Wandelen in de Chartreuse
Auvergne-Rhône-AlpesSavoie

Ontdekkingstocht door kloof en sprookjesachtig bos in de Chartreuse

De Chartreuse zit vol met mooie plekken. Zo kon je op Frankrijk Puur al eens lezen over onze beklimming van de Charmant Som, een relatief eenvoudige bergtop met een mooi uitzicht. Maar je hoeft het niet altijd hogerop te zoeken voor fijne wandelingen. We maakten er ook een leuke wandeling die ons over een oude Romeinse weg, door een fascinerend bos en langs een indrukwekkende gorges voerde.

Streektips

Zelf ook een mooie wandeling in de Chartreuse maken? Misschien heb je wat aan deze tips!

We beginnen deze wandelroute vanuit het gehucht Saint-Christophe-la-Grotte, gelegen aan de voet van een steile rotswand. De naam dankt het aan twee grotten die hier liggen en die te bezoeken zijn. Maar vandaag komen we niet voor een ondergronds avontuur. Het gehucht is om nog een andere reden de moeite waard. Het ligt namelijk ook bij een doorgang die al in de Romeinse tijd gebruikt werd om verder de bergen in te trekken. Echt belangrijk werd deze smalle kloof, de Grand Goulet geheten, toen de toenmalige hertog van Savoie in 1667 besloot de doorgang toegankelijk te maken voor de koetsen uit die tijd. De weg erdoorheen kwam later bekend te staan als Voie sarde of route royale, vanwege het feit dat de hertogen van Savoie het koningschap kregen over Sardinië. Bijna anderhalve eeuw later vond Napoléon de route te lastig en besloot hij een tunnel te laten maken, waar tegenwoordig nog altijd de departementale weg D1006 doorheen voert.

Abri de Fru

We lopen vanaf de parkeerplaats midden in het gehucht naar de toegangsweg tot de kloof. Niet veel later zien we het imposante monument dat werd opgericht ter ere van hertog Charles-Emmanuel II van Savoie, die de weg had laten verbreden. Zo’n tweehonderd meter verder slaan we rechts af, naar een smal pad dat tegen de steile hellingen op loopt. Na een korte maar hevige klim, waarbij we ook een gems zien wegschieten, bereiken we het plateau dat zo’n vijftig meter hoger ligt. Daar komen we bij een uitzichtpunt richting het westen, over de vlakte rondom Saint-Christophe. We lopen na een korte lunch verder in de richting van de Abri de Fru, in het oosten. Het pad is te herkennen aan symbolen van prehistorische pijlpunten die links en rechts te zien zijn. Het Abri de Fru is namelijk de plek waar archeologen overblijfselen uit de prehistorie gevonden hebben. De overhangende rots hier hebben mensen duizenden jaren geleden gebruikt als schuilplaats. Je kunt je er gemakkelijk een voorstelling van maken, ook al zal de omgeving er toen heel anders hebben uitgezien.

We vervolgen onze weg in zuidelijke richting en komen na verloop van ongeveer een half uur uit bij een indrukwekkende rivierkloof, de Gorges du Guiers-Vif. Het is de uitloper van een kloof die bij Saint-Pierre-d’Entremont begint, en waarlangs je deels ook met de auto kunt rijden. Dit gedeelte echter niet, dit is het domein van wandelaars. Het pad loopt ongeveer een kilometer bovenlangs de kliffen, waarbij je geregeld mooie doorkijkjes hebt. We dalen af naar het dorp, en brengen eerst nog een bezoekje aan de onderkant van de kloof. Het is mooi weer, dus er wagen zich verschillende mensen in het heldere water. Wij lopen door over het bruggetje dat vroeger de grens vormde tussen het hertogdom Savoie en het koninkrijk Frankrijk, en gaan verder de kloof in tot het pad stopt. Een laatste blik op de imposante rotswanden aan weerszijden, en we keren om, terug in de richting van waar we de auto geparkeerd hebben. De omgeving van Saint-Christophe is een niet te missen bestemming als je van wandelen houdt en in de Chartreuse bent. Onze exacte route kun je via Bergwandelroutes.nl vinden, maar je kunt ook met behulp van een wandelkaart zelf een route samenstellen, er zijn meerdere wandelpaden die over het plateau voeren.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Wat leuk dat jullie naar St.Christophe zijn geweest! Ooit heb ik daar in een reactie over geschreven en inderdaad het is daar prachtig.
    De campings aan het Lac D’Aiquebelette zijn in de zomer dan een mooie plek als basis.
    groetjes Ineke

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant