Musée des Augustins te Toulouse, sfeervol museum in oud klooster

Frankrijk is rijk aan oude kloosters, waarvan de meeste hun oorspronkelijke functie inmiddels al lang verloren zijn. Maar gelukkig hebben er veel een nieuwe bestemming gekregen, waardoor ze nog altijd te bezichtigen zijn. Zo ook het couvent des Augustins in Toulouse, dat aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd werd en in de hoogtijdagen plaats bood aan zo’n tweehonderd monniken van de Augustijner orde. Vandaag de dag is het musée des beaux-arts er gevestigd.

Wanneer je door de poorten van het Musée des Augustins stapt, is het alsof je een compleet andere wereld binnenkomt. Het bevindt zich namelijk in een van de drukste gebieden van het centrum van Toulouse, maar eenmaal binnen is er weinig van die drukte te merken. Kom tot rust in de binnenplaats, geniet van de strak aangelegde tuin, de zonnestralen waardoor de stenen en planten iedere minuut een andere kleur lijken te krijgen, de gewijde sfeer die er nog altijd heerst.

Bijzonder aan dit museum is dat het in feite een van de oudste musea van Frankrijk is. Al in 1795 opende het de deuren op de huidige plek, en dat is maar enkele jaren later dan het Louvre te Parijs. Door de eeuwen heen is het steeds een museum gebleven.

Omdat het klooster al zolang niet meer als zodanig in gebruik is, zijn veel van de originele klooster-ruimtes in de loop der tijd van bestemming veranderd, of zelfs compleet verbouwd. De tuin met de omliggende kloostergang is bijvoorbeeld niet origineel, maar later in oude stijl gebouwd. En aan de westzijde wordt de kloostertuin begrensd door een negentiende-eeuws bouwwerk van de bekende architect Eugène Viollet-Le-Duc.

Die mengeling van echt oude gebouwen en modernere architectuur geeft het museum een bijzondere uitstraling. Het meest authentiek, veertiende eeuws dus, zijn de zuidoostkant en de kerk aan de noordkant van het kloostercomplex. Deze kerk wordt beschouwd als een bijzonder fraai voorbeeld van de streekarchitectuur aan het eind van de Middeleeuwen, met zowel Franse als Spaanse invloeden.

De decemberzon verlicht de binnenplaats van het museum.

De collectie van het museum is heel divers. Wanneer je een rondje door het museum maakt, kom je allereerst een verzameling (voornamelijk) religieuze beelden en grafmonumenten tegen, die afkomstig zijn van diverse inmiddels afgebroken of verbouwde kerken en kloosters uit de omgeving. In de kerk is een gedeelte omgebouwd voor gebruik voor tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik er was, was er bijvoorbeeld een expositie met schilderijen met afbeeldingen van binnenplaatsen. Deze tentoonstelling loopt tot april 2017.

In het grote bijgebouw van Viollet-Le-Duc vind je op de begane grond opnieuw religieus beeldhouwwerk. Op de eerste etage hangen grote en kleine schilderijen met verschillende scènes, van onder meer Franse, Spaanse en Hollandse meesters.

Een van de talloze religieuze beelden die er te zien zijn.

Het mooie orgel in de kerk van het museum ziet er erg oud is, maar is het totaal niet. Het werd in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw gebouwd, geïnspireerd op de Noord-Duitse barokorgels, en met een uiterlijk dat renaissance-invloeden vertoont. Iedere woensdagavond is er een concert van een half uur.

Een van de schilderijen van de tijdelijke tentoonstelling in de kerk.
In het museum vind je veel eeuwenoude overblijfselen van kerken en kloosters uit de omgeving.
‘Salon Rouge’ van het museum, met werken van bekende meesterschilders.
De ondergaande zon versterkt de serene sfeer die er in de gebouwen van het oude klooster hangt.

De entree tot het museum is vanaf 5 euro voor volwassenen, of gratis met de Toulouse-pas. Het museum is dagelijks – behalve maandag – geopend van 10 tot 18 uur, en ‘s woensdags tot 21 uur.

www.toerisme-midi-pyrenees.nl
www.toulouse-visit.com
France.fr

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.