Noordoost-Frankrijk
Bas-RhinGrand-EstHaut-Rhin

De mooiste plekken van Grand Est, Noordoost-Frankrijk

Je hoeft niet ver te reizen in Frankrijk om de mooiste plekken te ontdekken. In het afwisselende Noordoost-Frankrijk vind je ruige bergen, sfeervolle dorpen, uitgestrekte bossen, kronkelende rivieren en grote meren. Het is een streek die veel oorlogen gekend heeft, en delen ervan hebben afwisselend aan Duitsland en Frankrijk toebehoort. Daardoor vind je er dan ook veel overblijfselen van militaire geschiedenis, van middeleeuwse kasteelruïnes tot overblijfselen van de Maginotlinie die Frankrijk aan het begin van de twintigste eeuw moest beschermen.

Streektips

Zelf op reis naar Noordoost-Frankrijk? Misschien heb je wat aan deze tips!

Grand Est

In 2016 zijn een aantal Franse administratieve regio’s op de schop gegaan, en sindsdien is er in Noordoost-Frankrijk een grote regio ontstaan onder de naam Grand Est. Deze groepeert de eerdere regio’s Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen. We hebben deze streek al vaak bezocht, hieronder vind je onze persoonlijke tips voor Grand Est.

Elzas en Vogezen

Voor sfeer moet je in de Elzas zijn! De streek ligt op de westoever van de Rijn, en wordt aan de westkant begrensd door de bergketen van de Vogezen. De bergketen van de Vogezen maakt voor de helft deel uit van de Elzas, voor de andere helft van de streek Lorraine, in het Nederlands ook wel Lotharingen genoemd. Tegen de flanken van die bergen liggen aan de kant van de Elzas charmante wijndorpen als Kaysersberg, Riquewihr, Turckheim en Eguisheim. Combineer een wandeling of fietstocht door de wijngaarden met een overnachting in een van deze gezellige dorpen. Bij het diner kun je dan genieten van de heerlijke gerechten uit de streek, met een glaasje lokale wijn uiteraard. Voor een leuke stedentrip kun je terecht in het levendige Straatsburg. Wil je de natuur in, dan liggen de bergen en heuvels van de Vogezen voor je open. Ontdek de diepe bossen van de Noordelijke Vogezen, met de vele kasteelruïnes, of ga genieten van uitzichten langs de Route des Crêtes, over de hoogste toppen van de Vogezen. Vanaf de Hohneck en Grand Ballon heb je bij mooi weer uitzicht tot aan de Alpen. Wil je het langzamer aan doen, ga dan eens wandelen in de Vogezen. Er zijn talrijke wandelroutes, korte en lange, voor jong en oud. Ontdek verder ook eens de westelijke helft van het departement Vogezen, rondom Neufchâteau en Vittel vind je een rustig, landelijk gebied. Glooiende landschappen, oude bossen, mysterieuze rotsen en ruïnes, hier zit je echt in ‘La France profonde’. Historisch gezien zit je hier overigens al echt in de volgende streek: Lotharingen.

Lotharingen

De naam Lotharingen of Lorraine kom je tegenwoordig wat minder tegen, na de bestuurlijke herindeling van 2016. Wel wordt de benaming nog altijd gebruikt als toeristische regio. Het gaat dan om het gebied rondom de steden Metz, Nancy, Épinal en Bar-le-Duc, de vroegere regio Lorraine. Daarmee heb je gelijk al enkele van de hoogtepunten van deze streek te pakken. De steden Metz en Nancy zijn groot genoeg voor een leuke stedentrip, in de binnensteden zijn veel historische gebouwen te bewonderen. In Nancy mag bijvoorbeeld een bezoek aan het imposante Place Stanislas niet ontbreken. In Metz staat een bijzondere gotische kathedraal uit de middeleeuwen. Maar er zijn ook leuke dorpen te ontdekken. Een van onze persoonlijke favorieten is bijvoorbeeld Marville, helemaal in het noorden. Vanwege de bouwstijl heeft dit een heel mediterrane uitstraling. Ook leuk is een bezoek aan de geboortestreek van Jeanne d’Arc, op de grens van de departement Meuse en Vosges, bij het dorp Domrémy-la-Pucelle. Niet ver hiervandaan ligt het plaatsje Grand, met opmerkelijke overblijfselen uit de Romeinse tijd: onder meer een amfitheater en een imposante mozaïekvloer. Als je voor de natuur naar de Lorraine komt, maak dan eens een wandeling of fietstocht door het uitgestrekte Parc Naturel Régional de Lorraine. De ideale plek om tot rust te komen, tussen de bossen, rivieren en meren waan je je even helemaal weg van de wereld.

Champagnestreek

Ga je meer naar het westen, dan kom je al snel de Champagnestreek binnen. Vergis je niet, anders dan de naam doet vermoeden draait het hier niet alleen om de drank champagne. Hoewel de wijngaarden, die als een lappendeken door de hele streek liggen, een onmiskenbare aantrekkingskracht hebben, is er meer te zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van historische en kleurrijke steden als Troyes, met de vele vakwerkhuizen. Vogelliefhebbers komen aan hun trekken bij het Lac du Der-Chantecoq, een van de grootste meren van Frankrijk, waar vele duizenden kraanvogels leven. Tijdens de perioden van vogeltrek kan hun aantal tot boven de honderdduizend oplopen. De grootste concentratie wijngaarden ligt aan de noordwestkant. Hier vind je ook de fraaie historische stad Reims, waarvan de kathedraal wereldberoemd is. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd. En als je het over kerken hebt zit je ook in deze streek goed. Ontdek bijvoorbeeld Épine, een piepklein dorp waar een opmerkelijk grote kerk staat. Of de vele unieke houten vakwerkkerken bij het Lac du Der. Verspreid over de streek liggen verder tal van onbekende dorpen die vol staan met even zoveel karakteristieke vakwerkhuizen.

Ardennen

Ga je verder noordwaarts, dan arriveer je in de Ardennen. Hoewel de Belgische kant van dit bosgebied bekender is, hebben ook de Franse Ardennen veel te bieden. De Maas baant zich kronkelend een weg tussen de honderden meters hoge beboste heuvels door. Aan de rivier liggen interessante dorpen en steden, zoals Mouzon, Sedan, Charleville-Mézières en Monthermé. Een bezoek aan Sedan is in elk geval niet te missen, hier vind je namelijk het grootste fort van Europa. Omdat er een hotel in gevestigd is, kun je er zelfs in slapen. Houd je van wandelen, dan is Monthermé een goede uitvalsbasis. In de bossen en heuvels rondom dit plaatsje liggen tal van wandelroutes, die je naar mooie uitzichtpunten brengen. Na een inspannende dag is het heerlijk om bij te komen in een van de restaurantjes en hotels, waar typische streekgerechten worden opgediend. Als je geluk hebt krijg je dan ook nog enkele van de legendarische verhalen te horen die al eeuwenlang hun ronde doen in de streek, over duivels en ridders, gevoed door de talloze opmerkelijk gevormde rotsen die er in de Ardennen verspreid liggen. Tot slot mag ook een bezoek aan het vestingstadje Rocroi niet ontbreken. De verdedigingswerken van dit dorp zijn nog grotendeels in originele staat.


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant