Notre-Dame de l’Épine: grote kerk in klein dorp in de Champagnestreek

Frankrijk telt veel mooie kerken, maar deze imposante basiliek staat op een plek waar je het niet verwacht: midden in een onooglijk dorp met zo’n zeshonderd inwoners in de Champagnestreek. De Basilique Notre-Dame de L’Épine heeft de afmetingen van een forse kathedraal en is een toonbeeld van de flamboyante gotiek, uit het laatste deel van de middeleeuwen.

Dat een grote stad als Amiens, Reims of Rouen een grote kathedraal heeft is niet zo verwonderlijk, waar de rijke burgerij vaak maar al te graag meebetaalde aan een godshuis. Maar hoe komt zo’n groot bouwwerk midden op het platteland terecht? Als je in Frankrijk een grote kerk in een klein dorpje treft, dan kun je er bijna al vanuit gaan dat het iets met pelgrimage te maken heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in Avioth, waar ook al zo’n grote basiliek staat, en dat is ook het geval bij het dorp L’Épine, dichtbij Châlons-en-Champagne.

Volgens de overlevering werd er op deze plek een Mariabeeld ongeschonden uit een brandende doornstruik gered. Al in de dertiende eeuw stond er hier een kleine kapel, die vanaf 1405 een belangrijk pelgrimsdoel werd. Dankzij de gulheid van de pelgrims kon niet veel later de huidige kerk gebouwd worden. Dat ging niet allemaal in een keer, er werd over de bouw ruim honderd jaar gedaan. Met name in de vijftiende en zeventiende eeuw kende de kerk een grote toeloop van pelgrims.

Interieur

In later eeuwen is er weinig veranderd, zodat je de kerk vandaag nog altijd in relatief originele staat kunt bewonderen. Zowel het interieur als het exterieur zijn de moeite waard. Al direct als we naar binnen lopen, valt de vijftiende-eeuwse doksaal (afscheiding tussen schip en koor) op, met een levensgrote Christus aan het kruis. Een van de hoogtepunten van de Notre-Dame de l’Épine is de zestiende-eeuwse graflegging, uit de school van Troyes. Deze vind je in een van de kapellen achter het koor, en wat opvalt is de levensechtheid van het tafereel. Van een afstandje lijken het net levende personages die rondom het lichaam van Jezus staan. Niet te missen is verder ook het hoofdorgel, een twintigste-eeuws instrument in een kast uit de renaissance, een van de oudste orgelkasten van Frankrijk. In de buurt van het orgel vind je ook de zesentwintig meter diepe put, waarvan het water volgens de overlevering een geneeskrachtige werking heeft.

Buitenkant

Na het bekijken van het interieur lopen we nog een rondje om de kerk. Niet alleen de binnenkant van de kerk is mooi, de buitenkant mag er ook wezen. Bijzonder feitje is dat de noordtoren in 1798 deels werd afgebroken om er een telegraafstation op te zetten. In 1868 werd de toren weer gereconstrueerd. Buiten wordt je oog al snel getrokken door de grote hoeveelheid gargouilles (waterspuwers), met soms de meest bizarre wezens. De gevel van de kerk ziet er hier en daar wat mossig uit, alsof het wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Ongetwijfeld zullen de beheerders wat minder geld te besteden hebben dan bij kathedralen in grote steden. Toch is het gebouw het meer dan waard. Ook de portalen aan de west- en zuidkant zijn fraai en voorzien van kunstig beeldhouwwerk. Tot slot kun je hier en daar ook wat eeuwenoude graffiti ontdekken, namen en jaartallen die in het gesteente zijn gekrast, waarschijnlijk door de vele pelgrims die hier kwamen. Nog steeds is de Notre-Dame de l’Épine overigens een vrij belangrijke plek op de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Met het bezoek aan de kerk waren we ongeveer een uur bezig, verder is er in het dorp vrij weinig te doen. Naast de kerk staat nog een klein winkeltje, de Boutique de la Basilique.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Notre-Dame de l’Épine: grote kerk in klein dorp in de Champagnestreek

 • Zo pas Avalanche, vezelay, avalons en Troyes bezocht bij onze terugtocht uit Spanje, mooie plaatsen die je anders mischien voorbij rijd. 👍👍👍
  Paul & fanny

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.