Nîmes: stadswandeling langs de hoogtepunten

Nîmes is een stad met veel gezichten. Het ligt ingeklemd tussen de Camargue en de Cevennen, zit boordevol historie en is tegelijk levendig en modern. Dat alles zie je terug in de architectuur, maar ook in de lokale keuken, de culturele evenementen en misschien zit die veelzijdigheid ook wel in de volksaard. Onder de bezienswaardigheden zijn de Romeinse overblijfselen de hoogtepunten, maar er is meer te zien. In deze blog neem ik je mee met mijn stadswandeling door deze bijzonder mooie stad. En krijg je op het eind nog een tip voor een restaurant met heerlijke lokale gerechten.

Nîmes is een middelgrote stad, met in totaal zo’n 150.000 inwoners. De hoogtepunten van het oude centrum liggen redelijk ver uit elkaar, dus bereid je voor op een middagje flink wandelen, als je alles tenminste wilt zien. Mijn vertrekpunt van de wandelroute door de stad vormt de parkeergarage vlakbij het amfitheater, parking des Arènes. Er zijn een viertal parkeergarages in het centrum van de stad, waarvan deze het meest strategisch geplaatst is. Je zit hier vlak tegen het oude stadscentrum aan, en om de hoek ligt het oude Romeinse theater. De keuze voor deze garage betekent dus dat je na de wandeling door de stad, en nadat je van een leuk terrasje hebt genoten, nog maar kort hoeft te lopen om de auto te bereiken.

Arena van Nîmes

Het amfitheater van Nîmes is een prachtig voorbeeld van de bouwkunst van de Romeinen. Het is in een zeer goede staat, ondanks dat het een roerig verleden kent. Het stamt uit de eerste eeuw na Christus en bood destijds plaats aan zo’n 24.000 bezoekers. Het colosseum in Rome heeft als model gediend voor dit theater. Na de Romeinse tijd was het in gebruik als fort, en nog later in de middeleeuwen werd het een vrijwel op zichzelf staande wijk, met meer dan 200 huizen, een kerk en een klein kasteel. Pas in de negentiende eeuw werden al die toevoegingen weer verwijderd, en enkele decennia later ging het weer dienstdoen als arena. Vandaag de dag worden er nog steeds geregeld concerten en stierengevechten gehouden. Dat het nog steeds in gebruik is heeft wel een nadeel, het is daardoor geregeld gesloten voor bezoek, zo ook tijdens mijn bezoek aan Nîmes.

Nadat we van de esplanade Charles-de-Gaulle naar het amfitheater zijn gelopen vervolgen we de route over de boulevard Victor Hugo. Na enkele minuten lopen kom je vervolgens al snel bij de volgende niet te missen bezienswaardigheid.

Maison Carrée

Het Maison Carrée is een van de best bewaarde Romeinse tempels. Het gebouw bestaat uit een zuilengalerij en een afgesloten gedeelte, de cella geheten. Daarin worden vandaag de dag exposities gehouden en je kunt er een film bekijken over de geschiedenis van Nîmes. De Romeinse tempel, gebouwd van het jaar 10 voor Christus tot 3 na Christus was waarschijnlijk gewijd aan de kleinzonen van keizer Augustus.

We lopen verder naar het Square Antonin en slaan linksaf bij een kanaal, langs de Quai de la Fontaine. Nu bereiken we een groot stadspark waar ook nog enkele Romeinse overblijfselen te bewonderen zijn. Zo vind je er de Temple de Diane uit de tweede eeuw, die ander dan de naam doet vermoeden niet aan Diana gewijd was en waarschijnlijk ook niet als tempel dienst deed maar als bibliotheek. En ook elders in het park zijn Romeinse structuren te zien, zo is een deel van het bassin van Romeinse oorsprong en zijn er tegen de heuvel aan nog de vormen van een theater te ontdekken. Maar om het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van dit stadspark te ontdekken moet je een stuk de heuvel opklimmen.

Temple de Diane

Tour Magne

Je komt dan namelijk uit bij de Tour Magne, een pre-Romeinse uitkijktoren. In de Romeinse tijd werd deze onderdeel gemaakt van de stadsmuur die rondom de oude nederzetting lag, en verhoogd tot zo’n 36 meter. Vandaag de dag kun je omhoog klimmen tot ongeveer 32 meter hoogte, en je wordt dan beloond met een magnifiek uitzicht over Nîmes en omgeving. Bovenop vind je ook een oriëntatietafel met daarop de hoogtepunten van de omgeving.

Goed om te weten: met de combikaart Nîmes Romaine heb je tegen gereduceerd tarief toegang tot de bovenstaande drie Romeinse bezienswaardigheden.

Source de la Fontaine
Het amfitheater vanaf de Tour Magne

Na de Tour Magne te hebben beklommen, keren we terug richting het centrum via de Rue de la Tour Magne en de Rue Pasteur. Je komt dan uit op de brede Boulevard Gambetta, over welke we doorlopen richting de neogotische Église Saint-Baudile. Daar tegenover bevinden zich de fundamenten en restanten van de Romeinse stadspoort Porte d’Auguste. Na die te hebben bewonderd is het tijd om de nauwe straatjes van het stadscentrum in te duiken, in de richting van de kathedraal. Het grootste deel van dat centrum is autovrij, waardoor je hier heerlijk doorheen kunt struinen, op zoek naar leuke terrasjes en winkeltjes.

Na een tijdje zo door het centrum te hebben gelopen komen we uit op de Place du Marché. Dit gezellige pleintje biedt plaats aan enkele leuke terrasjes. We kiezen uit om op het terras van restaurant La Camargue neer te ploffen, om te genieten van een heerlijk streekgerecht uit de Camargue en bij te komen van alle indrukken. Een ideale plek op een rustig terras, met lekker eten voor een goede prijs. Nîmes is een prachtstad, en omdat we in een middagje nog lang niet alles gezien en beleefd hebben lijkt het me ook een goede bestemming voor een weekendje weg.

Porte d’Auguste

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

14 reacties op Nîmes: stadswandeling langs de hoogtepunten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid