M

Moustiers-Sainte-Marie, parel van de Verdon

Moustiers-Sainte-Marie

De lavendelgeur die je overal tegemoetkomt, pittoreske pleintjes en steegjes, terrasjes onder platanen, huizen bedekt met terracotta dakpannen, kan het Provençaalser? Het dorp Moustiers-Sainte-Marie is het toonbeeld van de Zuid-Franse charme en heeft een magnetische aantrekkingskracht op iedereen die de streek bezoekt.

Streektips

Ook op vakantie naar de Gorges du Verdon? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Gelegen op een verhoging tegen de rotsen, op het kruispunt tussen het plateau de Valensole, het immense Lac de Sainte-Croix en de onherbergzame Gorges du Verdon, vormt Moustiers-Sainte-Marie al eeuwenlang een pleisterplaats en toevluchtsoord. De Zuid-Franse auteur Jean Giono was de eerste die het dorp vergeleek met een ‘Provençaalse kerststal’, compleet met een kerstster boven het dorp. Want al sinds de dertiende eeuw hangt er boven het dorp een gouden ster aan een ijzeren ketting die tussen de rotsen aan beide zijden van het dorp getrokken is.

Leuke pleintjes en straatjes in Moustiers-Sainte-Marie.
De ster van Moustiers-Sainte-Marie.
Rechtsboven in beeld zie je de gouden ster die boven het dorp hangt.

Rond de vijfde eeuw waren het de monniken van Lérins in de buurt van Cannes die de heuvels introkken en er een nederzetting stichtten, het huidige Moustiers. Hun dorp keek uit over een groot oppervlakte vruchtbare grond, met volop zon en water en beschermd tegen de noordenwind. Al snel trok het dorpje nieuwe inwoners aan, die er begonnen met het houden van schapen, het planten van olijvenbomen en het cultiveren van graan en wijn.

Over de herkomst van de ster die boven het dorp hangt, doen verschillende verhalen de ronde. Het meest gangbare verhaal is dat de ster een dankbewijs was van een ridder die in de dertiende eeuw tijdens een kruistocht gevangen was genomen door de Arabieren. In zijn gevangenschap deed hij de belofte om een monument voor Maria op te richten als hij ooit zou terugkeren. Maar volgens anderen zou de ster zijn opgehangen ter nagedachtenis aan twee geliefden van vijandige families, die hier vanwege hun liefde een einde aan hun leven gemaakt zouden hebben.

Hoe het ook zij, eeuwen later is het dorp qua uiterlijk weinig veranderd ten opzichte van vroegere tijden. Het wordt in tweeën gesneden door een nauwe kloof met een stroompje, afkomstig uit een bron in de heuvels achter het dorp. Boven het dorp torent de klokkentoren van de Église Notre-Dame-de-l’Assomption, een prachtig voorbeeld van de Lombardisch-romaanse bouwstijl. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw. Bijzonder is ondermeer het altaar, met als onderstel een sarcofaag uit de vierde eeuw, met een afbeelding van de doortocht van de Israëlieten door de Rode Zee.

Klokkentoren van Moustiers-Sainte-Marie
De klokkentoren van het dorp, in de typische romaanse stijl van de streek.
De tegeltjes langs de kruisweg naar het kapelletje boven het dorp zijn gemaakt van het plaatselijke aardewerk.

Een prachtig uitzicht over het dorp heb je vanaf de hoger gelegen Notre-Dame-de-Beauvoir, een kapel tussen de rotsen ten oosten van het dorp. Met een kwartiertje lopen kom je aan bij de kapel, die een kleine tweehonderd meter hoger dan het dorp ligt. De kleine kapel werd in de late twaalfde eeuw gebouwd op de fundamenten van een andere kapel uit de vijfde eeuw ter ere van Maria.

Moustiers-Sainte-Marie
Vanaf de kapel heb je een prachtig uitzicht over de streek, met links nog net in beeld het Lac de Ste-Croix.

Wat te doen in Moustiers-Sainte-Marie?

In het hoogseizoen is het in Moustiers-Sainte-Marie behoorlijk druk met toeristen, zo heb ik me laten vertellen. Maar toen ik er was, in april, viel het erg mee en konden we volop genieten van de rust en sfeer in dit mooie dorp. Loop zeker even naar de kapel boven het dorp, eet een ijsje (ze hebben er zelfs ijs met lavendelsmaak!), geniet van een typisch Provençaalse maaltijd (lamsvlees, bijvoorbeeld), loop door de smalle straatjes, en vergeet ook niet het aardewerk, waar het dorp bekend om staat. In talloze winkeltjes kun je dit kopen, samen met andere souvenirs uit de Provence. Ook is er een keramiekmuseum.

Een bezoek aan Moustiers is bijvoorbeeld leuk als onderbreking van de rondrit rondom de Gorges du Verdon, die ik eerder beschreef op mijn blog.

Er is volop parkeergelegenheid, maar probeer zoveel mogelijk door te rijden op de weg waarlangs de parkeerplekken op terrassen zijn aangebracht. Hoe lager je parkeert, hoe langer je nog omhoog moet lopen. Wil je in het dorp lunchen, zorg dan dat je voor 14 uur arriveert, want daarna zijn de keukens van veel restaurants tot aan het avondeten gesloten (in elk geval toen ik er was, buiten het hoogseizoen).

Meer lezen over de Gorges du Verdon? Download dan mijn ebook Reisgids Gorges du Verdon. De ideale voorbereiding voor je vakantie in dit gebied!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *