Cap de Carteret

Natuurvakantie in Frankrijk, tips en de mooiste plekken

Frankrijk is hét land voor een natuurvakantie. Je hebt er indrukwekkende rotsachtige kusten, eindeloze bossen, imposante bergketens en prachtige riviervalleien. Geniet tijdens een natuurvakantie van het buitenleven, of je nu op een camping of in een mooi natuurhuisje zit. Wat zijn de mooiste plekken voor een vakantie in de natuur?

De natuur in Frankrijk, ga je er even voor zitten? Frankrijk telt namelijk maar liefst elf nationale natuurparken (waarvan drie overzees) en meer dan vijftig regionale natuurparken. Tijdens onze reizen door het land hebben we er al heel wat van bezocht. We maakten er wandelingen en fietstochten, en verbleven op prachtige plekken middenin de natuur. Waarom is een natuurvakantie in Frankrijk zo leuk? Wat mij betreft vanwege het onverwachte, zo kun je plotseling oog in oog komen te staan met bijzondere diersoorten en prachtige bloemen. In de Alpilles kwam er bijvoorbeeld ineens een groepje zwarte wouwen vak over ons hoofd gescheerd, en in Baskenland zagen we tientallen gieren boven de hellingen cirkelen. En in de Vercors belandden we tijdens een wandeling ineens op een hoogvlakte vol met edelweiss. Wil je ook zulke ervaringen meemaken? Dan is een natuurvakantie in Frankrijk echt een aanrader.

Mooiste natuurgebieden

#1 Natuurvakantie in de Voor-Alpen

Met stip op nummer één voor een natuurvakantie, staan de Voor-Alpen, en dan met name de gebieden Vercors, Chartreuse en Bauges. Het zijn rustige streken met middelhoge bergen, heerlijke wandelpaden en indrukwekkende uitzichten op de rest van de Alpen. Je vindt er kleine dorpen temidden van uitgestrekte, dunbevolkte natuur. Er zijn tal van avontuurlijke wandelingen te maken, maar het zijn ook gebieden waar je gewoon heerlijk op een plekje met uitzicht kunt gaan zitten, om helemaal tot rust te komen. Bovendien is er een veelzijdige flora en fauna, met onder meer bijzondere vogelsoorten.

#2 Natuurvakantie in de Ariège

Voor natuurliefhebbers is de Ariège in de Pyreneeën een waar paradijs. Je hebt er indrukwekkende pieken in het hooggebergte, verborgen bergmeren, prachtige rivierdalen en mooie dorpen en andere culturele pareltjes. Deze dunbevolkte streek is ideaal voor wandelaars, die niet terugschrikkken voor een avontuurlijke bergwandeling.

#3 Natuurvakantie in de Haut-Languedoc

Van dichte bossen tot grote meren, van lieflijke bergdalen tot grillige gorges, je vindt het in de Haut-Languedoc. Deze dunbevolkte streek is ideaal voor wandelaars en fietsers. Ontdek bijvoorbeeld de voie verte Passa Païs, of ga wandelen in de Monts de Lacaune en de Monts de l’Espinouse.

#4 Natuurvakantie bij de Gorges du Verdon

In de zomer kan het er wat druk en toeristisch zijn, maar dat is dan ook met een reden: de Gorges du Verdon is een van de indrukwekkendste rivierkloven van Frankrijk, en zelfs van heel Europa. Je kunt er wandelen, wij liepen er bijvoorbeeld over het Sentier de l’Imbut helemaal onderin de kloof. Maar ook leuk is het om met een bootje vanaf het Lac de Sainte-Croix de kloof in te varen. Ben je wel in de zomer, dan vind je in de nabije omgeving alsnog veel rustige plekken waar je heerlijke wandelingen kunt maken, zoals bij de Cadières de Brandis.

#5 Natuurvakantie in Cotentin

Normandië is ook een prachtige bestemming voor een natuurvakantie. Ontdek bijvoorbeeld het ruige en afgelegen schiereiland Cotentin. Je vindt hier indrukwekkende rotskusten waarlangs mooie wandelpaden slingeren, en hebt er fraaie vergezichten op de zee en de Kanaaleilanden. Ook dit is een dunbevolkte streek, met enkele fijne campings, zowel grotere als kleinere.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen


Mooiste accommodaties voor een natuurvakantie

Als je optimaal van een natuurvakantie wilt genieten, kun je het beste een zo natuurlijk mogelijk gelegen onderkomen uitzoeken. Gelukkig zijn er daarvan in Frankrijk heel wat. Van eenvoudige huisjes in de campagne tot houten blokhutten in het bos, van rustige natuurcampings op de mooiste plekken tot natuurlijk gelegen vakantieparken.

Natuurhuisje.nl

Voor het grootste aanbod van bijzondere accommodaties midden in de natuur kun je het beste terecht op de website Natuurhuisje.nl. Hun aanbod bestaat uit vele tientallen vakantiehuizen, op de meest unieke plekken.

Ga naar de website

Huttopia

Wij hebben ook goede ervaringen met de natuurlijk gelegen campings en vakantieparken van Huttopia. Zo verbleven we bijvoorbeeld op La Plage Blanche in de Jura en Fontvieille in de Alpilles.

Ga naar de website

Minicampings in de natuur

Maar ook voor kleinere campings kun je in Frankrijk terecht. Wij zoeken vaak via ANWBCamping.nl, waar je onder meer kunt filteren op grootte en ligging.

Ga naar de website

Georganiseerde wandel- of fietsvakanties

Wil je het helemaal goed geregeld hebben, en de moeite van het zelf naar een accommodatie of bestemming zoeken overslaan? Denk dan eens aan een natuurvakantie met SNP Natuurreizen. Je kunt onder meer kiezen uit prachtige autorondreizen langs hotels in diverse natuurgebieden. Ook zijn er georganiseerde wandel- en fietsreizen, zowel groepsreizen als individuele vakanties, in de mooiste streken van het land.

Bekijk het aanbod van SNP Natuurreizen in Frankrijk

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant