Navarrenx, stadje met vestingwerken in de Béarn

De voormalige Franse provincie Béarn ligt aan de voet van de Pyreneeën en heeft een zeer gevarieerd landschap. Tussen het hoogste en laagste punt zit bijna drieduizend meter hoogteverschil. Aan de westkant van de streek ligt de leuke vestingstad Navarrenx. Het is de eerste vestingstad in Frankrijk die met bastions werd uitgerust. Dit nieuwe type verdedigingswerken kwam er om beter weerstand te kunnen bieden tegen het zware geschut dat kort na de middeleeuwen in gebruik raakte. Gewone stadsmuren waren in die tijd niet meer voldoende om aanvallen af te weren.

In de zomer van 2021 reden we vanuit ons hotel in de buurt van Saint-Jean-Pied-de-Port op een dag in westelijke richting naar de Béarn. Na een mooie wandeling bij Lescun keerden we terug naar Baskenland via Navarrenx. We waren er aan het eind van de dag, dus besloten er een hapje te gaan eten. Maar niet voor een rondje door de stad te hebben gelopen.

Kruithuisje

We begonnen bij de Porte Saint-André, een imposant bouwwerk dat deels uit de zestiende en deels uit de zeventiende eeuw stamt. Je kunt vrijwel helemaal over de oude muren en bastionnen lopen. We lopen vanaf de Porte Saint-André linksom en komen dan al snel bij het oude kruithuis. Als het open is, is het de moeite waard om even naar binnen te lopen. Je kunt dan namelijk een bijzonder fenomeen ervaren. De muren en het plafond zijn zo gevormd dat je, als je in de ene hoek staat en richting de muur fluistert, je het in de andere hoek kraakhelder kunt horen, alsof de persoon die fluistert direct naast je staat.

Navarrenx mist een beetje de pittoreske straatjes van een vestingstadje als Villefranche-de-Conflent aan de oostkant van de Pyreneeën of Colmars in de Alpen, maar het is alsnog een bezoek waard. Het is zelfs onderscheiden met het label Plus beaux villages de France, waarschijnlijk vooral vanwege de goede staat van de verdedigingswerken. Tot aan 1871 was er een garnizoen gelegerd in Navarrenx. Daarna kwam er, op initiatief van de bevolking zelf, een einde aan ruim honderden jaren militaire geschiedenis. Hoewel er in de twintigste eeuw aardig wat sporen van de militairen zijn verdwenen, kun je op diverse plekken nog de sfeer van weleer terugvinden. Loop ook zeker even naar de kerk en het centrale plein. Daar vind je enkele kleurrijke huizen, die grotendeels uit de zestiende tot achttiende eeuw stammen. Niet te missen is ook het grote arsenaalgebouw, waar een bescheiden tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van de stad.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.