R

Route du Soleil: Tips voor tussenstops en overnachten

Tournus

Iedereen kent natuurlijk wel de Route du Soleil. Deze snelweg naar de zon brengt je in korte tijd in Zuid-Frankrijk. Je kunt het hele traject in principe in een dag rijden als je vroeg op weg gaat. Veel leuker is het om een tussenstop te kiezen en langs de Route du Soleil te overnachten. In de zomer is dat een handige manier om zwarte zaterdag te vermijden, bovendien zie je onderweg dan veel meer van het land. Wat zijn leuke tussenstops en overnachtingsplekken?

Autoroute du Soleil

Allereerst iets over de Route du Soleil zelf. Want de meeste Nederlanders denken dat deze naam geldt voor de hele snelweg vanaf België tot aan de Middellandse Zee. Maar in feite is de enige echte Franse benaming de ‘Autoroute du Soleil’, en die wordt gegeven aan de snelwegen A6 van Parijs naar Lyon en de A7 van Lyon naar Marseille. Op zwarte zaterdagen staan er met name in het laatste deel veel files, bijvoorbeeld bij de tolpoortjes. 

De geschiedenis van deze autosnelweg gaat terug tot de jaren vijftig, toen de eerste plannen gepresenteerd werden. Pas in 1970 werd de Autoroute du Soleil na een lange bouwperiode geopend, door toenmalig president Georges Pompidou. Voorheen reden vakantiegangers over de N7 zuidwaarts, die in die tijd route des vacances genoemd werd. 

Alternatieve routes

Natuurlijk zijn er veel mooie alternatieve routes die je dwars door Frankrijk in zuidelijke richting voeren. Bijvoorbeeld de hierboven genoemde Route Nationale 7, die je langs allerlei provinciestadjes naar de Middellandse Zee voert. Op Frankrijk Puur schreven we eerder daarnaast al eens over een alternatieve route via de Vogezen en de Jura, en je kunt ook dwars door Frankrijk via Bourges en Clermont-Ferrand richting Millau en verder. 

Leuke tussenstops

Wil je de Route du Soleil in meerdere dagen volgen, en niet te veel kilometers per dag rijden? Wij hebben goede ervaringen met overnachtingen in de buurt van Langres, Tournus en in de Ardèche, bijvoorbeeld bij Aubenas. Als je ervoor kiest om in deze drie gebieden een tussenstop te plannen, hoef je elke dag maar een paar honderd kilometer te rijden. Het is dan zelfs mogelijk om je route niet over de snelweg te laten gaan maar via binnenwegen, de N- en D-wegen. Op die manier kun je al tijdens je heenreis genieten van allerlei mooie plekken in Frankrijk.

Campings Frankrijk

Waar moet je overnachten tijdens een rit over of langs de Route du Soleil? Een camping zoeken in Frankrijk kan best lastig zijn, omdat er veel keus is. Van grote campings met waterparken tot kleine campings bij de boer, van natuurcampings in het bos tot zonnige campings direct aan zee. Voor leuke campings aan de Route du Soleil kun je op veel plekken terecht. We schreven bijvoorbeeld eerder al een artikel over 10 campings in de Bourgognestreek, die zich op niet al te verre afstand van de Route du Soleil bevinden. Ook een leuke plek voor een tussenstop op een camping is de streek rondom Beaujeu in het departement Rhône, die ook wel Beaujolais genoemd wordt. Je vindt daar bijvoorbeeld camping La Grappe Fleurie, een rustige familiecamping midden tussen de wijngaarden. De hele Bourgognestreek kunnen we sowieso aanraden voor een overnachting. Er zijn allerlei leuke dorpen en steden op korte afstand van de snelweg, en bij veel ervan zijn prima doorreiscampings te vinden.

Bezienswaardigheden langs de Route du Soleil

Langs de Route du Soleil is veel moois te zien. In de Bourgognestreek zijn er bijvoorbeeld prachtige abdijen te bewonderen, zoals de Abdij van Cluny en de Abdij van Fontenay. Ook de wijngaarden van de streek lonken voor het maken van een mooie fietstocht of wandeling. Een bezoek aan Beaune – waar het Hôtel-Dieu met z’n kleurrijke dak ligt te schitteren – mag daarbij niet ontbreken. Een opmerkelijk kunstwerk is het Palais Idéal van Facteur Cheval, een minuut of tien onder Lyon in het dorp Hauterives. De postbode bouwde dit flamboyante gebouw eigenhandig met behulp van vele stenen die hij onderweg op zijn rondes verzamelde. Bij Vienne, Valence, Orange, Avignon en Arles vind je tot slot talloze overblijfselen van het Romeinse Rijk, zoals triomfbogen, theaters, aquaducten en badhuizen. De wereldberoemde Pont du Gard, onderdeel van het aquaduct van Nîmes, imponeert iedere bezoeker en is door z’n afmetingen een toonbeeld van de Romeinse bouwkunst.

Ga je iets verder van de snelweg af, dan kom je al snel in indrukwekkende natuurgebieden, zoals de bosrijke Morvan in het noorden van de Bourgognestreek, de uitlopers van het Centraal Massief in de departementen Loire en Haute-Loire, of de heuvelachtige Ardêche met z’n uitgedoofde vulkanen. Ook richting de Alpen is er veel moois te zien, onder meer in de Vercors, de Chartreuse en de Drôme met al z’n geuren en kleuren. In juni en juli moet je hier zijn voor de lavendelvelden, die dan in volle bloei staan. Al deze plekken zijn de moeite waard voor een tussenstop van een of meerdere dagen. 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Allcamps.nl via Whitepress. Ook samenwerken met FrankrijkPuur.nl? Neem contact met ons op!

CategorieënOvernachten
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. het Palais van facteur Cheval, is meer dan indrukwekkend ,wij zijn er per toeval in Hauterives beland op Flower camping,le Chateau,en zo in de wereld van de postbode beland ,je wordt er weliswaar stil van .33 jaar heeft hij eigenhandig dit palais gebouwd ,zijn trouwe gezel ,was zijn kruiwagen,hij heeft dit gebouwd na een paar tegenslagen in zijn priveleven
    de moeite waard om deze omweg te maken ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *