Mouzon
ArdennesGrand-Est

Mouzon, stadje aan de Maas met gotische abdijkerk

Grote oeroude bouwen liggen in de Franse Maasstreek niet voor het oprapen. Twee Wereldoorlogen in de twintigste eeuw en de Frans-Duitse oorlog in de negentiende eeuw hebben daar teveel schade voor aangericht. Een uitzondering vormt het stadje Mouzon, een twintigtal kilometer schuin onder Sedan. Hier vind je een indrukwekkende kerk die qua proporties en bouwstijl weinig onderdoet voor de kathedralen in de rest van Noord-Frankrijk. Het bouwwerk maakt Mouzon zeker een omweggetje waard!

Streektips

Zelf ook op vakantie naar de Franse Ardennen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Eigenlijk was Mouzon niet opgenomen in de route die ik door het Franse departement Ardennes zou maken. Maar omdat ik wat tijd overhad tussen mijn bezoeken aan Charleville-Mézières en Sedan, kon ik een mooi ommetje maken naar Mouzon, dat op een kwartiertje rijden van Sedan ligt. Rond lunchtijd parkeer ik mijn auto op het plein voor het stadhuis, precies achter de abdijkerk. Via een steegje loop ik langs de kerk en kom ik aan op een gezellig pleintje met wat oude huisjes, een bakker, en rechts van me de ingang van de kerk. Van buiten oogt het middeleeuwse gebouw wat somber, en hier en daar kun je goed zien dat de tand des tijds het gebouw niet helemaal gespaard heeft.

Mouzon
Mouzon

Geschiedenis

De geschiedenis van Mouzon gaat verder terug dan de bouw van de kerk. Al in de Keltische tijd woonden er hier mensen, en het stadje lag ook aan een Romeinse weg van Duitsland richting Reims. Ergens in de loop van de negende eeuw of misschien al eerder verscheen hier een klooster. Deze kreeg officiële papieren in de tiende eeuw, en door de aanwezigheid van belangrijke relikwieën werd de bijbehorende kerk al snel te klein. Daarom begon men in de twaalfde eeuw met de bouw van een nieuwe kerk. De torens die je nu ziet dateren van later, uit de zestiende eeuw. Een eeuw later werd het bijbehorende klooster, in de Dertigjarige Oorlog, flink getroffen. Daardoor verrezen er halverwege de zeventiende eeuw nieuwe kloostergebouwen. Omdat de gebouwen na de Revolutie meteen in gebruik werden genomen als bejaardentehuis, bleven deze in die roerige tijd gespaard tegen vernietiging.

Al ziet de kerk er dus van buiten wat donker uit, wanneer ik naar binnen loop word ik verrast door de lichtheid van het interieur. Karakteristiek voor de vroege gotiek is de hoogte van de kerk, met drie verdiepingen van boogwerken aan de zijkanten. Voor inspiratie bij de bouw is ondermeer gekeken naar de kathedralen in Laon en Parijs. Het pronkstuk van de kerk is het achttiende-eeuwse orgel, waar nog geregeld concerten op gegeven worden.

Mouzon

Na het bezoek aan de kerk, loop ik nog een rondje door het stadje. Aan de zijkant van het voormalige klooster vind je het Musée du Feutre, oftewel het viltmuseum. De laatste viltfabriek van Frankrijk stond in dit stadje, dus na de sluiting hiervan kreeg Mouzon een museum over de toepassing en het vervaardigen van vilt. Aan de andere kant van de kerk vind je verder nog een straat met oude huisjes, die uiteindelijk uitloopt op de vestingwerken van Mouzon, waarvan de porte de Bourgogne met elementen uit de dertiende eeuw het meest bezienswaardig is.

Mouzon

Met een lekkere sandwich fromage-jambon van de plaatselijke bakker in handen stap ik weer in mijn auto, op weg naar Sedan waar me nog veel meer historie te wachten staat. En dat vooral in de vorm van nog zo’n indrukwekkend groot gebouw, het massieve middeleeuwse kasteel.

Mouzon

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant