Niet te missen bezienswaardigheden in de Morvan

door Martijn
29985 keer gelezen

De Morvan, een prachtige, rustige streek op een behapbare afstand van Nederland. Een streek voor natuurliefhebbers die wandelend of fietsend van groene bossen, blauwe meren en leuke stadjes en dorpjes willen genieten. In deze blog zet ik enkele van de hoogtepunten van de streek voor je op een rijtje.

advertentie

De Morvan is een dunbevolkt heuvelachtig massief in Frankrijk, tussen Beaune en Nevers in de Bourgogne. Het ligt op de grens van de departementen Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire en Yonne. Geologen beschouwen het gebied als een verre noordelijke uitloper van het Centraal Massief. Een groot gedeelte van de streek is onderdeel van het in 1970 gecreëerde Parc naturel régional du Morvan. Gemeenten in het gebied werken er samen aan om de natuur maar ook de cultuur te beschermen.

Bibracte

Bibracte was de naam van een Gallische nederzetting, die lag op de plek van de huidige Mont Beuvray, een heuvel van ruim 800 meter hoogte. Het was een versterkte stad, die een sleutelrol speelde in de Gallische Oorlog, de strijd tussen de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners. Na de overwinning van de Romeinen schreef Julius Caesar in Bibracte de eerste teksten van zijn beroemde Commentarii de bello Gallico. Enkele decennia later werd de plek echter verlaten omdat veel inwoners zich vestigden in de door de Romeinen gestichte stad Augustodunum, tegenwoordig Autun.

Vandaag de dag kun je de opgravingen op deze plek bezoeken, en ook het musée de la civilisation celtique bezichtigen. Hier leer je alles over de oorspronkelijke bewoners en hun cultuur. Je krijgt er een mooi beeld van het leven in Bibracte.

Foto: Bourgondië Tourisme

Vézelay

Vézelay, de pelgrimsstad op de ‘eeuwige heuvel’, zoals de bult waarop de stad ligt ook wel wordt genoemd. Hoogtepunt van de stad is de prachtige basiliek Sainte-Marie-Madeleine. Wat ook niet mag missen is een wandeling over en langs de stadswallen.

Foto: Office de tourisme Vézelay

Avallon

Helemaal in het noordelijkste puntje van de Morvan vind je de mooie stad Avallon. Dit is een heel pittoresk stadje, dat ook al eeuwenoude wortels heeft. Je vindt er enkele (laat)-middeleeuwse gebouwen en huizen, en de fraaie restanten van de stadsmuren en stadspoorten. Ook de kerk van Avallon, de collégiale Saint-Lazare, is de moeite waard. Het gaat om een twaalfde-eeuwse kerk, met een crypte uit de vierde of vijfde eeuw.

Foto: pixabay/Luctheo

Le lac des Settons

Een van de zes meren van de Morvan is het lac des Settons. Een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en watersporten. Er is een zandstrand, je kunt er bootjes huren, en in de omgeving komen rustzoekers aan hun trekken. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk rondom het meer wandelen. Meer naar het noorden lopen wandelpaden de bossen in, waar je na een aantal kilometer uitkomt bij de volgende bezienswaardigheid op het lijstje, de waterval van Gouloux.

Foto: Nièvre Tourisme/ S.Jean-Baptiste-CG58

Le saut de Gouloux

De waterval van Gouloux is een bekende bestemming in de Morvan. Het is een van de mooiste watervallen van de regio, alhoewel waterval wellicht een iets te groot woord is. In totaal overbrugt het water hier in korte tijd een hoogteverschil van zo’n 10 meter. Vlakbij de waterval ontdek je de ruïnes van twee oude watermolens. Een wandelroute met uitkijkpunt voert langs de saut de Gouloux.

Foto: Nièvre Tourisme

Uchon

Uchon is maar een klein gehucht, maar de omgeving is des te indrukwekkender. Bij de Signal d’Uchon, op de Mont Julien, vind je talloze grillig gevormde rotsblokken die her en der verspreid in het landschap liggen. Bovendien heb je er een weids uitzicht over het typische landschap van de Morvan en kun je er met mooi weer tot aan de vulkaantoppen van de Auvergne kijken.

Foto: WikiPedia/Kokin

Château de Bazoches

Op tien kilometer afstand van Vézelay vind je het kasteel van Bazoches. Het werd in 1180 gebouwd door Jean de Bazoches, en heeft sindsdien verschillende eigenaren gehad. De bekendste was Sébastien Le Prestre de Vauban, de beroemde architect van talloze vestingstadjes in Frankrijk en daarbuiten. In de structuur van het kasteel herken je de hand van Vauban, want hij heeft het zelf ook onder handen genomen. De huidige eigenaren zijn verre familie van deze bouwmeester en er rest nog veel van het interieur uit die tijd. Een deel van het kasteel is te bezichtigen.

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in de Morvan?

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

21 reacties

Cees Jochems 5 augustus 2017 - 18:52

Geweldige omgeving! Rijke geschiedenis! Gaan er graag naar toe!

Reply
Hanny vd Berg 9 augustus 2017 - 17:43

Fantastisch! Heel blij met deze informatie. Volgende keer de Morvan ervaren! Elke keer keer een deel van la douce France heerlijk!

Reply
Cees 9 augustus 2017 - 23:06

Prachtig Le Morvan, niet alleen de steden en het meer dat hier benoemd is maar vooral de rust tijdens de eindeloze wandelingen in stilte tussen dorpjes en bossen en de beroemde Bibracte Alesi, een wandelpad dat kronkelt tussen Bibracte en het noorden van de Morvan. Stilte alom!!

Reply
Barbara 10 augustus 2017 - 19:52

Hallo,

Ik zou het ok heel leuk vinden, dat er bij elk gebied een klein landkaarttje geplaatst wordt.
Ben veel in Frankrijk geweest, maar waar precies ligt de Morvan?? Ideetje!!!!

Reply
Martijn
Martijn 27 augustus 2017 - 13:32

Bedankt voor je tip, ik heb een kaartje toegevoegd!

Reply
Ans Mus 28 september 2017 - 12:35

Vézelay is werkelijk fantastisch! De middeleeuwse kerk en de oude pelgrimspaden. Aan de voet berg, aan de rivier kun je verblijven in een authentiek vissershuis. Een aanrader! Zie http://www.vezelay.eu

Reply
Els Zwiesereijn 1 oktober 2017 - 11:33

Leuke site,goede tips
Wij gaan naar Chatelet
Nog wandeltips
Hoor het graag
Vriendelijke Groeten,
Els Zwiesereijn

Reply
elias de boer 15 december 2017 - 10:26

Hallo Els,

U bent in Châtelet geweest, mag ik vragen waar u bent verbleven ?
Hoor heel graag van u.
Vriendelijke groeten,

Elias

Reply
Josien 11 oktober 2017 - 17:38

En midden in de Morvan, tussen Vézelay en Autun, bij lac des Settons kun je heerlijk rustig kamperen op camping à l’ ombre du Château. Bienvenue!

Reply
Arjen 9 november 2017 - 22:57

Vlakbij Bibracte op de Mont Beuvray ligt het fijne vakantieadres Morvan Rustique.
Een kleinschalig vakantieparadijsje met 7 vakantiehuizen en 4 lodgetenten

Reply
Arjen 9 november 2017 - 23:00 Reply
Hans Spangenberg 11 november 2017 - 12:06

Hartelijk dank voor deze fijne info. Wij overnachten meestal in Beaune op weg naar het zuiden maar zullen daar zeker enkele in de morvan aan toevoegen

Reply
Henny 22 november 2017 - 10:33

Ook wij genieten al ruim 23 jaar van ons ( vakantie) huis in De Morvan en nog elke keer ontdekken we nieuwe wandelpaden, uitkijk punten, watertjes.
Ben je voor het eerst in De Morvan dan is de “route de Crete” van ruim 50 km door het centrum van De Morvan een aanrader. Je komt door zoveel mooie plaatsjes , langs o.a het Lac Panneciere. Op veel plaatsen gewoon even uitstappen en genieten van het wijdse uitzicht!
Ook een tip is om rond het Lac des Setton te wandelen, een mooie , vrij vlakke, wandeling van ongeveer 15 km.
Natuurlijk mag een bezoek aan de Mont Beuvray met zijn opgravingen niet ontbreken, neem een lekker gevulde picknickmand mee en loop door naar het grote veld met wijds uitzicht en ga genieten!
Bezoek aan Vezelay proberen we ook altijd in te plannen.
Zijn net weer 4 weken in ons huis geweest en hebben wéér genoten van de rust en de natuur! Deze keer een mooie tocht vanaf de Saut de Gouloux gemaakt ! Gaan hem zeker in het voorjaar als de natuur fris op komt nog eens lopen.

Dit alles kan vanuit ons huis dat wij van juni tot en met september verhuren en waar veel informatie over De Morvan aanwezig is.

Reply
Vermeire Greta 12 februari 2018 - 17:18

Hallo,

Een zeer mooi wandelgebied is de Haut Folin, gelegen in de haut Morvan hier ligt het hoogste punt van de Morvan zo’n 900 m.
Je kan er uren wandelen zonder ook maar een levende ziel tegen te komen en de kans is groot dat je er reeën en everzwijnen kunt spotten.
Een andere aanrader is het dorpje Anost, gelegen midden in de bossen maar toch toeristenvriendelijk, er is een mooie camping en talrijke mogelijkheden om te overnachten en prima restaurantjes.
Vanuit de Morvan kan je ook de beroemde wijngaarden van de Bourgognestreek bezoeken, denk maar aan Beaune, Meursault, Pommard enz. Het maison du parc vindt je in Saint Brisson, hier vindt je alle uitleg en bezienswaardigheden van de streek, er is ook een museum van het verzet in de 2de wereldoorlog, in de donkere bossen waren er talrijke maquis (schuilplaatsen) van waaruit het verzet werd georganiseerd.
Zelf hebben wij een vakantiehuisje in Les Buteaux zo’n 10 km ten zuiden van Chateau Chinon, in deze stad is president Mitterand meer dan 30 jaar burgemeester geweest vooraleer hij president van Frankrijk geworden is. Er bevindt zich een museum met de talrijke relatiegeschenken die hij gedurende zijn ambtstermijn bij bezoeken in het buitenland heeft gekregen, hij heeft ze aan de stad geschonken en is meer dan een bezoekje waard er zijn heel unieke stukken bij.
Indien iemand belangstelling zou hebben om een vakantie door te brengen in onze vakantiewoning laat dan gerust iets horen, we kunnen jullie alle nodige inlichtingen over deze nog ongerepte regio geven. email : gretavermeireoost@hotmail.com

Reply
Martijn
Martijn 14 februari 2018 - 16:40

Bedankt voor je bijdrage!

Reply
Ellen Bos- Scheffer 14 juni 2018 - 12:17

Via een vriendin heb ik deze site doorgekregen, ik ben daar heel blij mee.
Wij wonen in de Morvan en het is, zoals je beschrijft, helemaal heerlijk rustig en een prachtige omgeving.
Er is hier voor ieder wat wils, wandelen, fietsen, trips met de auto, restaurantjes in kleine dorpjes enz enz.
Verder gaan we op vakantie in Frankrijk, proberen allerlei streken te bezoeken en daarbij kan deze site prima helpen.
Bedankt voor al de info.

Reply
Martijn
Martijn 18 juni 2018 - 13:46

Dankjewel voor je reactie! Fijn dat je de site waardeert 🙂

Reply
Ineke 8 augustus 2018 - 12:20

Leuke site, Morvan is ook een geweldig gebied ! Jammer dat er mensen zijn die deze site gebruiken voor de reclame voor de verhuur van hun huis

Reply
koen walraed 31 januari 2019 - 11:08

wij ook hebben sinds kort een stekje in de Morvan, heerlijk rustig en afgelegen maar toch een paar (Nederlandse) buren met wie we goed opschieten.
bossen riviertjes, stilte geen verkeer en de laatste jaren heerlijke zomers!

Reply
Gery Verelst 21 juni 2019 - 10:26

Bezoek zeker in de morvan
Abbaye de fontenay
Chablis
Tonnerre
Vézelay
Avallon

Reply
Robert 10 januari 2020 - 9:46

Net buiten de Morvan (ten westen) kun je leuk fietsen langs het Canal du Nivernais. Vrij vlak, maar wel afwisselend. Vertrek bijvoorbeeld uit Châtillon-en-Bazois en eindig in Corbigny, twee aardige stadjes.
En het Lac de Pannecière is leuk voor een rondwandeling.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.