Mouzon, stadje aan de Maas met gotische abdijkerk

Grote oeroude bouwen liggen in de Franse Maasstreek niet voor het oprapen. Twee Wereldoorlogen in de twintigste eeuw en de Frans-Duitse oorlog in de negentiende eeuw hebben daar teveel schade voor aangericht. Een uitzondering vormt het stadje Mouzon, een twintigtal kilometer schuin onder Sedan. Hier vind je een indrukwekkende kerk die qua proporties en bouwstijl weinig onderdoet voor de kathedralen in de rest van Noord-Frankrijk. Het bouwwerk maakt Mouzon zeker een omweggetje waard!

Eigenlijk was Mouzon niet opgenomen in de route die ik door het Franse departement Ardennes zou maken. Maar omdat ik wat tijd overhad tussen mijn bezoeken aan Charleville-Mézières en Sedan, kon ik een mooi ommetje maken naar Mouzon, dat op een kwartiertje rijden van Sedan ligt. Rond lunchtijd parkeer ik mijn auto op het plein voor het stadhuis, precies achter de abdijkerk. Via een steegje loop ik langs de kerk en kom ik aan op een gezellig pleintje met wat oude huisjes, een bakker, en rechts van me de ingang van de kerk. Van buiten oogt het middeleeuwse gebouw wat somber, en hier en daar kun je goed zien dat de tand des tijds het gebouw niet helemaal gespaard heeft.

Mouzon
Mouzon

Geschiedenis

De geschiedenis van Mouzon gaat verder terug dan de bouw van de kerk. Al in de Keltische tijd woonden er hier mensen, en het stadje lag ook aan een Romeinse weg van Duitsland richting Reims. Ergens in de loop van de negende eeuw of misschien al eerder verscheen hier een klooster. Deze kreeg officiële papieren in de tiende eeuw, en door de aanwezigheid van belangrijke relikwieën werd de bijbehorende kerk al snel te klein. Daarom begon men in de twaalfde eeuw met de bouw van een nieuwe kerk. De torens die je nu ziet dateren van later, uit de zestiende eeuw. Een eeuw later werd het bijbehorende klooster, in de Dertigjarige Oorlog, flink getroffen. Daardoor verrezen er halverwege de zeventiende eeuw nieuwe kloostergebouwen. Omdat de gebouwen na de Revolutie meteen in gebruik werden genomen als bejaardentehuis, bleven deze in die roerige tijd gespaard tegen vernietiging.

Al ziet de kerk er dus van buiten wat donker uit, wanneer ik naar binnen loop word ik verrast door de lichtheid van het interieur. Karakteristiek voor de vroege gotiek is de hoogte van de kerk, met drie verdiepingen van boogwerken aan de zijkanten. Voor inspiratie bij de bouw is ondermeer gekeken naar de kathedralen in Laon en Parijs. Het pronkstuk van de kerk is het achttiende-eeuwse orgel, waar nog geregeld concerten op gegeven worden.

Mouzon

Na het bezoek aan de kerk, loop ik nog een rondje door het stadje. Aan de zijkant van het voormalige klooster vind je het Musée du Feutre, oftewel het viltmuseum. De laatste viltfabriek van Frankrijk stond in dit stadje, dus na de sluiting hiervan kreeg Mouzon een museum over de toepassing en het vervaardigen van vilt. Aan de andere kant van de kerk vind je verder nog een straat met oude huisjes, die uiteindelijk uitloopt op de vestingwerken van Mouzon, waarvan de porte de Bourgogne met elementen uit de dertiende eeuw het meest bezienswaardig is.

Mouzon

Met een lekkere sandwich fromage-jambon van de plaatselijke bakker in handen stap ik weer in mijn auto, op weg naar Sedan waar me nog veel meer historie te wachten staat. En dat vooral in de vorm van nog zo’n indrukwekkend groot gebouw, het massieve middeleeuwse kasteel.

Mouzon
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt rond 1 oktober 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.