De mooiste plekjes in Pas-de-Calais

Pas-de-Calais: een prachtig Frans departement dat praktisch om de hoek ligt. Ik ben er al diverse keren geweest, op doorreis of als bestemming, en steeds valt weer op hoe veelzijdig deze streek is. Groene binnenlanden, goudgele stranden, karakteristieke vissersplaatsjes, bijzondere cultuur en geschiedenis… Genoeg voor een leuk weekend weg maar ook voor een complete vakantie. In deze blog zet ik enkele van de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een prachtige kuststad. Je kunt er genieten van de levendige haven, maar ook tot rust komen in het oude ommuurde stadscentrum. Wat je zeker moet doen is een wandeling over de stadswallen, een bezoek aan de koepelvormige basiliek en een drankje op het plein voor het stadhuis.

Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez

De grootste bezienswaardigheden van de streek liggen op de route van Calais naar Boulogne. Je passeert hier een schitterend kustgebied met enkele leuke dorpjes, maar bovenal twee bijzondere rotsachtige kapen. Cap Blanc-Nez is de meest indrukwekkende en hoogste. Je hebt hier een mooi uitzicht over de streek en de rotskust van Engeland, aan de overkant van het Kanaal. Een mooi gebied ook voor wandelingen.

Vlak voor Cap Gris-Nez

Saint-Omer

Een Franse stad met een Vlaams uiterlijk en karakter, dat is een van die bijzonderheden van Saint-Omer. Het levendige centrum nodigt uit tot wandelen en shoppen, en om uit te rusten plof je gewoon neer op een van de vele terrasjes waar je de keuze hebt uit veel regionale biersoorten en de typische Noord-Franse keuken.

Arras

In het oosten van het departement vind je dit fraaie stadje (ook bekend als Atrecht), dat na de Eerste Wereldoorlog deels helemaal opnieuw opgebouwd moest worden. Desondanks vind je er nog heel veel monumentale gebouwen. Bijzonder zijn de twee marktpleinen, het Place des Héros en het Grand’Place, beiden omringd door eeuwenoude huizen met fraaie gevels.

Wissant

Een leuk kustplaatsje tussen Boulogne en Calais, met allemaal leuke huisjes, veel witte maar ook enkele met vakwerk op de gevel. Vanaf het strand bij het plaatsje heb je een mooi uitzicht op Cap Blanc-Nez.

Binnenland en moerasgebieden

Pas-de-Calais is zo’n departement dat uitnodigt tot gewoon een eindje rijden, zonder vast doel. Tijdens zo’n ritje kwam ik bijvoorbeeld in het leuke plaatsje Samer ten oosten van Boulogne, waar ik, net voor de zomerperiode, op het marktplein een heerlijk bakje plaatselijke aardbeien kocht. Nog lekkerder dan de Nederlandse aardbeien! En als je toch aan het rijden ben, ga dan ook even langs de moerasgebieden bij Saint-Omer of Montreuil.

Heb jij nog meer tips voor leuke plekjes in het departement Pas-de-Calais?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien