Mooiste stedentrips - Parijs
Île-de-FranceParijs

Parijs vermijden? Tips en routes richting het zuiden en Nederland om Parijs heen, met auto, camper, motor of caravan

Parijs is een mooie stad. Maar er zijn momenten dat je de Franse hoofdstad het liefst even wilt vermijden. Vanwege de files op de ringweg, vanwege de tol die je moet betalen, of vanwege de milieuzone die er binnen de ring A86 geldt. Of je nu richting Nederland reist of richting het zuiden en de Dordogne, Bordeaux, Orléans of zelfs Spanje als eindbestemming hebt, er zijn handige routes om de snelwegen rond Parijs te omzeilen. Handig als je niet met je auto, camper, motor of caravan vast wilt komen te zitten bij Parijs.

Een bekende en beruchte weg om Parijs heen is de ringweg, ook wel Boulevard Périphérique genoemd. Dit is geen snelweg, en je mag er slechts 70 kilometer per uur. Ook valt het binnen de milieuzone, zodat oudere auto’s er niet meer mogen rijden. Als alternatief wordt vaak de A86 genomen, deze snelweg is de tweede ringweg en heeft minder last van files. Maar het rijden over de ringwegen van Parijs vergt nogal wat opletten. Bijvoorbeeld of je de goede afslagen neemt, of vanwege drukte, files en verkeerschaos. Hierdoor laten veel mensen de stad het liefst links (of rechts) liggen. En dat is gelukkig heel goed mogelijk! Wij zijn al vaak door en om Parijs heen gereden, en ik geef je in dit artikel wat tips om Parijs gemakkelijk te vermijden.

Over de binnenwegen naar de Dordogne

Tijdens onze roadtrips door Frankrijk kiezen we er vaak voor om via binnenwegen te rijden. Zo reden we een keer vanuit Zuidwest-Frankrijk (Frans Baskenland) via de Dordognestreek naar Nederland, in vier dagen tijd, waarbij we vanuit het zuiden gezien rechts om Parijs heen trokken. Het verslag van deze route vind je in dit artikel. Kort gezegd reis je dan om Parijs heen via Soissons, Provins, Fontainebleau en Vendôme.

Via Chartres en Beauvais

We zijn ook een keer links om Parijs heen gegaan, vanuit het zuiden gezien. Toen reden we vanuit de Ariège via Chartres, Giverny en Beauvais langs Parijs. Ook een route die je in enkele dagen over de mooiste Franse binnenwegen om de hoofdstad heen leidt. De precieze route vind je in dit artikel.

Via de snelweg

Heb je geen tijd om in meerdere dagen dwars door Frankrijk te rijden, en wil je het liefst in een dag om Parijs heen naar je bestemming? Ook als je sneller op je eindpunt in Zuid-Frankrijk of bijvoorbeeld Spanje wilt zijn, of terug naar Nederland wilt rijden, is het mogelijk om Parijs te vermijden. Stel dat je bijvoorbeeld van of naar Bordeaux wilt rijden, wat vanuit Utrecht via Parijs zo’n 11 à 12 uur (zonder pauzes) duurt – als je geluk hebt en geen files treft – dan kun je met een kleine omweg Parijs gemakkelijk omzeilen zonder dat het veel langer duurt. Ga dan bij Antwerpen in België niet via Gent maar rijd door naar Brussel, Charleroi en doorkruis vervolgens via de N5 en de A304 de Franse Ardennen, neem de A34 naar Reims, reis via Troyes en Sens naar Orléans en vervolg je weg naar het zuidwesten. Netto gezien is dit een uurtje langer dan de route via de ringweg van Parijs, maar in de praktijk zal het of even lang of zelfs sneller zijn, aangezien je veel minder kans op files hebt. Ook heb je dan natuurlijk geen last van de stress die je op de wegen rondom Parijs kunt ervaren. Het enige nadeel is dat je ten zuiden van Charleroi een stukje over een N-weg moet rijden. Als je dat niet wilt, kun je ook de A2 en de A26 volgen en via het Belgische Bergen rijden.

Nog een alternatieve route naar Bordeaux en verder voert via Rouen, Le Mans en Tours. Het nadeel hier is dat je dwars door het centrum van Rouen moet, wat ook behoorlijk druk kan zijn. Naar het midden van Frankrijk, bijvoorbeeld naar Clermont-Ferrand, de Auvergne, zou ik de route via Reims en Troyes nemen. Ten slotte hoef je voor alles ten oosten vanaf Perpignan (of verder naar Barcelona) niet via Parijs te gaan en kun je gewoon via Dijon en Lyon rijden.

Alternatief: de routes nationales

Tot slot kun je ook via de oude nationale routes reizen. In dit artikel lees je hier meer over.Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant