beaune-musee-vin-wijnmuseum
Bourgogne-Franche-ComtéCôte d'Or

Twintig eeuwen geschiedenis in het wijnmuseum van Beaune

Het Musée du Vin in de stad Beaune ligt ingeklemd tussen de Rue Paradis en de Rue d’Enfer (‘straat van de hel’). We zullen maar niet speculeren over wat dat met de wijn te maken heeft… Bij een bezoek aan de Bourgogne mag een bezoek aan het wijnmuseum eigenlijk niet ontbreken. Heb je geen tijd om het museum te bezoeken, steek dan alleen even de binnenplaats over en bekijk de gratis expositie met grote, oude wijnpersen.

Neem voordat je het Musée du Vin binnengaat eerst de tijd om de buitenkant van het gebouw te bekijken. Het museum is namelijk gevestigd in het veertiende eeuwse Hôtel des ducs de Bourgogne. In dit paleis installeerde hertog Philippe II van Bourgondië in 1354 onder meer de zetel van het Bourgondische parlement. Nu resten nog een aantal sfeervolle vakwerkhuizen en de veertiende eeuwse wijnkelder, waarin de oude wijnpersen staan opgesteld.

Van Bacchus tot braspartij

In het museum wordt je meegevoerd langs twintig eeuwen geschiedenis van de wijn en wijnbouw. Op bijna duizend vierkante meter permanente tentoonstelling, verdeeld over twee verdiepingen, krijg je in een krap uur een geschiedenisles van de Griekse en Gallo-Romeinse tijd tot braspartijen en drinkliederen in het moderne leven.

Wijnkenners

In de verschillende zalen van het museum wordt steeds een ander element van de wijnbouw behandeld. Een zaal met een grote maquette laat de druiventeelt in Bourgondië zien. We leren dat wijn in deze streek van drie druivensoorten wordt gemaakt: pinot noir (rood), chardonnay (wit) en aligoté (wit). Daarna volgen zalen over het oogsten van de druiven, het maken van rode, witte en mousserende wijn, de kuiperij en de evolutie van de wijnfles. Aan de hand van beschrijvingen, oude gereedschappen, quizvragen en geur- en audioinstallaties worden we opgeleid tot echte wijnkenners.

Praktische informatie

  • Parkeren: Place Madeleine, een paar minuten lopen van het centrum
  • Duur bezoek Musée du Vin: Ongeveer een uur
  • Meer informatie: Website van de stad Beaune

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Frans Rutgers zegt:

    Hallo, met veel plezier lees ik je blogs over Frankrijk. Ik mis zo af Wat smakelijke info. Je blog over het wijnmuseum in Beaune is bijzonder informatief, maar wist je dat er een marché aux vins is waar je tegen een kleine vergoeding kennis kan maken met alle wijnen uit de bourgogne. Het beste is om achter in de kelders te beginnen met proeven want daar liggen de beste wijnen. De tastevin mag je overigens houden. De Pinot Noir, in de Bourgogne, het meest gebruikte druivenras, is dit door een decreet van de hertog van Bourgogne geworden.

    1. Leuke aanvullende tips, dankjewel! De boekhandel Athenaeum, tegenover de Hospices, is ook een aanrader voor wijnliefhebbers. Je zult op niet veel plekken zoveel boeken over wijn bij elkaar zien liggen!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant