Musée des Augustins te Toulouse, sfeervol museum in oud klooster

Frankrijk is rijk aan oude kloosters, waarvan de meeste hun oorspronkelijke functie inmiddels al lang verloren zijn. Maar gelukkig hebben er veel een nieuwe bestemming gekregen, waardoor ze nog altijd te bezichtigen zijn. Zo ook het couvent des Augustins in Toulouse, dat aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd werd en in de hoogtijdagen plaats bood aan zo’n tweehonderd monniken van de Augustijner orde. Vandaag de dag is het musée des beaux-arts er gevestigd.

Streektips

Zelf op stedentrip naar Toulouse? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wanneer je door de poorten van het Musée des Augustins stapt, is het alsof je een compleet andere wereld binnenkomt. Het bevindt zich namelijk in een van de drukste gebieden van het centrum van Toulouse, maar eenmaal binnen is er weinig van die drukte te merken. Kom tot rust in de binnenplaats, geniet van de strak aangelegde tuin, de zonnestralen waardoor de stenen en planten iedere minuut een andere kleur lijken te krijgen, de gewijde sfeer die er nog altijd heerst.

Bijzonder aan dit museum is dat het in feite een van de oudste musea van Frankrijk is. Al in 1795 opende het de deuren op de huidige plek, en dat is maar enkele jaren later dan het Louvre te Parijs. Door de eeuwen heen is het steeds een museum gebleven.

Omdat het klooster al zolang niet meer als zodanig in gebruik is, zijn veel van de originele klooster-ruimtes in de loop der tijd van bestemming veranderd, of zelfs compleet verbouwd. De tuin met de omliggende kloostergang is bijvoorbeeld niet origineel, maar later in oude stijl gebouwd. En aan de westzijde wordt de kloostertuin begrensd door een negentiende-eeuws bouwwerk van de bekende architect Eugène Viollet-Le-Duc.

Die mengeling van echt oude gebouwen en modernere architectuur geeft het museum een bijzondere uitstraling. Het meest authentiek, veertiende eeuws dus, zijn de zuidoostkant en de kerk aan de noordkant van het kloostercomplex. Deze kerk wordt beschouwd als een bijzonder fraai voorbeeld van de streekarchitectuur aan het eind van de Middeleeuwen, met zowel Franse als Spaanse invloeden.

De decemberzon verlicht de binnenplaats van het museum.

De collectie van het museum is heel divers. Wanneer je een rondje door het museum maakt, kom je allereerst een verzameling (voornamelijk) religieuze beelden en grafmonumenten tegen, die afkomstig zijn van diverse inmiddels afgebroken of verbouwde kerken en kloosters uit de omgeving. In de kerk is een gedeelte omgebouwd voor gebruik voor tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik er was, was er bijvoorbeeld een expositie met schilderijen met afbeeldingen van binnenplaatsen. Deze tentoonstelling loopt tot april 2017.

In het grote bijgebouw van Viollet-Le-Duc vind je op de begane grond opnieuw religieus beeldhouwwerk. Op de eerste etage hangen grote en kleine schilderijen met verschillende scènes, van onder meer Franse, Spaanse en Hollandse meesters.

Een van de talloze religieuze beelden die er te zien zijn.
Het mooie orgel in de kerk van het museum ziet er erg oud is, maar is het totaal niet. Het werd in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw gebouwd, geïnspireerd op de Noord-Duitse barokorgels, en met een uiterlijk dat renaissance-invloeden vertoont. Iedere woensdagavond is er een concert van een half uur.
Een van de schilderijen van de tijdelijke tentoonstelling in de kerk.
In het museum vind je veel eeuwenoude overblijfselen van kerken en kloosters uit de omgeving.
‘Salon Rouge’ van het museum, met werken van bekende meesterschilders.
De ondergaande zon versterkt de serene sfeer die er in de gebouwen van het oude klooster hangt.

De entree tot het museum is vanaf 5 euro voor volwassenen, of gratis met de Toulouse-pas. Het museum is dagelijks – behalve maandag – geopend van 10 tot 18 uur, en ‘s woensdags tot 21 uur.

www.toerisme-midi-pyrenees.nl
www.toulouse-visit.com
France.fr

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant