Ken je ze, van die pittoreske eeuwenoude stadjes en dorpjes in Frankrijk die helemaal op het toerisme zijn ingesteld en waar elk detail in perfecte oude staat lijkt te zijn? Wel, Murat is niet zo’n stadje. Hier (nog) geen voor auto’s afgesloten oud stadscentrum en ook geen massa’s toeristen. Wel heel veel oude gebouwen in de typische stijl van de streek, met de donkere vulkaansteen. Een stadje waar nog echt geleefd wordt.
Zelf op reis naar de Cantal? Misschien heb je dan wat aan deze tips!
De geschiedenis van Murat voert heel lang terug in de tijd. Al in de derde eeuw na Christus is er een vermelding van het stadje. In het Keltisch betekent de stadsnaam ‘steile rots’. Het plaatsje ligt dan ook tegen een helling aangebouwd. Maar na die vermelding in de derde eeuw blijft het lange tijd stil in de geschiedkundige boeken, tot in de elfde eeuw verteld wordt dat Murat een invloedrijk graafschap is, met een kasteel dat er ‘al lang’ staat.
In de honderdjarige oorlog met de Engelsen werd Murat zwaar getroffen. Verschillende keren werd het geplunderd, en het verloor de helft van het aantal inwoners. In die tijd verdienden de inwoners hun geld vooral met het fokken van koeien van het Salers-ras en de verkoop van kaas. De grootste bloeiperiode voor de stad kwam in de 18e eeuw, toen Murat een belangrijke handelsstad werd.
Bezienswaardigheden
Waarom moet je zeker eens een bezoek aan Murat brengen? Je vindt er verschillende oude gebouwen uit de middeleeuwen en renaissance, waaronder het bijzondere Musée de la Faune, een museum dat een overzicht geeft van diersoorten uit de omgeving en wereldwijd, gevestigd in een prachtig gerenoveerd renaissance-stadspaleis. Een rondwandeling voert je langs de stadswallen en door de oudste gedeeltes van de stad, waarbij je geregeld een mooi uitzicht hebt op de rest van de omgeving.
En ook in de nabije omgeving zijn diverse bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de rocher de Bonnevie, met zijn basalten ‘orgelpijpen’, en daarbovenop een 14-meter hoog standbeeld van Maria, Notre-Dame-de-la-Haute-Auvergne. Of het middeleeuwse château d’Anterroches, dat helaas niet van binnen te bezichtigen is maar dat je vanuit de wijde omgeving kunt zien. En met een half uurtje rijden sta je bovenop de Puy Mary.