O

Onderweg naar Zuid-Frankrijk: de mooiste overnachtingen op doorreis

Sauveterre

Ieder jaar reizen duizenden Nederlanders weer af naar het zuiden van Frankrijk. Maar voor de meeste mensen is een reis van ruim 1.200 kilometer te ver om in een dag te doen. Veel mensen kiezen dan ook voor een overnachting in een van de honderden goedkope hotels langs de snelweg. Maar als je net even wat verder kijkt zul je zien dat je ook in de buurt van de snelweg leuke overnachtingsplekken hebt met net even wat meer charme dan een hotel op een bedrijventerrein in een buitenwijk van Dijon. De vakantie begint immers al op het moment dat je uit Nederland wegrijdt, en dan kun je er maar beter van genieten!

Onderweg naar Zuidoost-Frankrijk

Als je richting de Alpen of verder naar de Provence rijdt is de meest logische overnachtingsregio het zuiden van de Champagne-streek of Bourgondië. De onderstaande stadjes liggen dicht bij de snelweg, op ongeveer 6-7 uur rijden vanaf het midden van Nederland.

Langres

Het stadje Langres ligt op zo’n 20 kilometer van de snelweg en biedt vanwege de verhoogde ligging een schitterend uitzicht op de groene omgeving. De stad heeft diverse bezienswaardigheden waaronder een kathedraal, een Romeinse poort, vestingwerken en een mooi stadhuis. In en om de stad zijn diverse hotels te vinden.

Châtillon-sur-Seine

Châtillon-sur-Seine is een idyllisch stadje aan de rivier de Seine. Niet voor niets bezit deze stad de keurmerken Plus beaux détours de France en Ville fleurie. De stad dateert van het begin van de middeleeuwen en heeft diverse culturele en historische bezienswaardigheden.

Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois is een prachtig gelegen stadje aan een rivier dat iedereen betovert door de authentieke uitstraling. Enkele oude kerken, verschillende torens en de ommuring geven de stad een middeleeuws karakter. Het stadje heeft al diverse keren als decor voor films gediend.

Montbard, Abbaye de Fontenay

Het industriestadje Montbard heeft enkele oude gebouwen in het centrum staan, maar dit is niet de primaire reden waarom toeristen dit stadje aandoen. In de nabije omgeving staat namelijk de Abbaye de Fontenay, oftewel de abdij van Fontenay, een goed bewaard voorbeeld van een middeleeuwse cisterciënzerabdij. Absoluut een bezichtiging waard op de reis naar het zuiden.

Avallon

Avallon is een sfeervol en geheel ommuurd stadje in het departement Yonne. In het monumentale stadje liggen diverse bezienswaardigheden, waaronder de St.Lazare kerk, de St. Martin kerk, de Tour de l’Horloge, het House of Lords Domecy, het stedelijk museum van Avallon, een kostuummuseum, diverse tuinterrassen en een aantal historische huizen.

Onderweg naar Zuidwest-Frankrijk

Wanneer je naar het zuid-westen van Frankrijk reist kun je het beste overnachten in de regio Centre, of nog iets verder naar het zuiden. De onderstaande steden liggen ongeveer in dat gebied, op zo’n 7 uur reizen vanaf het midden van Nederland.

Chinon

Chinon is een prachtige stad aan de Loire met een imposant kasteel en leuke middeleeuwse straatjes. Chinon heeft een rijke historie, met onder meer een rol voor Jeanne D’Arc, die hier voor het eerst koning Charles VII ontmoette.

Kasteel van Chambord

Het Château de Chambord is een van de bekendste kastelen langs de Loire en werd gebouwd door koning François 1er. Het jachtslot is een ultiem voorbeeld van Franse renaissancearchitectuur. Het kasteel bezit onder meer een bijzondere dubbele trap en is het hele jaar door te bezoeken. Heb je minder tijd en wil je de volgende dag gelijk verder rijden, dan kun je prima volstaan met een bezoekje aan de tuinen. Overnachten kan bijvoorbeeld in het nabijgelegen Blois.

Argenton-sur-Creuse

Een kleine en rustige stad met prachtige huisjes aan de rivier de Creuse. In de stad vind je nog diverse oude gebouwen, waaronder torens, een kerk en een brug. Het leukst is overnachten midden in de stad, in een van de oude hotelletjes die er te vinden zijn.

Parthenay

Parthenay ligt op de route naar Santiago de La Compostella en is een oude pelgrimsplaats. De stad is een mooie bestemming voor architectuurliefhebbers. Die komen hier volledig aan hun trekken met het prachtige erfgoed. Zoals overblijfselen van wat ooit het kasteel van de heren van Parthenay was, stadsmuren voorzien van torens, de Sint Jacobsbrug en poort, die samen met de vredige rivier een schilderachtig geheel vormen.

Heb jij nog meer tips voor mooie overnachtingsplaatsen onderweg naar het zuiden, halverwege Frankrijk? Laat het hieronder dan even weten!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Inge says:

    Wij zijn 2x gestopt in Beze, een charmant klein middeleeuws dorpje. Met mooie restanten, een grot om te bezoeken, een slotgracht,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *