4x nieuwe boeken voor het Frankrijkgevoel

Er zijn de afgelopen tijd weer een heleboel mooie boeken over Frankrijk verschenen. Onvergetelijke ervaringen op verborgen plekken, de geschiedenis van de Notre-Dame in vogelvlucht, vegetarische gerechten van de Franse Rivièra… de veelzijdigheid van Frankrijk is duidelijk terug te zien in de boeken over het land. Kies er dus eentje uit en reis in je hoofd af naar La Douce France.

New Map Frankrijk, Herbert Ypma

Toen we dit boek in de boekhandel zagen liggen, wisten we direct: dat willen we hebben. Dat kwam niet alleen door het mooie omslag, maar ook omdat het boek de echte Frankrijk Puur-sfeer ademt. De schrijver gaat in het veelzijdige land op zoek naar authentieke en sfeervolle ervaringen en accomodaties, “die de echte smaak van Frankrijk bieden”. Hij kruist daarbij opvallend vaak het pad van grote kunstenaars, die volgens hem een neus hebben voor zulk soort plekken. Je wordt in dit boek aangemoedigd om te gaan wandelen als Obelix, te dineren met legendarische berggidsen of te overnachten in de Onafhankelijke Republiek van Figuerolles, aan de hand verhalen en ervaringen van de auteur.

New Map Frankrijk – Verborgen parels en onvergetelijke ervaringen, Herbert Ypma, paperback, € 34,99

Bestel dit boek

Notre-Dame, Agnès Poirier

In Notre-Dame duikt Agnès Poirier, precies een jaar na de iconische brand, in de geschiedenis van de kathedraal, die voor velen meer is dan een gebouw van steen. Onze Vrouwe is een personage, met een grote rol in zowel het religieuze, seculiere en politieke Frankrijk. Poirier gaat uitgebreid in op alle historische personages en gebeurtenissen waarin de Notre-Dame op de een of andere manier een rol heeft gespeeld, van de eerste (naamloze) architecten, via de Disney-klassieker over de gebochelde klokkenluider tot aan de strijd om de reconstructie. Acht en een halve eeuw geschiedenis in vogelvlucht leidt af en toe tot een stroom aan namen of een vrij raciale sprong in de tijd, maar omdat er zoveel interessante informatie wordt gegeven is dit al gauw vergeven. 

Notre-Dame – De ziel van Parijs, Agnès Poirier, paperback, € 22,99

Bestel dit boek

Joie de Vivre, Sacha de Boer

Voor Joie de Vivre vroegen Sacha de Boer (fotograaf), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) tien topchefs om – op basis van recepten uit een klassiek Frans kookboek uit 1873 – ieder twee originele en moderne menu’s te ontwikkelen. De 60 overheerlijke gerechten die zo ontstonden, en die door Sacha prachtig werden gefotografeerd, zijn ook door thuiskoks goed te maken.

De drie hartsvriendinnen houden van het Franse leven en brengen geregeld samen tijd door in Janines oude huis in de Bourgogne. Koken, lekker eten en goede gesprekken spelen daarbij altijd een belangrijke rol. Het lifestyle kookboek Joie de Vivre is hun ode, en die van de tien chefs, aan de Franse keuken.

Joie de Vivre – Ode aan de Franse Keuken, Sacha de Boer, hardcover, € 29,99

Bestel dit boek

Heuvel, Jean Giono

In juni 1927 reist Jean Giono met zijn zwangere vrouw van Manosque naar de Drôme. Het is een autorit van een paar uur dwars door het onherbergzame landschap van de Provence, onder andere langs het Montagne de Lure en de Mont Ventoux. De impressies van Giono hebben als inspiratie gediend voor ‘Colline’ (Heuvel), Giono’s debuutroman die twee jaar later zou verschijnen. ‘Heuvel’ speelt zich af in een gehucht met vier huizen in de buurt van het Montagne de Lure, rondom een fontein, de enige waterbron. De bewoners krijgen te maken met een paar onfortuinlijke voorvallen en proberen wanhopig deze incidenten te duiden en zoeken hulp bij de dorpsoudste, Janet, die aan bed gekluisterd is en ijlend in een onbegrijpelijke taal begint te spreken.

Heuvel, Jean Giono, paperback, € 28,35

Bestel dit boek

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant