1.400 meter. Doordat de hele streek ten westen van de Rhône vrij steil oploopt heb je op heel veel plekken een grandioos uitzicht over de Rhônevallei en kun je met een beetje geluk aan de horizon de hoge Alpentoppen zien, waaronder de Mont Blanc. Dat uitzicht heb je ook in Pélussin zelf. Loop daarvoor met helder weer in elk geval even naar de oude hal in Virieu waar vroeger de weverijen hun stoffen in de zon en wind lieten drogen.

Interesse in een verblijf in deze rustige streek? Overnachten doe je bijvoorbeeld in een sfeervolle chambre d’hôtes. Ook vind je in Pélussin een camping, verschillende vakantiehuizen en enkele hotels.

Hier was vroeger een weverij gevestigd.
Een van de torens van het Château de Virieu. Heeft haast wel wat weg van een minaret…
Een hal uit de zestiende eeuw waar stoffen gedroogd werden.
Uitzicht richting de Alpen, met tussenin de rookpluimen van de industrie in het Rhônedal.
‘Les Trois Dents du Pilat’, drie rotsachtige bultjes. In dit gebied zijn mooie wandelingen te maken.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant