Côtes du Forez
Auvergne-Rhône-AlpesHéraultLoireOccitanie

Twee onbekende wijnstreken in Frankrijk

De Elzas, Bordeaux-streek en Bourgogne zijn bekend bij iedere wijnliefhebber, maar ken je deze veel kleinere en verscholen Franse wijnstreken al? Ook in deze gebieden maken ze heerlijke wijnen. Heel leuk om eens te ontdekken als je een wijntoer wilt doen en daarbij van de gebaande paden af wilt wijken. Ik kwam ze het afgelopen jaar tegen op mijn trips in Frankrijk en deel ze graag met je!

Côtes du Forez

Geografisch gezien bevindt dit gebied zich tussen de Loirestreek en de Rhônevallei in, qua wijngebied hoort het officieel tot de Loirewijnen. Maar het is het meest zuidelijke deelgebied van deze streek, en heeft daardoor z’n eigen karakteristieke kenmerken. Het gebied telt een kleine 116 hectare, aan de voet van de Monts du Forez ten westen van Montbrison, en er wordt voornamelijk de gamay-druif verbouwd, wat resulteert in lichte en fruitige wijnen. Ik schreef eerder al eens een blog over een rondrit in deze mooie, heuvelachtige streek. De ideale manier om deze pittoreske wijnstreek te ontdekken!

Hoogtepunten in de omgeving zijn, naast het stadje Montbrison (waar een heerlijke kaas vandaan komt), het dorp Champdieu, de bergen rond Chalmazel en het dorp Montverdun met z’n priorij. Ook leuk is het om Saint-Étienne te bezoeken als stedentrip en deze stad vervolgens te gebruiken als uitvalsbasis om de rest van de streek te verkennen!

Côtes du Forez

Côtes du Forez

Côtes du Forez

Haute-vallée-de-l’Orb

In de wijnstreek Languedoc-Roussillon, in het departement Hérault, tref je het kleine maar fijne Haute-vallée-de-l’orb, rond het stadje Bédarieux. Een afwisselende streek, met in totaal zo’n 1.000 hectare aan wijnranken. Al in de klassieke oudheid werd hier wijn verbouwd. Bijzonder is de ligging van de wijngaarden, allen zo tussen de 300 en 500 meter hoogte. De wijngaarden bevinden zich in een gebied met een microklimaat dat anders is dan de rest van de streek, met een optimale warmte, neerslaghoeveelheid en veel zonuren. De wijnen die hier vandaan komen hebben een karakteristieke smaak die goed samengaat met de charcuterie van deze streek. Ik sliep er op een kleine wijnboerderij en proefde er tijdens de table d’hôtes van de lekkere wijnen die hier gemaakt worden.

De omgeving van dit wijngebied nodigt uit om te fietsen en hiken, en je vindt er leuke dorpjes, zoals Olargues en iets verderop Minerve. Ook niet te missen is een bijzondere grot, de Grotte de la Devèze. En wil je graag relaxen, dan kun je terecht bij een van de kuuroorden in deze streek, zoals bijvoorbeeld Avène. Wat je zeker ook moet bezoeken is het mooi gelegen Lac de Salagou. Een meer tussen de rode rotsen, waar je je even in Arizona waant.

Haute-vallée-de-l

Haute-vallée-de-l

Haute-vallée-de-l

Haute-vallée-de-l

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Pierre Van Eechout zegt:

    Ook de duras is z on mooie en prachtige kleine wijnstreek met nog betaalbare wijnen en schuimwijnen en het is nog een mooie regio ook. Nog niet overbevolkt aan toeristen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant