La Grange de Philip
HéraultOccitanie

Overnachten op een wijndomein in de Hérault

De Haut-Languedoc: een schitterend gebied tussen het Centraal Massief en de Middellandse Zee. Bijzondere landschappen die je nergens anders in Frankrijk aantreft, een ruig middelgebergte met veel onontdekte plekjes. De omgeving lijkt wel wat op een soort kruising tussen de Provence en de Auvergne. Je vindt er uitgestrekte bossen en groene dalen, maar ook een mediterraan landschap van garrigue, wijngaarden en verstilde dorpjes. Na een dag op ontdekkingstocht in deze streek, overnachtte ik er op het mooi gelegen wijndomein La Grange de Philip en genoot er van de gastvrijheid van de sympathieke Séraphine en Christian Bechet.

De omgeving

La Grange de Philip ligt iets ten noorden van Bédarieux. Op mijn rondrit door de regio Occitanië ben ik vandaag vanuit de Causse du Larzac via de oevers van het bekende rode Lac de Salagou naar dit stadje gereden. Daar ontmoet ik Julien van het Office de Tourisme, die me meeneemt op een korte mountainbiketour door de omgeving. Bij het Lac du Salagou zijn veel routes uitgezet, maar voor nu rijden we naar het gehucht Caunas, waar ik rondrij in een mooi landschap van rode aarde en wijnvelden.

Een prachtige omgeving om te fietsen!
In het dal van de Orb tref je veel wijngaarden aan.
In het dal van de Orb tref je veel wijngaarden aan.

Na een uurtje ons te hebben uitgeleefd op de fiets, rijden we verder naar Avène, ongeveer 25 kilometer verderop in hetzelfde dal. Dit is een kuuroord waar al honderden jaren genoten wordt van het water van een bron. Niet alleen voor het plezier overigens, sinds de achttiende eeuw vinden mensen met huidklachten hier verlichting. Sinds een aantal jaar is er ook een fabriek gevestigd die op basis van het helende water allerlei crèmes en lotions op de markt brengt, tot aan de VS toe.

In de middag loop ik een mooie wandelroute bij het dorp Joncels. In korte tijd stijg ik van 300 meter hoogte naar 700 meter, en vervolgen loop ik evenwijdig langs en over een heuvelrug met een weids uitzicht over de bergen van de Haut-Languedoc, waaronder de Caroux. Onderweg zie je her en der verspreid wat wijngaarden, en ook liefhebbers van bloemen en planten komen aan hun trekken.

Na ruim 16 kilometer wandelen is het tijd om richting mijn overnachtingsplek te gaan, La Grange de Philip. Julien vertelde me dat de eigenaar van het wijndomein me ook een kleine proeverij zou geven van zijn eigen wijnen. Nog meer reden om snel onderweg te gaan dus. Maar als ik langs het dorpje Lunas rijd kan ik het niet laten om nog één hoogtepuntje van de omgeving te bekijken: de Chapelle Saint-Georges de Lunas. De ruïnes van een bijzonder oud kerkje, in preromaanse stijl gebouwd. Het dateert waarschijnlijk uit halverwege de negende eeuw, maar over de precieze geschiedenis is niet veel bekend.

Chapelle Saint-Georges de Lunas
Chapelle Saint-Georges de Lunas

La Grange de Philip

En dan is eindelijk het moment gekomen waar ik de hele dag al naar uit heb gekeken, een verblijf op La Grange de Philip. Via een flink stijl weggetje rijd ik de helling op van de heuvels aan de oostkant van het dal van het riviertje de Orb. Verscholen tussen rotsen, in een soort dalkommetje, ligt het domein waar al tientallen jaren wijn wordt verbouwd. De wijnboerderij bevindt zich midden tussen de ruim zestien hectare wijngaarden. De gebouwen zelf dateren uit de achttiende eeuw, en sommige delen vertonen de kenmerken van een versterkte boerderij uit de tijd waarin het protestantisme in deze streek veranderd zat en men zich moest verdedigen tegen katholieke legers en bendes.

In 2002 kochten de huidige eigenaren het wijndomein op en bouwden ze het uit tot een succesvol bedrijf met wijnen die goed in de smaak vallen. Zowel wit, rood als rosé. Tot voor kort deed Christian alles vrijwel zelf op de wijnboerderij, inmiddels is hij aan het afbouwen richting zijn pensioen. Hij is opgeleid in de oenologie (wijnwetenschap) en leeft zich nu al jaren uit met zijn passie, het zelf wijn verbouwen. Door de ligging van de wijngaarden, op 300 meter hoogte, op steenrijke hellingen, hebben de wijnen een eigen karakter. In het dalletje heerst een microklimaat met veel opeenvolgende hete dagen en frisse nachten tijdens de groei van de druiven. Dat zorgt voor een rijpe smaak van de wijn met tegelijk een goed zuurgehalte.

En dat proef ik, tijdens de maaltijd die Séraphine en Christian me even later voorschotelen op hun terras met uitzicht op de wijngaarden. De frisse smaken van hun wijnen combineren perfect met de verschillende gangen van het menu. Terwijl we gezellig kletsen over hun werk, mijn werk, de omgeving én de wijnbouw, zakt de zon langzaam aan de horizon, waardoor de wijnranken in een gouden gloed komen te staan. Het leven is genieten, op La Grange de Philip!

Zelf ook overnachten in dit mooie stukje Frankrijk? Bekijk dan de website van La Grange de Philip. Het domein telt twee gîtes en drie chambres d’hôtes. Op afspraak kan er ook table d’hôtes verzorgd worden.

La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip
La Grange de Philip, met zwembad

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant