Narbonne
AudeOccitanie

Wandeling langs de bezienswaardigheden van Narbonne

Narbonne is een van de oudste steden van Frankrijk en een leuke bestemming voor een dagje uit. Wandel door de gezellige straatjes, vergaap je aan de monumentale gebouwen en geniet van de mediterrane sfeer in deze mooie, kleurrijke stad! Ik neem je in deze blog mee met een wandeling die ik door het centrum van Narbonne maakte en waarmee ik langs de belangrijkste hoogtepunten van de stad kwam.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar Narbonne en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het is nog vroeg op de dag als ik mijn auto parkeer in Parking Mirabeau Indigo, aan de oever van het Canal de la Robine, midden in de stad. De ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen, want je staat hier op een steenworp afstand van alle bezienswaardigheden in het centrum.

Markthal

Als ik de garage uitstap, valt me direct de grote markthal op die in mijn blikveld verschijnt.

Deze werd ruim honderd jaar geleden gebouwd en huisvest vandaag de dag meer dan zeventig markthandelaren. Het is een van de mooiste markthallen van Frankrijk, en je kunt er terecht voor alle soorten verswaren, zoals vlees, kaas, groente, fruit en vis. Natuurlijk mogen ook kaas, wijn en bloemen niet ontbreken in het assortiment van deze bijzondere overdekte markt.

De markthal van Narbonne
De markthal van Narbonne

Canal de la Robine

Vroeger kwamen de verse producten voor de markt onder meer binnen via het Canal de la Robine, waar ik langs loop na mijn bezoek aan de markt. Het is een zijtak van het beroemde Canal du Midi, en werd in de zeventiende eeuw gebouwd zodat ook Narbonne aangesloten werd op het waternetwerk dat de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt. Net als het Canal du Midi ziet het er allemaal heel pittoresk uit, zeker hier midden in de stad met de gezellige, zonovergoten kades.

Pont des Marchands

Wanneer je via het kanaal richting de kathedraal loopt, dan kom je langs de Pont des Marchands. Het is een van de weinige bruggen in Frankrijk waar bovenop gewoon huizen staan waar nog in geleefd wordt. De oorsprong van de brug gaat terug tot de Romeinse tijd, de brug volgt het spoor van de Via Domitia, de oude Romeinse weg die door Zuid-Frankrijk liep. In vroeger tijden waren er minstens zes bogen, tegenwoordig is er nog een zichtbaar. De andere doen inmiddels dienst als gewelfde kelders voor de huizen die erboven staan.

Paleis van de Aartsbisschop

Ik loop via de Pont des Marchands het kanaal over, en kom al snel op het grote plein met daaraan het Paleis van de Aartsbisschop. Dit bouwwerk valt op door de grote vierkante middeleeuwse torens, en daaraan verbonden de neogotische façade van het gemeentehuis, een ontwerp van de negentiende-eeuwse architect Viollet-le-Duc. Naast het gemeentehuis zijn hier ook twee musea gevestigd, het musée d’art et d’histoire en het musée archéologique.

Bisschoppelijk paleis
Bisschoppelijk paleis
Passage tussen het paleis en de kathedraal
Passage tussen het paleis en de kathedraal
Museum
Museum

Via Domitia

Op het plein voor het paleis vind je een leuk overblijfsel van de oude Romeinse weg die hier liep. Dichterbij de Romeinse tijd komen dan hier kan bijna niet! Midden in het plein kun je via een gat in het stratendek zo de oude stenen uit de Romeinse tijd oplopen. Een bijzondere manier om in de voetsporen van de Romeinen te treden.

Via Domitiana
Via Domitia

Kathedraal

De Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur is een blikvanger in Narbonne. Het bijzondere is dat deze dertiende-eeuwse kathedraal nooit voltooid werd. Ambitieus waren de plannen wel, maar gebrek aan geld en allerlei andere problemen zorgden ervoor dat het in de loop der tijd nooit afgemaakt werd. Wel is het nog steeds de op vier na hoogste kathedraal van het land. De kerk bezit onder meer een mooi koor met houtwerk.

Kathedraal van Narbonne
Kathedraal van Narbonne
Kathedraal van Narbonne
Kathedraal van Narbonne
Kathedraal van Narbonne
Kathedraal van Narbonne

Horreum romain

Het klinkt eng, als horror, maar dat is het niet. Het Horreum Romain zijn oude kelders uit de eerste eeuw voor Christus, van waarschijnlijk een warenhuis of markt. Je kunt het keldercomplex bezichtigen en krijgt er een idee hoe de stad in de Romeinse tijd was gebouwd. Een unieke plek in Frankrijk, deze kelders met een oppervlakte van ongeveer 40 bij 50 meter. Ik loop er vanaf de kathedraal naar toe, maar kom er achter dat het die dag helaas gesloten is. Een mooie reden om nog eens terug te komen in deze gezellige stad!

Horreum
Horreum
Tuin van het paleis
Tuin van het paleis
Narbonne
Narbonne
Narbonne
Narbonne
Tuin van het bisschoppelijk paleis
Een Nederlands gedicht van Gerrit Kouwenaar, op de grond in de tuin van het bisschoppelijk paleis.

    1. Helaas kan ik daar niets over vinden, ik vind alleen mensen die op de camperplaats buiten de stad hebben geparkeerd en vandaar met de bus zijn gegaan… maar wellicht kan een ervaringsdeskundige hier je helpen aan de gevraagde info?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant