P

Parfondeval, poort naar de Thiérache

Parfondeval

Ook het noorden van Frankrijk zit vol met leuke dorpjes, hoewel veel mensen ze zo voorbijrijden. Neem bijvoorbeeld Marville, Mouzon of Rocroi, of veel verder naar het westen Wissant, aan de Opaalkust. Een streek die het ontdekken waard is, is de Thiérache. Vandaag de dag vrij onbekend, maar vroeger het toneel van tal van veldslagen. Het ligt dan ook op een strategische plek, zo tussen Picardië, de Ardennen en de Champagnestreek. Opvallend zijn de vele versterkte kerken die je er vindt. Vrijwel elk wat groter dorp in de streek heeft wel een van die eeuwenoude bouwwerken. Een mooi exemplaar staat in Parfondeval, een van de Plus beaux villages de France.

Streektips

Wil je ook de mooie streek Thiérache ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!

We bezochten Parfondeval op de terugweg vanuit de Pyreneeën, in 2021. Na een overnachting in Provins vonden we het rond de lunch tijd voor een laatste stop in Frankrijk. Het werd Parfondeval. Het dorp maakt deel uit van de Communauté de Communes des Portes de la Thiérache. Poort naar de Thiérache dus, een streek die ik alleen van horen zeggen kende. Het afwisselende, glooiende landschap met weilanden, boerderijen en hier en daar een schilderachtig gelegen dorp waar we doorheen reden, nodigt uit om ooit nog eens wat langer terug te komen.

Weerkerken

Grootste bezienswaardigheid van de Thiérache zijn dus de versterkte kerken, ook wel weerkerken, vestingkerken of castrale kerken genoemd. Er zijn er zo’n zestig, die vrijwel allemaal in de zestiende eeuw gebouwd werden, voornamelijk door de dorpelingen zelf. Omdat de Thiérache uit kleine dorpen bestaat, waren er nergens stadsmuren of andere versterkingen te bekennen. De inwoners van de streek waren de vele invallende legers en bendes zat en besloten de meest centrale plek en het grootste gebouw van het dorp te gebruiken als toevluchtsoord: de kerk. Men breidde de al bestaande gebouwen uit met een of meerdere plompe torens met dikke muren en genoeg ruimte om een paar weken te verblijven. Hier konden de dorpelingen zich in tijden van onrust terugtrekken en waren ze meestal veilig genoeg voor het gespuis dat het platteland onveilig maakte. Er viel bij de dorpelingen zelf meestal niet zoveel te halen, dus de soldaten hadden weinig reden om zo’n kerk te gaan belegeren. Ook die in Parfondeval stamt uit de zestiende eeuw. Het is een kerk van bescheiden afmetingen, maar met forse torens en een grote zaal boven de ingang. Opmerkelijk detail is het witstenen renaissanceportaal van de kerk. Het gebouw is verder van baksteen en hout vervaardigd, het interieur is vrij sober en door de gebruikte bouwmaterialen is het gebouw ook vrij knus te noemen. Leuk is dat in het versterkte deel van de kerk een tentoonstelling is ingericht over het hoe en waarom van versterkte kerken. Aan de hand van beeld en geluid krijg je een goed beeld van het leven in zo’n weerkerk.

Voor de rest heeft Parfondeval niet al te veel hoogtepunten, maar het is een leuk dorp om even doorheen te lopen. Om de hoek bij de kerk is een bescheiden museum over oude ambachten uit de omgeving. Verder zijn er wat leuke huisjes met vakwerkgevels, zoals een oude watermolen. Tot slot mag ook niet onvermeld blijven dat er een kleine protestantse gemeenschap is gevestigd, die ook een eigen kerk hebben. Op een gegeven moment, tegen 1800, is ongeveer een derde van de bevolking van protestantse huize. Waar ze op andere plekken in Frankrijk minder makkelijk voet aan de grond kregen, onder meer door de herroeping van het Edict van Nantes in 1685, werden ze hier in het noorden meer getolereerd. Toen er eind van de achttiende eeuw officieel godsdienstvrijheid kwam, begonnen ze ook al snel met het beleggen van eigen erediensten en niet lang daarna verrees een protestantse kerk, in het Frans temple geheten.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Anton Zwart says:

    Goedenavond; deze nieuwsbrief geeft een interessante tip over Parfondeval. Lijkt me de moeite waard om te onderzoeken. Toen ik echter op de link met tips voor Natuurcampings keek, bleek deze link niet veilig te zijn. Welke website adviseren jullie hiervoor?
    Groet, Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *