N

Notre-Dame de l’Épine: grote kerk in klein dorp in de Champagnestreek

Notre-Dame de l'Épine

Frankrijk telt veel mooie kerken, maar deze imposante basiliek staat op een plek waar je het niet verwacht: midden in een onooglijk dorp met zo’n zeshonderd inwoners in de Champagnestreek. De Basilique Notre-Dame de L’Épine heeft de afmetingen van een forse kathedraal en is een toonbeeld van de flamboyante gotiek, uit het laatste deel van de middeleeuwen.

Streektips

Wil je ook op reis naar deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Dat een grote stad als Amiens, Reims of Rouen een grote kathedraal heeft is niet zo verwonderlijk, waar de rijke burgerij vaak maar al te graag meebetaalde aan een godshuis. Maar hoe komt zo’n groot bouwwerk midden op het platteland terecht? Als je in Frankrijk een grote kerk in een klein dorpje treft, dan kun je er bijna al vanuit gaan dat het iets met pelgrimage te maken heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in Avioth, waar ook al zo’n grote basiliek staat, en dat is ook het geval bij het dorp L’Épine, dichtbij Châlons-en-Champagne.

Volgens de overlevering werd er op deze plek een Mariabeeld ongeschonden uit een brandende doornstruik gered. Al in de dertiende eeuw stond er hier een kleine kapel, die vanaf 1405 een belangrijk pelgrimsdoel werd. Dankzij de gulheid van de pelgrims kon niet veel later de huidige kerk gebouwd worden. Dat ging niet allemaal in een keer, er werd over de bouw ruim honderd jaar gedaan. Met name in de vijftiende en zeventiende eeuw kende de kerk een grote toeloop van pelgrims.

Interieur

In later eeuwen is er weinig veranderd, zodat je de kerk vandaag nog altijd in relatief originele staat kunt bewonderen. Zowel het interieur als het exterieur zijn de moeite waard. Al direct als we naar binnen lopen, valt de vijftiende-eeuwse doksaal (afscheiding tussen schip en koor) op, met een levensgrote Christus aan het kruis. Een van de hoogtepunten van de Notre-Dame de l’Épine is de zestiende-eeuwse graflegging, uit de school van Troyes. Deze vind je in een van de kapellen achter het koor, en wat opvalt is de levensechtheid van het tafereel. Van een afstandje lijken het net levende personages die rondom het lichaam van Jezus staan. Niet te missen is verder ook het hoofdorgel, een twintigste-eeuws instrument in een kast uit de renaissance, een van de oudste orgelkasten van Frankrijk. In de buurt van het orgel vind je ook de zesentwintig meter diepe put, waarvan het water volgens de overlevering een geneeskrachtige werking heeft.

Buitenkant

Na het bekijken van het interieur lopen we nog een rondje om de kerk. Niet alleen de binnenkant van de kerk is mooi, de buitenkant mag er ook wezen. Bijzonder feitje is dat de noordtoren in 1798 deels werd afgebroken om er een telegraafstation op te zetten. In 1868 werd de toren weer gereconstrueerd. Buiten wordt je oog al snel getrokken door de grote hoeveelheid gargouilles (waterspuwers), met soms de meest bizarre wezens. De gevel van de kerk ziet er hier en daar wat mossig uit, alsof het wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Ongetwijfeld zullen de beheerders wat minder geld te besteden hebben dan bij kathedralen in grote steden. Toch is het gebouw het meer dan waard. Ook de portalen aan de west- en zuidkant zijn fraai en voorzien van kunstig beeldhouwwerk. Tot slot kun je hier en daar ook wat eeuwenoude graffiti ontdekken, namen en jaartallen die in het gesteente zijn gekrast, waarschijnlijk door de vele pelgrims die hier kwamen. Nog steeds is de Notre-Dame de l’Épine overigens een vrij belangrijke plek op de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Met het bezoek aan de kerk waren we ongeveer een uur bezig, verder is er in het dorp vrij weinig te doen. Naast de kerk staat nog een klein winkeltje, de Boutique de la Basilique.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Paul bollion says:

    Zo pas Avalanche, vezelay, avalons en Troyes bezocht bij onze terugtocht uit Spanje, mooie plaatsen die je anders mischien voorbij rijd. 👍👍👍
    Paul & fanny

  2. Ingrid Laan - Coenraad says:

    Vezalay, is ook zo prachtig, ook een pelgrims stadje. in Bretagne is Concarneau zeer zeker de moeite waard om te bezoeken, een schattig stadje.
    met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *