Roadtrip langs de westkust van Corsica

Overwinteren in Zuid-Frankrijk: de ideale plekjes om de winter door te brengen

Als de temperaturen bij ons dalen en het weer onstuimiger wordt, kun je wel eens verlangen naar een beetje meer warmte, een zon die net wat meer kracht heeft, minder regen en sneeuw. Daarvoor hoef je niet helemaal naar de Afrika, Zuid-Spanje of Australië: Zuid-Frankrijk is een perfecte bestemming om de winter door te brengen. Wat zijn de leukste tips?

Brignoles, Var
Het eeuwenoude stadje Brignoles is om diverse redenen een aantrekkelijke winterbestemming. Je vindt er veel – op elke straathoek – cultuur en geschiedenis én het heeft gezellige pleintjes en terrasjes waar je vrijwel het hele jaar door lekker in het zonnetje kunt zitten.
De temperatuur is gematigd dankzij de ligging op ongeveer 50 kilometer van de Middellandse Zee. Gemiddeld ligt de temperatuur in de wintermaanden zo tussen de 6 en 12 graden – met het dieptepunt in januari -, maar het kan met een zonnetje erbij zomaar voorkomen dat het kwik in december de 16-18 graden nog aantikt.
Je hoeft je niet te vervelen in de winter: uitstapjes naar Marseille, Nice, Saint-Tropez of de Gorges du Verdon zijn bijvoorbeeld leuke tips.

Menton, Alpes-Maritimes
Menton is een heerlijk overwinteringsplaatsje aan de Middellandse Zee, precies aan de grens met Italië. Dankzij de gunstige ligging is het de enige plek in Frankrijk waar citroenbomen vruchtdragen – vandaar het jaarlijkse citroenfeest. De stad wordt ook wel ‘parel van Frankrijk’ genoemd, en dat is niet voor niets! Er zijn idyllische steegjes, leuke pleintjes en karakteristieke huizen. Je kunt er genieten van de lokale keuken, van de overvloedig schijnende zon, van de zee, en natuurlijk van de plaatselijke cultuur.
De temperatuur ligt gemiddeld in de winter zo rond de 8-10 graden en komt bovendien maar zeer zelden onder nul. Verder is het er vrij droog, met in de herfstmaanden de meeste neerslag.
Het leuke van Menton is dat je zo de grens over kunt voor een pizzaatje – als je even genoeg hebt van de lekkere Franse keuken. Bovendien liggen plaatsen als Monaco en Nice binnen bereik.

Porquerolles, Var
Overwinteren op een eilandje in de Middellandse Zee! Porquerolles is het grootste van de drie Îles d’Hyères en heeft een aangenaam microklimaat waardoor het er het hele jaar goed toeven is. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 10 graden in januari is het zelfs een van de warmste plekjes van Frankrijk. Op het dunbevolkte eiland van ruim 12,5 vierkante kilometer is genoeg te beleven. Je kunt er goed wandelen en genieten van het natuurschoon. Het eiland heeft diverse bijzondere plantensoorten die elders in Frankrijk niet voorkomen. Ook vind je er enkele forten en een kasteeltje. Het eiland is te bereiken met de boot vanaf Toulon.

Perpignan, Pyrénées-Orientales
Een mooie grote stad met een typisch Catalaanse sfeer. Dat is Perpignan, en dankzij het gematigde klimaat kun je er lekker aangenaam de winter doorbrengen. Het telt meer dan 300 zonnedagen en behoort tot de warmste steden van Frankrijk. Bovendien is het makkelijk bereikbaar, het ligt namelijk dicht bij de snelweg en heeft een vliegveld en TGV-station. In de winter worden de bomen langs de kade met lichtjes versierd en is er in de buurt van het Castillet jaarlijks een kerstmarkt. Maar glühwein om warm te blijven hoef je daar niet te kopen, want de temperatuur komt gemiddeld in de koudste maand januari niet onder de 9 graden uit. Vaak is het er rond kerst overdag nog heerlijk 15-18 graden.

Saint-Jean-de-Luz, Pyrénées-Atlantiques
Het Baskische kustplaatsje Saint-Jean-de-Luz ligt aan de grens met Spanje, iets onder het drukkere Biarritz. Het havenstadje is al sinds de prehistorie bewoond, maar nog niet zo lang bekend als strandbestemming. Je treft er vele bijzondere gebouwen, sterk beïnvloed door de plaatselijke Baskische bouwstijl. De temperatuur komt in de winter gemiddeld niet lager dan 9 graden, en dat maakt het een ideale winterbestemming!

Saint-Jean-de-Luz
Saint-Jean-de-Luz

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant