M

Mortemart, rustig dorpje in de Haute-Vienne

Mortemart

Er zijn van die dorpjes waar meer geschiedenis aan vast zit dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Het dorp Mortemart in het departement Haute-Vienne is er zo een. Weinig opvallend, klein, met een brede asfaltweg midden door het dorp waarop je zo voorbij zou kunnen razen. Maar rem je even af en kijk je opzij, dan ontdek je een charmant pleintje met een houten markthal, en als je nog even verder kijkt nog meer: maar liefst twee oude kloosters én een kasteel.

Streektips

Wil je ook op vakantie naar deze rustige, landelijke streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Twee kloosters in een dorp, op een steenworp afstand van elkaar, dat zie je niet zo heel vaak in Frankrijk. En dan te bedenken dat Mortemart ooit zelfs drie kloosters telde. Van het Kartuizerklooster is niets meer over, de abdij van de Karmelieten en die van de Augustijnen staan nog fier overeind. Het Augustijnenklooster is nu deels gemeentehuis, de gebouwen van het Karmelietenklooster worden vandaag de dag bewoond. De kapel van het Augustijnenklooster, nu parochiekerk, dateert grotendeels uit de achttiende eeuw en herbergt mooie koorstallen uit de vijftiende eeuw.

Hoe kwam het zo dat dit dorpje uitgeroeide tot een religieus centrum in de streek? Mijn interesse was al snel gewekt toen ik over dit dorp las. Het ontstond waarschijnlijk aan het begin van de middeleeuwen, of misschien zelfs eerder, omdat de naam Latijnse wortels heeft. Halverwege de middeleeuwen verrees er een eerste kasteel. Dat werd in de veertiende eeuw verwoest door de Engelsen. Vervolgens werd in de buurt een nieuw kasteel gebouwd, deze raakte in de zeventiende eeuw vervallen en bleef tot aan de twintigste eeuw in slechte staat. Momenteel wordt er hard gewerkt om het weer te herstellen.

Gloriedagen

Rond 1330 was het kardinaal Pierre Gauvain, geboren in Mortemart, die het aanzien van het dorp sterk veranderde. Hij kreeg van de koning toestemming om drie kloosters hier te vestigen. Het Augustijnerklooster deed dienst als school, en kreeg in de achttiende eeuw een fraaie granieten gevel. In het kartuizerklooster woonden een tweeëntwintigtal monniken die zich volledig aan het gebed wijdden, dit klooster heeft slechts een eeuw dienstgedaan en werd daarna ontmanteld. Het Karmelietenklooster had als grootste doel het onderdak bieden aan pelgrims. Halverwege de negentiende eeuw ging het gebouw voor de helft tegen de vlakte bij de aanleg van de weg naar het dorp Blond. In het centrale gebouw dat nu nog overeind staat vind je een monumentaal trappenhuis uit de zeventiende eeuw.

Aan alles in het dorp is te zien dat de gloriedagen lang vervlogen zijn. Het hoogtepunt van het dorp lag ongeveer in de zeventiende en achttiende eeuw. Uit die tijd dateert ook de markthal, waar nu in de zomer iedere zondag nog een markt gehouden wordt. Dat het dorp lange tijd bloeide dankzij de handel en de religieuze aanwezigheid laten ook de mooie herenhuizen zien die het dorp nu nog sieren.

Er is op het moment weinig opengesteld voor publiek in Mortemart, maar toch is het de moeite van een bezoek waard. Neem een drankje op een van de terrasjes, wandel langs de overblijfselen van de kloosters en het kasteel, ontdek de andere monumentale huizen en laat je in gedachten meevoeren naar vroeger tijden, toen het nu zo rustige dorpje ongetwijfeld meer bruiste. Je verbeelding wordt gegarandeerd geprikkeld!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *