O

Overnachten in een berghut: tips voor een geslaagde huttentocht in Frankrijk

Er zijn weinig manieren om beter van de bergen te genieten dan tijdens een meerdaagse berghuttentocht. Uren lopen door verlaten landschappen, de kleuren van de bergen die op elk uur van de dag anders zijn, het directe contact met de natuur, de bergdieren en planten die je onderweg kunt spotten, het gemoedelijke en eenvoudige leven in de berghutten. Ik ben fan! Wil je zelf ook eens een huttentocht in Frankrijk maken? In deze blog geef ik je tips voor een goede voorbereiding!

Wandelroute uitzoeken

Misschien denk je, waar moet ik beginnen? Gelukkig zijn er heel veel meer mensen die huttentochten lopen in de zomer. Op internet vind je dan ook veel beschrijvingen van routes. Ook kun je terecht bij het tijdschrift Bergen Magazine, die geregeld beschrijvingen van wandelroutes in de bergen publiceren. Kun je een woordje Frans, zoek dan eens op Google met de trefwoorden ‘randonnée refuge alpes‘ en je ontdekt talloze beschrijvingen van wandelroutes.

Er zijn in Frankrijk enkele honderden berghutten, variërend in grootte. Deze vind je met name in de Franse Alpen en de Pyreneeën. Sommigen hebben grote slaapzalen met zogenaamde matrassenlagers (een lange plank met allemaal matrassen naast elkaar), maar de meeste hebben kleinere kamers met gemiddeld zo’n tien stapelbedden per kamer. Omdat er zoveel hutten zijn, is er grote kans dat er in het gebied waar jij wilt gaan wandelen wel een meerdaagse tour te vinden is. Helemaal zelf het wiel uitvinden is meestal niet nodig. Een ander goed vertrekpunt voor het vinden van mooie wandelingen is de site AltitudeRando (ook als je niet op zoek bent, op die site kun je je vergapen aan prachtige beelden van andere wandelaars).

Vervoer regelen

Bedenk voordat je een wandelroute uitkiest wel even hoe je op de plaats van bestemming aankomt. Ga je met de auto, trein of het vliegtuig? Loop je een rondje, of moet je na het wandelen nog met het openbaar vervoer terug naar je vertrekpunt? In de wat populairdere wandelgebieden met meerdere wandelroutes vind je altijd wel parkeerplaatsen waar je je auto met een gerust hart meerdere dagen kunt laten staan.

Tip: Tour du Mont Thabor

Eind augustus liep ik de Tour du Mont Thabor in de Franse Alpen. Een pittige vierdaagse wandeling door een ruig terrein, met prachtige uitzichten. Lees alles over deze route, inclusief routebeschrijving en berghuttentips, in deze blog.

Boeken

Het is een goed idee om de hutten waar je wilt overnachten enkele weken van te voren te boeken. Meestal kan dat tegenwoordig wel via internet. In een enkel geval moet het per telefoon. Ga je buiten het hoogseizoen, dan kun je ook prima een of twee dagen van tevoren nog even bellen om te reserveren. In het hoogseizoen kan het echter gebeuren dat de kleinere hutten snel volstromen met boekingen. Ongeveer een derde van alle berghutten in Frankrijk is onderdeel van de Franse bergsportvereniging, de Fédération française des clubs alpins et de montagne (FFCAM). Je krijgt korting op een verblijf in deze hutten wanneer je lid bent van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Bezoek voor een overzicht van berghutten en om een overnachting te boeken de website van de FFCAM.

Uitrusting

Ga je wandelen in de bergen, dan moet je aandacht besteden aan je uitrusting. Er zijn op internet veel lijstjes te vinden van wat je allemaal mee moet nemen. Op je paklijst mogen in elk geval goedzittende wandelschoenen niet ontbreken. Denk verder bijvoorbeeld ook aan voldoende eten voor onderweg (tip: Franse droge worst en oude kaas doen het als extraatje tijdens de lunch altijd goed, en zijn vrij lang houdbaar).

Uitzicht op het bergmassief van de Écrins
Huttentocht

Wandelkaarten

Wanneer je gaat wandelen in Frankrijk is het handig om een wandelkaart mee te nemen. Zeker in de bergen, waar de paden niet altijd even goed zijn aangegeven. Kijk geregeld even op de kaart waar je bent en oriënteer je aan de hand van kenmerken in het landschap, zoals bergtoppen, meren en bossen. De beste keuze in Frankrijk voor wandelkaarten zijn de wandelkaarten van het Institut Géographique National (IGN). Dit zijn uiterst gedetailleerde topografische kaarten waar de omgeving nauwkeurig op staat vastgelegd. Je kunt ze in Nederland eenvoudig bestellen via bijvoorbeeld reisboekhandel De Zwerver of Bol.com.

Het weer

Wandelen in de bergen is natuurlijk het leukst als het zonnetje schijnt. Maar de bergen zijn de bergen, en dat betekent dat het weer ook wel eens zomaar om kan slaan en je een dag in de regen loopt. De beste kans op mooi weer heb je in de maand augustus. Kijk met name uit voor onweer. Informeer in de berghut naar het weer van de volgende dag. Vaak ontstaat onweer in de bergen in de namiddag. Soms kan het dus handig zijn om bij slechte weersvoorspellingen vroeg op pad te gaan. Zo ben ik wel eens om half acht gaan wandelen omdat er voor de middag onweer werd afgekondigd en het bovendien al vroeg zou gaan regenen. Er stond een wandeling van zeven tot acht uur gepland voor die dag, dus dan haal je het niet als je pas rond tien uur gaat lopen. We kwamen uiteindelijk zo rond drie uur in de volgende berghut aan, net voordat het begon te onweren.

Denk dus ook in ieder geval aan goede regenkleding. Dan is, zo vond ik in elk geval, wandelen in de regen niet eens zo heel erg. Het geeft een heel apart sfeertje, en het is wat meer uitdaging om je goed te oriënteren met al die wolken.

In de hut

Daar zit je dan, na alle voorbereiding, een avond en nacht in een berghut! Het ritme in berghutten is wat anders dan je waarschijnlijk gewend bent, en ook anders dan wat Fransen zelf thuis gewend zijn. Over het algemeen wordt de maaltijd in een berghut geserveerd tussen zeven en acht uur. Daarna blijven de meeste wandelaars nog even zitten om gezellig te kletsen, een spelletje te doen of de route van morgen voor te bereiden. Om half tien of om tien uur gaat het licht uit in de berghut, dus dan wordt ook impliciet van je verwacht dat je op bed ligt. Hüttenruhe! Om rustig te kunnen slapen ‘s nachts is het geen gek idee om oordopjes in je bagage te hebben, omdat het in de slaapzalen best onrustig kan zijn, met bijvoorbeeld snurkende mensen.

De volgende dag staat het ontbijt voor je klaar vanaf een uur of half zeven. Vaak is er een tafelverdeling waarbij je zowel ‘s avonds als ‘s ochtends aan dezelfde tafel moet gaan zitten. Meestal wordt het eten ook per tafel opgediend. Na het ontbijt is het tijd om de andere wandelaars een goed vervolg te wensen en je eigen weg te vervolgen. Op naar een nieuwe berghut, of, helaas misschien, op naar de bewoonde wereld.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *