A Muvrella
CorsicaHaute-Corse

Wandeling naar een bergtop op Corsica: de Muvrella bij Haut-Asco

Er zijn maar weinig plekken in Frankrijk waar je na een stevige wandeling zó beloond kan worden met uitzicht. Deze bergwandeling vanuit het afgelegen Asco-dal leidde me naar een bergtop met een wondermooi panorama over de omliggende bergtoppen en de baai van Calvi. Onderweg kijk je ook al je ogen uit, over het ruige bergdal en de tegenoverliggende Monte Cinto, de hoogste berg van het eiland.

Streektips

Zelf ook mooie wandelingen op Corsica maken? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

We hadden de wandeling van vandaag uitgekozen als voorbereiding van de beklimming van de Monte Cinto, die voor de volgende dag gepland stond. Een soort generale repetitie dus, en al snel blijkt het een goede keuze. Onder een stralend zonnetje lopen we vanuit het piepkleine ski-oord Haut-Asco de steile berghelling aan de noordkant op. We volgen hier het pad van de GR20, de bekende wandelroute die het berggebied van Corsica doorkruist.

Haut-Asco is niet alleen een tussenstop op de route van deze langeafstandswandeling, je kunt er ook mooie dagwandelingen maken. Je bereikt het skidorpje na een veertig minuten durende rit door het prachtige dal van Asco, over een smal weggetje dat kronkelend door de Gorges de l’Asco loopt. Zo aan het begin van de herfst is het erg rustig hier in het dal, na het dorp Asco komen ons geen tegenliggers meer tegemoet. En ook tijdens de wandeling zijn we de enigen op de berg. Ideale omstandigheden om onder de indruk te raken van de grootse landschappen, de rust, de ruimte.

A Muvrella

Steil pad

De eerste meters van het GR20-pad omhoog zetten al direct de toon voor het vervolg. Een smal bergpaadje slingert omhoog tegen de rotsen op, soms is het goed zoeken naar de roodwitte aanduidingen op de stenen. Eerst gaat het nog door een dun naaldbos, later over kale rotswanden en door nauwe kloven. En hier en daar is het slim om je handen te gebruiken, om evenwicht tegen de rotsen te zoeken of om je omhoog te trekken. Verdwalen kan je hier echter gelukkig niet echt, je moet hoe dan ook gewoon omhoog.

Na zo’n vijfhonderd meter klimmen bereiken we de Bocca di Stagnu, waar we het pad van de GR20 verlaten. Dat loopt weer verder naar beneden, wij moeten rechts omhoog, voor de laatste loodjes naar de top van de Muvrella. Nog zo’n 200 meter klimmen, waarbij je de keus hebt uit een makkelijkere variant en een moeilijkere. Als je beide varianten ziet namelijk, want pas bij de afdaling merken we dat er ook een makkelijkere variant is. We volgen de steenhoopjes omhoog en komen al snel bij een lastige passage waarbij we de handen echt weer nodig hebben. Rotsklimmen hoort er helemaal bij als je hoog in de bergen gaat wandelen op Corsica. Als de moed me bijna in de schoenen zakt, vlakt het echter weer af en nog vrij plotseling staan we bovenop de Muvrella.

Panorama

De Muvrella is een soort Monte Cinto in het klein, want vanaf de top heb je een vrijwel gelijk panorama over de noordwestkant van Corsica. Het meest opvallende is het prachtige uitzicht op het stadje Calvi en de baai van Calvi. En overal om je heen de roodgekleurde rotsen, die het landschap een unieke uitstraling geven. Wanneer ik me omdraai zie ik de bergketen van de Monte Cinto liggen, nog zo’n zeshonderd meter hoger dan waar we nu al staan. En ik weet: morgen sta ik hier bovenop, bij leven en welzijn. Ik kan alleen maar vermoeden dat het uitzicht daarboven nog grootser moet zijn dan hier, en vraag me af hoe en of dat überhaupt mogelijk is.

Meer weten over deze wandeling? Bekijk de route op Bergwandelroutes.nl!

A Muvrella
A Muvrella

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant