Navarrenx
Nouvelle-AquitainePyrénées-Atlantiques

Navarrenx, stadje met vestingwerken in de Béarn

De voormalige Franse provincie Béarn ligt aan de voet van de Pyreneeën en heeft een zeer gevarieerd landschap. Tussen het hoogste en laagste punt zit bijna drieduizend meter hoogteverschil. Aan de westkant van de streek ligt de leuke vestingstad Navarrenx. Het is de eerste vestingstad in Frankrijk die met bastions werd uitgerust. Dit nieuwe type verdedigingswerken kwam er om beter weerstand te kunnen bieden tegen het zware geschut dat kort na de middeleeuwen in gebruik raakte. Gewone stadsmuren waren in die tijd niet meer voldoende om aanvallen af te weren.

Streektips

Zelf een bezoek brengen aan Navarrenx? Misschien heb je wat aan deze tips!

In de zomer van 2021 reden we vanuit ons hotel in de buurt van Saint-Jean-Pied-de-Port op een dag in westelijke richting naar de Béarn. Na een mooie wandeling bij Lescun keerden we terug naar Baskenland via Navarrenx. We waren er aan het eind van de dag, dus besloten er een hapje te gaan eten. Maar niet voor een rondje door de stad te hebben gelopen.

Kruithuisje

We begonnen bij de Porte Saint-André, een imposant bouwwerk dat deels uit de zestiende en deels uit de zeventiende eeuw stamt. Je kunt vrijwel helemaal over de oude muren en bastionnen lopen. We lopen vanaf de Porte Saint-André linksom en komen dan al snel bij het oude kruithuis. Als het open is, is het de moeite waard om even naar binnen te lopen. Je kunt dan namelijk een bijzonder fenomeen ervaren. De muren en het plafond zijn zo gevormd dat je, als je in de ene hoek staat en richting de muur fluistert, je het in de andere hoek kraakhelder kunt horen, alsof de persoon die fluistert direct naast je staat.

Navarrenx mist een beetje de pittoreske straatjes van een vestingstadje als Villefranche-de-Conflent aan de oostkant van de Pyreneeën of Colmars in de Alpen, maar het is alsnog een bezoek waard. Het is zelfs onderscheiden met het label Plus beaux villages de France, waarschijnlijk vooral vanwege de goede staat van de verdedigingswerken. Tot aan 1871 was er een garnizoen gelegerd in Navarrenx. Daarna kwam er, op initiatief van de bevolking zelf, een einde aan ruim honderden jaren militaire geschiedenis. Hoewel er in de twintigste eeuw aardig wat sporen van de militairen zijn verdwenen, kun je op diverse plekken nog de sfeer van weleer terugvinden. Loop ook zeker even naar de kerk en het centrale plein. Daar vind je enkele kleurrijke huizen, die grotendeels uit de zestiende tot achttiende eeuw stammen. Niet te missen is ook het grote arsenaalgebouw, waar een bescheiden tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van de stad.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Mooi , zojuist Navarrenx ingelast op onze reisroute met de motor ,een tour de France in 21 ritdagen en 30 dagen onderweg . Op 8 april starten we (mijn vriendin 🇨🇵 en ikzelf 🇧🇪 ) van uit Bergues. Op de rit steken we eens ons hoofd binnen in de aangrenzende buurlanden. Bedankt voor de tip
    Groetjes Jeanne -Marie en Dirk

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant