Auvergne-Rhône-AlpesPuy-de-Dôme

Orcival: eeuwenoud bedevaartsoord

Je rijdt er zo voorbij, op weg van de bergketen Chaîne des Puys naar de Monts Dore in het zuiden van het departement Puy de Dôme, maar alle reden om even gas terug te nemen. Half weggestopt tussen de bomen en hellingen van de Vallée du Sioulot ligt het dorp Orcival. Er wonen enkele tientallen mensen, in een vijftigtal huizen die als de tribunes van een theater in een halve maan rondom het middelpunt van het dorp staan: de Basilique Notre-Dame d’Orcival.

Streektips

Zelf een vakantie naar deze streek plannen? Misschien heb je wat aan deze tips!

De kerk is een van de vijf belangrijkste kerken van de Auvergne – eerder schreef ik al over die in Saint-Saturnin en de Notre-Dame du Port in Clermont-Ferrand. Hij werd gebouwd in de twaalfde eeuw, waarschijnlijk omdat er steeds meer pelgrims naar het dorp kwamen. In een oudere kerk – die er nu niet meer is – stond namelijk een beeld van de Heilige Maagd, waarvan de legende vertelde dat deze door de evangelist Lucas zelf gebeeldhouwd was. Niet verwonderlijk dat dit in die tijd veel gelovigen naar het dorp trok, toch? Het beeld, waarvan nu aangenomen wordt dat het dateert uit ongeveer 1170, heeft nog steeds een prominente plek voorin de kerk.

De basiliek is gebouwd in de typische stijl van de Auvergne, met de karakteristieke grijze vulkaansteen. Let met name op de achterkant van het koor, met de vier kapelletjes die rijk gedecoreerd zijn – net als die in Clermont-Ferrand. En bezoek ook zeker even de crypte onder de kerk, die een fraai gewelf heeft. Tot slot kun je in een van de (toeristische) winkeltjes in Orcival je verzameling regionale etenswaren en dranken aanvullen, of genieten van de sfeer op het terras tegenover de kerk.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant