O

Olargues, charmant dorp in de Haut-Languedoc

Olargues

Aan de voet van het Caroux-Espinousemassief in Zuid-Frankrijk ligt het leuke eeuwenoude plaatsje Olargues. Ik ontdekte het tijdens een fietstocht door het dal van de Jaur over de fietsroute Passa Païs, tussen Mazamet en Bédarieux. Ideaal voor een korte tussenstop, of zelfs als sfeervolle overnachtingsplek tijdens een rondrit door de streek!

Streektips

Ook naar de Haut-Languedoc op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Al in de Romeinse tijd was de heuvel waarop het dorp ligt bewoond. Maar pas in de twaalfde en dertiende eeuw werd het versterkt met muren en een kasteel en groeide het uit tot een belangrijker plaatsje. Tijdens de kruistochten van Simon de Montfort, tegen de katharen, werd Olargues ook korte tijd belegerd omdat het de kathaarse zaak een warm hart toedroeg. In de zeventiende eeuw werden de muren van het stadje neergehaald op last van Louis XIII en was het gedaan met het strategische en militaire belang van het stadje. Maar nog altijd herinneren overblijfselen van muren, poorten en het kasteel op de heuvel aan het verleden. En juist dat, in combinatie met de nauwe straatjes en steegjes én de fantastische ligging maken Olargues tot een bezienswaardigheid.

Als ik op mijn fiets vanaf Mons kom aanrijden, krijg ik een grootse entree in het dorp. Ik rij daarbij namelijk over de fraaie roodgeverfde metalen brug die in de negentiende eeuw voor de spoorlijn gebouwd is, en nu dienstdoet als fietsroute. Onder mij de rivier de Jaur, rechts van mij Olargues, met de kerktoren die overal bovenuit steekt en daarachter het bergachtige achterland van Olargues. Ik zet mijn fiets tegen een hekje aan de Avenue de la Gare, genoemd naar het voormalige station dat hier aan het eind van de weg staat.

Olargues
Olargues
Olargues

Vervolgens is het tijd om het dorp te verkennen. Dat doe ik door de Rue Neuve in te lopen, de hoofdstraat. Dan blijkt al snel dat Olargues geen slaperig dorp is zoals je die wel meer ziet in Frankrijk, nee hier wordt nog volop geleefd. Dat voegt nog meer toe aan de charme van dit leuke plekje. Een vrouw op een mountainbike schiet me voorbij en parkeert haar fiets voor de bakker om een broodje te halen, een groepje schoolkinderen hangt wat rond op het plein voor het stadhuis. Ik loop verder richting het westen om uiteindelijk bij de Pont du Diable uit te komen, een smalle twaalfde eeuwse brug over de Jaur.

Vandaar zie ik achter mij de ruïnes van het kerkje op de heuvel, waar ook een hele geschiedenis aan vast zit. Hier stond namelijk vroeger het kasteel van Olargues. In de vijftiende eeuw werd het toenmalige donjon van het kasteel omgebouwd tot kerktoren en werd er een kerk tegenaan gebouwd. Tegenwoordig staat van het kasteel en de kerk, behalve wat muurtjes, zo ongeveer alleen de toren nog overeind. Een indrukwekkend stenen geval, een herkenningspunt in de omgeving. En, zo blijkt als ik naar boven loop om even tussen de ruïnes te dwalen, het plateau met de kerktoren vormt ook een mooi uitzichtpunt over het ruige landschap waarin Olargues genesteld ligt.

Niet te missen in Olargues:
– de nauwe straatjes
– de kerktoren op de heuvel
– de Pont du Diable
– Musée d’arts et traditions populaires (museum van volkstradities)
– de metalen spoorbrug over de Jaur

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Annelies Scheele says:

    We zijn hier in 2018 geweest. Mooi dorp. Er woont hier een franse neef van mijn man. Vorig jaar wilde wij hier naar toe gaan. Maar ipv tour de cousins werd het helaas tour de jardin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *